Work from Hotel – nuanțele reinventării în Ospitalitate

Școala online, rufele care trebuie întinse și grija preparării a cel puțin trei mese – așa arată lucrurile pentru familia tipică, pusă vrând-nevrând să împartă același spațiu de locuit, învățat și care, de luni bune servește drept birou. Adaptarea la noul ritm al vieții la biroul de acasă pune o presiune enormă pe populația deja afectată emoțional de stresul generat de pandemie. Soluția de a “fugi” de acasă nu mai este team-building-ul, ci o idee nu tocmai nouă prezentată la conferințele din domeniul Ospitalității – Work from Hotel  în locul deja familiarului Work from Home.

Hotelul Figueroa din Los Angeles a tatonat ideea încă de la începutul verii 2020, iar viitorii oaspeți pot fi localnici dispuși să facă excursii de o zi pentru a putea lucra. Programul intitulat Work Perks (Avantajele jobului) își propune să repoziționeze unele dintre cele 268 de camere ale hotelului ca birouri de zi.

„Sunt idei puse în practică acum, dar despre ele s-a vorbit la conferințe în urmă cu patru – cinci ani”, a declarat John Niser, directorul Școlii Internaționale de Ospitalitate și Turism.

La fel au stat lucrurile în ce privește WFH – lucrul de acasă, o idee vehiculată cu mult timp înainte de COVID-19, dar pe care companiile nu au lăsat-o să se dezvolte de teamă scăderii productivității. După câteva luni productive de muncă la distanță, industria hotelieră a intuit oportunitatea reprezentată de Work from Hotel.

La noi în țară, un pionier în promovarea acestui trend este omul de afaceri Dragoș Anastasiu, proprietarul complexului Green Village Resort din Delta Dunării și acționar la resortul Valea Verde din satul Cund (județul Mureș). Acesta va face o încercare determinată de actualul context de restricții generate de pandemie, să atragă în cele două resorturi corporatiștii care lucrează de acasă.

„Dacă tot lucrează de acasă și dacă tot este pericol de infectare în multe orașe, oamenii se pot muta cu familiile pentru o perioadă în Deltă sau la Cund, iar, în loc de work from home, vor avea work from hotel, în natură, unde, pe bani puțini, pot face aceeași muncă, dar nu închiși în apartamente, ci bucurându-se de aer curat și de toate facilitățile de care au nevoie – internet, Zoom, săli de conferință etc.”, spune Anastasiu într-un articol semnat profit.ro, promițând tarife reduse celor care vor opta pentru serviciile din această categorie.

Abilitatea de a vedea sau a specula aceste tendințe denotă nu doar curaj din partea antreprenorilor Horeca, va deschide, în acest caz hotelurilor, o cale de supraviețuire. Poate că efectele nu se vor vedea imediat, dar e foarte posibil ca jucătorii care își asumă cărarea mai puțin bătătorită să iasă mai căliți, dacă nu mai puternici decât erau înainte de pandemie.

Cmentariile sunt închise