Cel mai bun Somelier din România 2016. Povestea din spatele competiției.

Peste mai puțin de o săptămână, după o selecție riguroasă și o testare la limite a pasiunii pentru vinuri, a abilităților de comunicare și unei îndemânări pline de șarm și etichetă, se va alege cel mai bun Somelier din România. Dincolo de probele de limbă engleza, dincolo de degustarea și decantarea vinului, competiția se va duce pentru trofeul și certificarea de gazdă perfectă, de reprezentat final al vinurilor și pentru o recunoaștere autohtonă printre cei mai buni somelieri din țară.

Un număr de 22 de participanți au ajuns să fie selectați din totalul de 73 de CV-uri, fiind luate în calcul experiența internațională, experiența de muncă efectivă în restaurant și, desigur, comunicarea in limbi de circulatie internationala, un lucru elementar de cunoscut pentru orice somelier.

”Mergem pe experiența concurentilor, impreuna cu Halewood Wine and Spirits, am ales oameni destul de experimentați, pentru că am vrut să avem în concurs cei mai buni participanti . Nu poți organiza o competiție fără să fii sigur că cei care sunt acolo sunt demni de ea. Au ieșit în evidență prin experiența care o au, am mers pe persoane care lucrează în restaurante”, a explicat Alexandru Dan, vicepreședinte al Asociației Somelierilor din România.

Asociația, în parteneriat cu Cramele Halewood, organizează pentru a 14-a oară această competiție, punând față în față cei mai buni somelieri din țară, recomandați și selectați cu atenție de către directorii regionali ai Asociației.

Competiția în sine se va desfășura în intervalul 21 – 25 martie, cu trei zile de cursuri și consolidare a cunoștințelor, semifinala urmând să fie organizată joi, 24 martie, la Pensiunea Rhein din Azuga, iar finala, vineri, 25 martie, la hotelul Radisson Blu din București, intrarea urmând să fie pe bază de invitație. Pentru perioada de pregătire, conducerea ASR a selectat nume importante din industria vinului precum: Niculae Pupăză, Laurențiu Achim, George Cioca, Sergiu Nedelea, Nico Lontras (invitat special).

Alexandru Dan a vorbit și despre propria sa experiență cu Trofeul National al Someleriei, trofeul pe care l-a cucerit în 2007, avand performante notabile internationale, culminand cu o Semifinala Europeana, ne-a explicat ce calități se caută în lupta pentru acest titlu.

”În primul rând, e nevoie să fii deschis, sa ai indemanare, să-ți placă vinul, să-ți placă comunicarea cu oaspetele,sa ai o interactiune corecta cu echipa de lucru, să-ți placă să te dezvolți, sa ai cunostinte de gastronomie, să iubești a citi atat carti cat si mediul online pentru că ai foarte multe informații din partea aceasta. Sommelierul este în primul rând liantul dintre consumatorul final, restaurant și producător. Dacă sommelierul știe efectiv să creeze o balanță între ceea ce înseamnă calitatea produsului, mesajul și povestea vinului, plus să recomande tot timpul vinuri corecte din punctul de vedere al raportului calitate – preț, cu siguranță toată lumea va fi mulțumită de la consumatorul final, la patronul de restaurant si producător sau importator”, a declarat acesta.

Competiția în sine îi va pune față în față pe cei 22 de participanți, urmând ca doar opt să continue bătălia în semifinală, iar finala se va disputa între ultimii trei concurenți. Dacă la nivel de semifinală vor exista două probe scrise și două practice, finala va ridica nivelul de dificultate și va testa somelieri înscriși în decantarea vinului, corectarea unui meniu greșit și, per total, în calitățile lor de gazdă absolută care reușește să fie chelner, somelier și șef de sală în același timp.

Vicepreședintele Asociației a vorbit despre expansiunea prin care a trecut organizația în ultimul an, cu deschiderea Cluburilor de Vin în cinci orașe din țară, de când domnul Florin Voica a preluat președinția. Asociația din România crește sub ghidarea Asociației Internaționale de Somelieri, lucru care este un privilegiu, dar care aduce după sine și multe responsabilități. Alexandru Dan a explicat cum dezvoltarea numărului de membrii este necesară și pentru reprezentarea României la nivel internațional. Cu somelieri români lucrând în locații precum Burj Al Arab , pe Regent Cruise Line sau Princess Cruise Line, dar și în orașe mari de pe glob precum Londra, Nice, New York, Atlanta, Miami sau Sidney, România poate fi cu mândrie reprezentată și la competiția din aprilie, din Argentina, la World’s Best Sommelier.

Alexandru Dan a insistat la final pe nevoia de a fi deschiși ca Asociație de somelieri, acesta comunicându-ne importanța unei colaborări în mod productiv între asociațiile de profil din România, nevoie ca aceastea să fie deschise la colaborări, scopul principal fiind creșterea calității serviciilor și pieței. Acesta a amintit și de parteneriatul onorific cu Asociația Maîtres d’Hotel (Șefi de Sală Restaurant) din România.

”Suntem parteneri de peste 15 ani, Asociațiile noastre merg cot la cot în promovarea ospitalității, cu domnul Niculae Pupăză, un real exponent pentru dezvoltarea acestei culturi”, a complet acesta vizavi de strânsa legătură dintre președintele Florin Voica și președintele Niculae Pupăză, considerându-se norocos de susținerea pe care o are din partea celor doi președinți.

 

Cmentariile sunt închise