Avantajele folosirii ambalajelor din lemn

Ambalajele din lemn au o istorie împletită pe alocuri cu cea a industriei alimentare, mai ales că există studii care demonstrează că unele categorii de lemn pot avea chiar proprietăți antimicrobiene. În mod tradițional, lemnul era folosit pentru a servi ca suport pentru uscarea diferitelor produse alimentare cum ar fi pastele făinoase. La o analiză privind siguranța alimentară, când s-au folosit tăvi de polietilenă și tăvi din lemn de stejar pentru uscarea pastelor și s-a constatat că acestea din urmă dezvoltă mai puține microorganisme aerobe, E. coli, mucegaiuri și drojdii. Lemnul folosit în industria alimentară este sigur din punct de vedere igienic, iar curățarea și întreținerea corespunzătoare vor minimiza pericolele microbiologice.

În ultimii ani, există o preocupare crescută pentru alimente sănătoase, iar acest lucru presupune o mai bună înțelegere a siguranței alimentare. O abordare care ia în considerare întregul lanț alimentar este esențială, întrucât fiecare verigă din lanț poate fi controlată. Lemnul și alimentele se pot confunda uneori dacă avem în vedere că există produse care în mod natural sunt învelite în lemn sau chiar provin din scoarța de copac: castane, scorțișoară, cuișoare, vanilie etc. Lemnul este un material important în lanțul de producție și maturare a vinului sau a whisky-ului, utilizat în mod tradițional în ambalarea, transportul, manipularea și conservarea fructelor și legumelor, uleiurilor, brânzeturilor, cărnii și derivatelor din carne, produselor de panificație și a fructelor uscate.

Snick Ambalaje prezintă în oferta sa cele mai noi tendințe din industria ambalajelor prin soluții de ambalaje biodegradabile realizate din materiale sustenabile pentru patiserii și cofetării. Cel mai semnificativ avantaj al formelor de copt din lemn este faptul că produsul finit este deja preparat termic în ambalajul în care va fi livrat către client. Conurile din lemn sunt utilizate frecvent la evenimente pentru că oferă un plus de eleganță produselor servite. Pe linie de estetică și prezentare a alimentelor se înscriu și ambalajele din lemn pentru renumitul desert de proveniență franțuzească – macarons.

Lemnul folosit de către producătorii de ambalaje dedicate industriei HORECA și alimentare, nu este tratat cu substanțe chimice pentru conservare sau tratat fitosanitar. La fabricarea ambalajelor din lemn acesta suferă doar un proces final de uscare ce urmărește reducerea umidității sub 20%. Numeroase studii* din domeniu au arătat că utilizarea lemnului în locul materialelor din plastic prezintă multiple beneficii, în special pentru industria alimentară. În viitor, combinația de bune practici și normele de siguranță alimentară vor ghida dezvoltarea de ambalaje inovative; lemnul rămâne un material regenerabil, ieftin de produs și cu un impact redus din punct de vedere al procesului de descompunere.

* Plumed-Ferrera C, Väkeväinena K, Komulainena H, Rautiainena M, Smedsb A, Raitanenb JE, Eklundc P, Willförb S,  Alakomid HL, Saarelad M, von Wrighta A. The antimicrobial effects of wood-associated polyphenols on food pathogens and spoilage organisms. International Journal of Food Microbiology; Frank JF. Microbial attachment to food and food contact surfaces. Review. Advances in Food and Nutrition Research; Vesterlund S, Paltta J, Karp M, Ouwehand AC. Measurement of bacterial adhesion—in vitro evaluation of different methods.

Cmentariile sunt închise