Bogatia bucatariei japoneze, dincolo de celebrul sushi

Cand vorbim de mancare japoneza, cei mai multi dintre noi se gandesc automat la sushi. Insa, bucataria japoneza nu inseamna numai sushi, ci dispune de o bogatie de preparate interesante, mai mult sau mai putin cunoscute. TripAdvisor a oferit recent o trecere in revista a unor preparate japoneze ce nu trebuie ratate, printre cele mai interesante numarandu-se ramen,  onigri, mochi, yakitori sau okonomi.

Ramen

1Povestea celebrei supe Ramen este destul de complexa. Desi este cunoscuta ca simbol al Japoniei, fiind mancarea de baza pentru japonezi in cel de-al doilea Razboi Mondial, originile sale sunt in China, iar astazi este populara in toate tarile asiatice. Insa, Ramen-ul a trecut granitele Asiei si azi inspira bucatari din intreaga lume. Exista o multitudine de retete, insa cele cele mai multe se bazeaza pe carne de porc, pui, miso, si, desigur, celebrii taitei. Supa mai poate contine legume, ciuperci, oua fierte, alge nori, iar in unele regiuni din Japonia, unt si porumb.

Onigiri

2

Onigiri este o gustare japoneza foarte populara, realizata din orez pentru sushi si orice alte produse care sunt la indemana bucatarului, de la legume, prune murate pana la somon, icre sau ton. De regula, umplutura se afla la mijloc, apoi se adauga orezul, sunt modelate in forma rotunda sau triunghiulara, apoi sunt invelite in alge nori si acoperite cu seminte de susan prajite sau decorate in general cu diverse modele, cele mai populare fiind fetele zambitoare.

Tempura

3

Desi americanii au popularizat acest termen astfel incat a ajuns a fi atribuit unor preparate tip snaks realizate prin metoda prajirii, in Japonia tempura este un fel de mancare extrem de apreciat. Fructele de mare, legumele sau ambele saunt acoperite cu un aluat crocant realizat din faina, ulei de susan si apa rece, apoi prajite in ulei pana ajung aurii. Se servesc alaturi de taitei soba, cu sosuri samd.

Soba

4

Pentru fanii taiteilor care cauta un produs sanatos asemanator ramen-ului, Soba este alegerea perfecta. Pastele Sobaau o circumferinta similara spaghetelor, sunt realizate de regula din faina de hrisca, si pot fi consumate fie reci, ca o salata de taitei cu un sos pe baza de bulion (numit mori sau zaru soba), fie fierbinti, cu un sos pe baza de carne cu rondele de praz deasupra, fie alaturi de tempura.

Kaiseki

5

Kaiseki reprezinta de fapt un intreg meniu, cu preparate realizate meticulos si prezentate cu arta, atentie si maiestrie, eticheta servirii provenind din cea a cermoniei ceaiului. Kaiseki este bucatarie sofisticata, similara celei franceze haute cuisine. Este, implicit, cel mai scump meniu japonez, kaiseki putand sa cuprinda chiar peste 14 feluri de mancare. Nu exista o formula standard pentru kaiseki, fiecare meniu fiind creatia unui maestru bucatar. Mancarurile servite pot fi de la o orez, muraturi si supa miso pana la peste, fructe de mare etc.

Tonkatsu

6

Putem spune ca tonkatsu este o varianta de tempura cu carne de porc, sau mai pe romaneste, un fel de snitel din carne de porc. Servit cu precadere in locatii de tip fast-food sau restaurante casual, tonkatsu poate fi si parte a unui meniu, alaturi de orez, supa miso, varza tocata si muraturi. Exista mai multe variatii: katsu-kare – cotlete de porc cu un varf de curry; katsudon – un castronel de orez cu carne de porc, oua si ceapa; katsu sandon –sendvis cu cotlet de porc prajit.

Yakitori

7

Yakitori sunt frigarui preparate din bucatele de carne de pui sau organe, fripte pe gratar. Se servesc de regula in restaurante casual sau chiar in baruri. Asemenea celebrelor tapas spaniole, yakitori este cel mai adesea felul de mancare servit la petreceri, pentru a acompania bautura. Se foloseste aproape orice parte a puiului, de la piept si pulpe pana la ficat sau chiar pielea.

Orez cu curry

8

In epoca Meiji, perioada de modernizare pentru Japonia cuprinsa intre sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20, au aparut o serie de noi produse, importate. Printre acestea s-a aflat si curry-ul britanic, combinat cel mai des cu orez. Numit kare raisu, curry-ul japonez este un preparat consistent care combina orez cu bob scurt condimentat cu cartofi si ceapa, bucati de pui fiert, fructe de mare sau tonkatsu, plus diverse legume murate, precum ridiche, ceapa sau castravete.

Okonomiyaki

9

In pofida numeroaselor variatii regionale, clatitele okonomiyaki te duc cu gandul la Osaka, oras universitar, acompaniind noptile lungi, cu petreceri „udate” cu bere sau sake. Okonomiyaki sunt clatite realizate cu oua, varza, ceapa verde, coapte pe fiecare parte, cu diverse umpluturi, de la creveti si fructe de mare pana la carne de porc, servite calde si stropite cu maionezaKewpie, fie insotite de alge sau ghimbir murat. Okonomiyaki este un preparat foarte popular in Japonia, existand chiar restaurante specializate, insa poate fi cumparat si de la vanzatorii stradali.

Mochi

10

Mochi este un desert, poate cel mai iubit de catre japonezi si este servit in general la nunti, sarbatori sau diferite petreceri. In general, cel mai mare consum se inregistreaza in perioada sarbatoririi Anului Nou, in luna ianuarie. Traditional, acesta sunt realizate din faina de orez glutinos, folosit in deserturile asiatice, si se modeleaza in forme rotunde sau patrate. Acestea sunt fie albe fie colorate, si au diverse umpluturi, de la pasta de  fasole rosie, alune pisate, nuci, pasta de susan pana la fructe. (foto: tripAdvisor / japan-talk / asiadaytours / okonomiyakiworld / japanesecooking)

Carmen.ionescu@modernbuyer.ro

Cmentariile sunt închise