Organizația HORA trage un semnal de alarmă cu privire la informațiile apărute în mass-media legate de eficiența legii bacșișului

Organizația HORA, entitatea reprezentativă a industriei HoReCa, care reunește peste 150 de companii din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, reacționează public la presupusul eșec al legii bacșișului, titrat în mass-media după primele șase luni de la reglementare, iar acum din nou după un an de la adoptare.

România avea nevoie de această reglementare, iar ca orice lege nouă, e de înțeles că aceasta are nevoie de timp pentru a își arăta efectele benefice. Într-o țară dezvoltată, cu o industrie a ospitalității ce are nevoie de multe pârghii și sprijin pentru a deveni un reper și pentru a se dezvolta sănătos, reglementarea bacșișului a reprezentat un pas absolut firesc și necesar, în urma căruia toate părțile implicate au doar beneficii, statul, operatorii și, mai ales, angajații.

Avantajele reglementării bacșișului au fost clare de la bun început, cele mai importante fiind legate de faptul că sumele sunt distribuite în totalitate către salariați, iar reținerea la sursă este un mare avantaj pentru stat, întrucât acesta nu mai cheltuie resurse suplimentare pentru a încasa aceste sume.

„Cred cu tărie că adoptarea legii bacșișului a adus un plus de valoare industriei noastre. Călătoresc foarte mult în România, atât în orașe mari dar și în orașe mici, unde interacționez zilnic cu operatorii din industria Horeca și pot spune că majoritatea încasează semnificativ mai mult decât înainte. Nu a fost simplu de implementat această reglementare în cazul anumitor concepte, dar ușor cred ca toți se vor adapta.  E posibil ca în orașele mici și medii să fi durat mai mult până când antreprenorii au adoptat această lege, astfel că beneficiile și eficiența se vor vedea în timp. Legat de sumele colectate, ele sunt un plus la buget indiferent de suma preconizată înainte, sunt convins că anul acesta o să fie o creștere substanțială a colectării și o scădere a sumei care provine din amenzi”, a declarat Radu Savopol, Președinte Organizația HORA și Fondator 5 TO GO.

 

Este esențial să nu uităm de unde am plecat și care a fost scopul acestei reglementări. Să ne aliniem la normele europene, dar mai mult decât atât, a fost un pas absolut firesc, din care toată lumea are de câștigat. Desigur, e nevoie de răbdare pentru a vedea rezultate în timp, dar efectul imediat și cel mai important, a fost simțit de angajați. Veniturile nete declarate (salariu + bacșiș) ale lucrătorilor din Horeca au crescut considerabil. Azi, veniturile lor se compun din salariu + bacșiș, care este asimilat ca și venit din alte surse. În medie,  vorbim de o sumă a celor două componente ce depășește 1000 euro în industrie. Oaspeții au acum calea legală de a lăsa bacșiș, atât la plata prin card sau la plata prin OP. Această sumă poate să fie oficial inclusă în decont și recunoscută ca și cheltuială. Media bacșișului în România a crescut în medie de la 9% din valoarea notei la 10,5% din valoarea notei de plată. Desigur, este nevoie de și mai multă conformare în industrie și mizăm pe asta. Simt că este nevoie de o mai bună informare și de o atitudine proactivă a autorităților și a asociaților din domeniu pentru a crește gradul de conformare”, a declarat Daniel Mischie, Vicepreședinte HORA și CEO grupul City Grill.

„Această reglementare este indiscutabil o măsură excelentă pentru toate părțile. Dacă presa ar sta de vorbă mai mult cu industria, ar înțelege mai bine de ce procesul este poate mai lent, dar avantajele indiscutabile. Azi, niciun operator care are o abordare sănătoasă a afacerii și fiscalizează totul corect, nu este împotriva acestei reglementări, ba din contră, a simțit-o ca pe unul dintre cele mai mari beneficii din ultimii ani. Desigur, există și vor exista încă discrepanțe între orașele mari și orașele mici sau zonele rurale, unde conformarea voluntară e mai dificilă. Astăzi, dacă sunt operatori care neagă sau atacă această reglementare, ar trebui să ne uităm la modul în care fac ei business. Atâta vreme cât ai un business corect, curat și complet alb, această măsură nu poate fi decât una extrem de benefică. Iar noi, ca organizație, avem în centrul activității noastre obiective și măsuri menite să sprijine dezvoltarea sănătoasă și vom lupta mereu pentru o industrie Horeca curată și 100% fiscalizată”, adaugă Ion Biriș, Vicepreședinte HORA și Co-fondator grupul Loft.

 

„Ca în cazul oricărei schimbări majore, mai ales într-o industrie care mai are cale lungă până la atingerea unui grad de fiscalizare de 100%, e nevoie de timp și răbdare pentru a vedea rezultatele imediate. Dar un lucru este cert, fără această reglementare a bacșișului, multe dintre afacerile din ospitalitate, nu ar mai fi fost azi sau ar fi avut mari dificultăți în a continua. Particularitățile industriei noastre fac ca deficitul forței de muncă să fie o provocare continuă, iar această lege a fost o gură de aer fantastic și o modalitate de motivare a oamenilor pe care numai cei care lucrează efectiv în industrie o pot înțelege. Vorbim despre creșteri ale veniturilor angajaților cu 20-30%, iar din partea autorităților zero eforturi suplimentare pentru a colecta taxele aferente. Este nevoie de mult mai multă informare și, mai ales, răbdare, sunt convins că în câțiva ani, această măsură va fi văzută doar ca o normalitate, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate”, a mai spus Dani Caramihai, membru în Consiliul Director HORA și CEO & Co-fondator Fratelli Group.

Cmentariile sunt închise