Proiect de lege depus la Senat: 11 septembrie ar putea deveni „Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinului”

Proiectul privind stabilirea unei Zile Nationale a Gastronomiei si Vinului a fost prezentat prima oara anul trecut, in cadrul Congresului National de Gastronomie si Vin, ca o initiativa venita din partea lui Chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) si Cosmin Dragomir (gastroart.ro), pare sa aiba sanse de izbanda, dupa ce a fost depus la Senat de catre deputatul de Brasov Mihai Mohaci si a intrat in circuitul legislativ.

Potrivit initatorilor proiectului, data propusa pentru celebrarea Zile Nationale a Gastronomiei si Vinului este 11 septembrie, zi in care este sarbatorit Sfantul Cuvios Eufrosin Bucatarul.

„In vara anului trecut, Chef Nico Lontras, Cezar Ioan si subsemnatul organizam Congresul de Gastronomie si Vin cu sprijinul Selgros Romania. Tot atunci am lansat un manifest de bune practici pentru industria HoReCa de la noi, iar unul dintre puncte era declararea unei zile ca Zi Nationala a Gastronomiei si Vinului. Dupa aproape un an, prin intermediul deputatului Mihai Mihaci, proiectul a fost depus la Senat urmand sa parcurga circuitul legislativ. Pe aceasta cale solicitam parlamentarilor romani sa studieze proiectul si sa il sustina, in folosul comun al tuturor romanilor. Proiectul beneficiaza de sustinerea celor mai importante asociatii din Horeca”, spune Cosmin Dragomir, jurnalist, coordonatorul GastroArt.ro, proiect despre istoria gastronomiei romanesti.

Argumentele ce sustin declararea unei Zile Nationale a Gastronomiei si Vinului sunt prezentate detaliat in comunicatul deputatului Mihai Mohaci:

„Fundamentul care sta la baza unei natiuni, la baza oricarui popor de sine statator este traditia… O componenta importanta a traditiei romanesti este arta culinara specifica poporului nostru ca intreg, ca natiune si, in special, arta culinara specifica zonelor geografice, cu influente istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul tarii si care si-au pus amprenta pe bucataria romaneasca: influenta otomana, greaca, araba, armeneasca si bizantina. Si arealul viticol este demn de fi facut cunoscut, cu atat mai mult cu cat traditia vinificatiei pe aceste meleaguri este mai veche de 2000 de ani, de dinainte de Burebista. Bucatele si vinurile romanesti sunt un cumul de traditii care incanta simturile si cuceresc tot mai multi admiratori  si care pot deveni cartea de vizita a tarii noastre. Arta culinara poate aduce un plus imaginii turistice in special si a Romaniei in general. Stabilirea unei zile care sa celebreze aceasta bogatie de gusturi si traditii romanesti este necesara pentru a scoate in evidenta calitatile bucatariei si ale vinului romanesc si a le face cunoscute sub numele Ziua Nationala a Gastronomiei si a Vinului Romanesc. Aceasta zi  ar trebui sa fie cunoscuta prin expozitii si targuri gastronomice organizate la nivelul unitatilor  administrativ-teritoriale, in locuri special amenajate de catre primarii, cat si la nivelul unitatilor de turism si alimentatie publica. Scopul Zilei Gastronomiei si Vinului Romanesc este de a reflecta gastronomia romaneasca in toate formele sale,  precum si varietatea de vinuri produse la noi in tara.
Este vorba despre a ne bucura de o companie buna, de a manca sanatos si de a crea un sentiment de comunitate.
Bucatele si vinurile romanesti sunt un cumul de traditii care incanta simturile si cuceresc tot mai multi admiratori  si care pot deveni cartea de vizita a tarii noastre. Arta culinara poate aduce un plus imaginii turistice in special si a Romaniei in general”.

Cmentariile sunt închise