Studiu Manpower: Previziuni optimiste de angajare pentru sectorul Hoteluri si Restaurante

Mai mult de 1 din 4 angajatori romani preconizeaza cresteri ale numarului total de angajati in al doilea trimestru din 2016, conform celei mai recente editii a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. 26% dintre angajatori anunta intentii de sporire a numarului total de angajati, 7% anticipeaza scaderi si 66% nu prevad schimbari in dimensiunea fortei de munca, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare de +10%, relativ stabila atat comparativ cu trimestrul I/2016, cat si cu trimestrul II/2015.

”Chiar si dupa eliminarea variatiilor sezoniere care din 2013 incoace impulsioneaza optimismul angajatorilor referitor la lunile aprilie – iunie, ne ramane imaginea pozitiva a 23 de trimestre consecutive de intentii pozitive privind angajarile, din care ultimele 5 trimestre de Previziuni Nete de Angajare relativ stabile, din doua cifre. Tendinta spre o continuare a cresterii numarului de locuri de munca nu este ireversibila, dar deocamdata efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simtite, atat prin inmultirea oportunitatilor pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, cat si prin intensificarea competitiei pentru talentele disponibile,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul tarii, angajatorii din regiunile Bucuresti si Ilfov, Centru si Sud-Vest fiind cei mai optimisti, asa cum arata Previziunile Nete de Angajare din aceste regiuni, de +16%. In regiunea Bucuresti si Ilfov angajatorii raporteaza de altfel perspectivele cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trim. III/2011, iar Previziunea Neta de Angajare se imbunatateste cu 7 puncte procentuale atat comparativ cu trim. I al acestui an, cat si cu trim. II/2015. Imbunatatiri semnificative se raporteaza si in regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Neta de Angajare se consolideaza la nivele ce nu au mai fost intalnite in ultimii 8 ani, din trim. II/2008, inainte de criza. Doar 2% dintre angajatorii din regiune au intentia de a-si reduce numarul de angajati, procentul cel mai scazut din intreaga tara. Angajatorii din regiunea Nord-Vest continua la randul lor sa raporteze perspective optimiste, dupa cum indica Previziunea Neta de Angajare de +14%, in timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimisti. Previziunea Neta de Angajare de +4% raportata in regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat in trim. I/2016, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, fata de trimestrul II/2015.

In noua din cele 10 sectoare de activitate cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la cresteri ale nivelului de personal in intervalul aprilie – iunie 2016. In ceea ce priveste sectorul Hoteluri si Restaurante, angajatorii continua sa raporteze planurile de angajare de un optimism ponderat, cu o previziune neta de angajare de +10%. Intentiile de angajare din trimestrul II/2016 raman relativ stabile, atat de la trimestru la trimestru, cat si de la an la an. 39% dintre angajatori anunta planuri de crestere a numarului total de angajati, o pondere printre cele mai mari trei din tara, si doar 6% iau in considerare reduceri.

Perspectivele de angajare continua sa fie pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajati, sunt din nou cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +22%. Angajatorii din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati si cei din organizatii mijlocii, cu pana la 249 angajati, sunt cei mai prudenti, enuntand o Previziune de +4%.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca pentru Romania s-a derulat in intervalul 13 – 26 ianuarie 2016 pe un esantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

* Nota: Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

 

Cmentariile sunt închise