Scrisoare deschisă HORA – Măsuri de sprijin pentru industria HORECA

HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) – autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, adresează un nou mesaj sub forma unei scrisori deschise, domnului Ludovic Orban Prim Ministrul al României, semnata de Daniel Mischie Președinte HORA.

Organizația Patronală HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a romova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional.

Înainte de criza COVID-19, in industria HORECA activau:

• 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro

și

• Aproximativ 190.000 de angajati reprezentând 10% din numarul total al angajaților care activează in sectorul privat

Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizori locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.

Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astazi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele șase luni de zile, din anul 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

Organizația Patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului COVID-19 în industria ospitalității, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial.

Potrivit studiului comandat de HORA, împreună cu organizațiile member în Alianța Pentru Turimsm, efectuat pe o perioadă de 5 ani, dorim să atragem atenția asupra faptului că aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează:

• impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%
  • impact social (salarii angajați și aport consum) – 0,91%
  • impact financiar indirect (furnizori si investiții) – 0,74%

Lipsa predictibilității din industria HORECA în climatul economic actual, nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiții, responsabilități majore față de angajați, contracte de închiriere și leasing, contracte cu clienții externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare, etc. În ceea ce privește activitatea din alte țări europene se poate observa că, în majoritatea țărilor, industria HORECA poate funcționa, cu anumite restricții și măsuri, dar fără a fi închisă complet. În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România. Luând în considerare faptul că redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările. Așa cum s-a putut observa, creșterea numărului de îmbolnăviri a avut loc, în primă fază, la două săptămâni de la începerea vacanțelor din zonele turistice, precum și după începerea școlilor în septembrie. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăți iar incapacitatea autorității centrale și locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări și controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situația pandemică în care ne aflăm.

____________________________________________________________________

Cronologia funcționării restautantelor, din martie până acum a urmat un calendar halucinant, care a adus un declin fără precedent pentru industrie.

• Închidere completă pe 18 martie, pentru 2 luni și jumătate
  • Redeschidere doar pe parte de terasă pe 1 Iunie
  • Redeschidere restaurant e la interior la 1 Septembrie, cu 50% din capacitate
  • Reînchidere restaurante la interior7 Octombrie
  • Redeschidere restaurante la interior, cu 30% din capacitate, pe 14 Octombrie
  • Reînchidere restaurante la interior complet pe 20 Octombrie

Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector și riscul de faliment ce amenință mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgență următoarele măsuri de sprijin pe termen scurt și mediu:

1. Eliminarea restaurantelor de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de către toți operatorii.
  2. Restituirea datoriilor statului către proprietarii de restaurante:
  • TVA de recuperat și CASS- sume restante încă de la inceputul anului,
  • Șomaj tehnic și 41,5% – sumele restante din lunile iulie- august
  1. Reeșalonarea datoriilor pe 12 luni, luând în considerare plata acestora începând cu Iulie 2021
  2. Extindera modelului Kurzerbeit până la 80% din toalul orelor de muncă.
  3. Ajutor de stat sub forma 20% din diferența cifrei de afaceri înregistrate de operatori în 2020 vs 2019.

În încheiere vă mulțumim pentru toată deschiderea la dialog din această perioadă dificilă prin care trec operatorii din HORECA și sprijinul acordat Organizației HORA în activitatea depusă pentru depășirea acestui moment de criză. Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și de o comunitate puternică.

Cmentariile sunt închise