Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează volumul Colecționarul de Sarmale

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice de Cosmin Dragomir, joi 14 decembrie, de la 18:30 la Librăria Cărturești Verona – strada Pictor Arthur Verona 13-15. Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice este o antologie de articole, editoriale și studii culinare publicate de autor în perioada 2017-2023, inclusiv câteva texte care au apărut în Curatorul de Zacuscă. Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată și este structurată în 13 capitole tematice cu ilustrații semnate de artistul Mihail Coșulețu.

“Așa cum nici Curatorul de Zacuscă nu a fost exclusiv despre zacuscă, nici Colecționarul… nu este o carte dedicată sarmalelor. Avem și sarmale, dar aș spune că sunt minoritare, dar nu numai. Este o carte despre gastronomie la modul general, nu una de rețete, deși în destul de multe articole citez din cărți vechi de bucate. În cele peste 700 de pagini am publicat o selecție dintre textele mele scrise în ultimii 7 ani. Habar nu am dacă am scris mult, știu însă că mai am mult de scris și că încerc să o fac din ce în ce mai bine”, spune Cosmin Dragomir.

Prefața volumului este semnată de Diana Popescu, postfața de Adriana Sohodoleanu, iar pe coperta a IV-a cartea este recomandată de Mircea Groza, Oana Coantă și Nico Lontras.

Cosmin Dragomir este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari de la noi și cel care a lansat în 2017 gastroart.ro – prima platformă dedicată cercetării istoriei gastronomiei și ospitalității românești. A urmat în 2018 editura omonimă specializată în valorificarea patrimoniului gastronomic – GastroArt. Cosmin este, alături de Cezar Ioan și Nico Lontras, inițiator al Congresului Național de Gastronomie și Vin și al legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului.

A  mai publicat:
Curatorul de zacuscă, 2021
Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi, 2022, co-autor alături de Adriana Sohodoleanu

A organizat zeci de conferințe, dezbateri, comunicări pluridisciplinare cu tematică gastronomică, evenimente culinare. Mai scrie consecvent pe cosmindragomir.ro, gastroart.ro, eisberg.ro, zilesinopti.ro, mindcraftstories.ro, revistatomis.ro și câteodată pe dilemaveche.ro sau vinul.ro

De asemenea, Cosmin este și gazdă a podcastului Amintiri Gustoase by Cronicari Digitali – primul podcast dedicat 100% gastronomiei.

Eforturile sale susținute în descoperirea comorilor gastronomiei românești au fost recompensate de Gault & Millau, Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism, HoReCa School, dar și cel mai renumit eveniment dedicat Social Media și comunicării online – Webstock:
2021 – locul III Best Company Blog – Salata de vorbe pentru Eisberg: #simplyfresh;
2022 – locul II Best Branded Podcasts cu #amintirigustoase by Cronicari Digitali & Electrolux)

Autorul și editura le mulțumesc partenerilor: Resort Casa Timiș, Bistro de L’arte, Ulei Eliada, Eisberg SimplyFresh, TeamFresh, Stadio, Carrefour, Gramofon Wine, La Mama.

Editura GastroArt anunță că până la finalul anului 2023 va lansa și volumul “Ce e nou în Noua Gastronomie Românească” de Adriana Sohodoleanu Chimișliu. Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologie din 2021, este gastronom. Teza sa de doctorat, care a analizat fenomenul Noii Bucătării Românești, o validează ca cercetător, iar experiența sa de proprietar de cofetărie artizanală îi asigură ancorarea practică în munca de laborator și în industrie. Adriana a contribuit cu articole la publicații precum Oxford Food Symposium’s Proceedings, Dilema Veche, Iscoada, Zile și Nopți și altele. Eseurile ei explorează conexiunile dintre mâncare și societate, atrăgând atenția asupra modurilor complexe în care cultura alimentară se împletește cu contexte socio-politice mai largi. Adriana este co-autor al unei cărți de rețete de deserturi istorice, alături de Cosmin Dragomir, și are intervenții săptămânale la Radio România Cultural sub umbrela proiectului său Cultura la farfurie care cuprinde și prelegeri la Fundația Calea Victoriei, cine culturale în colaborare cu chefs și somelieri, degustări, etc.

Cmentariile sunt închise