Marinela V. Ardelean, RO-Wine: „Ne apropiem de o reintegrare a vinului in viata sociala de zi cu zi a consumatorilor”

Pentru al treilea an consecutiv, Marinela V. Ardelean este co-organizator al  RO-Wine | The International Wine Festival of Romania, alaturi de Liviu si Mihai Popescu, actionari Fratelli. Anul acesta evenimentul, ce se va desfasura in perioada 19 – 20 mai la Fratelli Studios, si-a adaugat “atributul” de international si vine cu o serie de noutati, de la masterclass-uri si workshop-uri si dedicate unor anumite categorii de vinuri pana la o bursa de formare, in valoare de 10.000 de euro, in nordul Italiei, Treviso, ce va fi acordata unui tanar, sau unei tinere, ce-si doreste o cariera in domeniul vinului.

 

De anul acesta, festivalul e sub egida de ”international”. Ce-l face sa poarte aceasta titulatura si ce aduce in plus a treia editie, fata de cele precedente?

Vor putea fi apreciate vinuri din Italia, Franta, SUA, Portugalia, Noua Zeelanda, Romania si Moldova, o sectiune speciala fiind dedicata vinurilor „extreme” – vinuri provenite din podgorii amplasate in zone mai putin obisnuite, fie foarte mult spre Nord, fie la altitudini mari, fie in zone cu un regim de umiditate diferit. Unele dintre aceste vinuri sunt greu disponibile chiar si in tarile din care provin asa ca, pentru pasionati, RO-Wine este o ocazie rara, poate unica, de a se intalni cu ele.

Care ar fi ponderea producatorilor romani fata de a celor straini?

Exista un echilibru, atat in numarul participantilor, cat si in cel al vinurilor disponibile spre degustare. Insa este vorba despre un echilibru natural, dat fiind ca impartirea locurilor stabilite s-a facut in ordinea inscrierii. Nu am avut in plan sa oferim mai multe locuri vinurilor straine sau celor romanesti.

Care e cea mai de pret noutate cu care vine a treia editie a Festivalului RO-Wine | The International Wine Festival of Romania?

Avem mai multe noutati in acest an. Pentru cei mai multi vizitatori, marea schimbare este ca, incepand cu acest an, organizam masterclass-uri si workshop-uri si avem sectiuni dedicate unor anumite categorii de vinuri – spumantele din Champagne si vinurile extreme ale Italiei fiind doar doua dintre acestea. Pentru o persoana, insa, festivalul RO-Wine din acest an va insemna o schimbare mai mare, pentru ca vom oferi si o bursa integrala de sase saptamani, dedicata tinerilor din lumea vinului, in valoare de 10.000 de euro. Este vorba despre o stagiune de practica oferita de laboratoarele Giotto Consulting, disponibila pentru absolventi de oenologie, microbiologie sau orice alta specializare conexa vinului.

Care sunt valentele pe care va doriti sa le poarte acest festival, care ar fi cel mai important tel de atins?

Telul este acela pe care il impartasim cu toti iubitorii vinului din Romania: educatia, raspandirea de cunostinte. Fie prin povestile impartasite de cei care sustin masterclass-urile, fie prin contactul direct cu vinurile si cu producatorii acestora – cei mai in masura sa le spuna povestea completa.

Ce invitati speciali romani, dar si internationali, asteptati la festival?

In afara de sustinatorii masterclass-urilor – Roberto Lepori, Stefano Saderi si Helmuth Koecher, fiecare fiind o personalitate remarcabila in domeniul sau – avem o lista lunga de oameni, atat din Romania, cat si din Europa, care si-au lasat amprenta in lumea vinului, fie producand vinuri exceptionale, fie prin alte contributii – de la carti, la inovatii, de la campanii de informare, la promovarea unor atitudini noi, de la importuri, la distributie de vinuri.

Care e mesajul cel mai important pe care doriti sa il transmiteti prin acest eveniment, precum si prin ambasadorii pe care i-ati ales, Virgil Iantu si Cornel Ilie?

Ca suntem o tara – si o piata – pe cale sa sufere schimbari importante. Ne aflam in pragul tranzitiei de la o piata la inceput de drum, catre o piata cu un nivel mai ridicat de sofisticare. Avem un nucleu de consumatori avizati, care doresc sa fie informati, care cauta in permanenta lucruri noi. Piata vinului din Romania a evoluat mult in ultimul deceniu, atat la nivelul ofertei, cat si al cererii, iar acest lucru se vede in numarul din ce in ce mai mare de evenimente dedicate vinului. Ne apropiem de o reintegrare a vinului in viata sociala de zi cu zi a consumatorilor si, desi mai avem mult de recuperat, este clar ca incepem sa redevenim o tara interesanta pentru toti marii producatori de vinuri de calitate.

Va ganditi sa extindeti sau sa diversificati si mai mult acest proiect pe viitor? Daca da, in ce sens?

As spune ca exista oportunitati. Dupa primele doua editii am avut deja invitatii de a repeta acest festival in alte orase, nu doar din Romania, ci si din Europa, in tari in care incepe sa se nasca un interes fata de vinul romanesc. Suntem in proces de evaluare a acestor oportunitati. In ceea ce priveste festivalul din Bucuresti, asa cum este acum, nu cred ca vor exista modificari majore in viitor, poate mai multe masterclass-uri, mai multe burse…Vom vedea!

 

In cadrul editiei din acest an vor fi inspre degustare peste 350 de vinuri de top romanesti si internationale. Anul acesta, Cornel Ilie si Virgil Iantu sunt  ambasadorii RO-Wine | The International Wine Festival of Romania..

Iubitorii de vinuri vor avea parte de o experienta unica si vor fi delectati cu foarte multe surprize, precum o zona VIP, unde se pot intalni cu peste 100 de vinuri super premium prezentate de specialisti de top in domeniu, dar si cu o selectie speciala de Champagne, apartinand a 12 producatori, o sectiune gourmet, precum si ocazia de a testa din unicitatea vinurilor „extreme”.

Cmentariile sunt închise