Top 5 cele mai “sanatoase” tari din lume: Italia, Islanda, Elvetia, Singapore si Australia

Daca doresti sa ai o viata lunga, Italia este locul perfect. Si asta nu o spunem noi, ci sudiul realizat de Bloomberg – Bloomberg Global Health Index ce a vizat analizarea starii de sanatate a populatiei si a nivelului de trai din 163 de tari. Potrivit acestui studiu, Italia este cea mai “sanatoasa” tara din lume, speranta de viata fiind aici cea mai ridicata: un nou nascut din Italia are toate sansele sa ajunga octogenar, in timp ce la 2.800 de mile spre sud, in Sierra Leone, speranta de viata este de numai 52 de ani.

Desi Italia se numara printre cele mai dezvoltate tari din lume, economia sa este in stagnare de multi ani, iar 40% dintre tineri nu au un loc de munca. Totusi,  italienii sunt intr-o forma mai buna decat americanii, canadienii sau britanicii, care au o incidenta ridicata a cazurilor de hipertensiune, colesterol ridicat sau afectiuni mintale.

Specialistii sunt de parere ca starea de sanatate foarte buna a italienilor se datoreaza in principal dietei, bogata in legume proaspete, ulei extra virgin de masline, peste si fructe de mare. Clasamentul primelor cinci tari cele mai sanatoase din lume este completat de Islanda, Elvetia, Singapore si Australia. Alte tari, recunoscute in intreaga lume prin gastronomia lor, sunt pozitionate in clasament astfel: Spania – locul 6, Japonia – locul 7, Franta – locul 14, Grecia – locul 20.

Potrivit Bloomberg, fiecare tara analizata a fost clasificata in functie de mai multe variabile, precum speranta de viata, cauzele si riscurile de imbolnavire, de la hipertensiunea arteriala, fumat, pana la malnutritie si accesul la surse de apa potabila.

Unul dintre cele mai mari riscuri in ceea ce priveste sanatatea este reprezentat de obezitate. De exemplu, Statele Unite ocupa in acest index locul 34, cu un indicator de 73.05 din 100 pentru starea de sanatate. (sursa: Bloomberg)

Cmentariile sunt închise