Despre obiceiurile de consum ale romanilor: 56% dintre romani prefera mancarea gatita in casa

Doar 4 din 10 romani iau masa cu familia lor, la fel de des pe cat si-ar dori, principalele bariere pe care le intampina fiind legate de dificultatea de a reuni toti membrii familiei la masa in acelasi timp (55%), lipsa timpului liber (39%), program de munca prelungit sau inflexibil (38%), lipsa unui program comun cu familia (35%). Datele sunt extrase din cel mai recent studiu national desfasurat de brandul Delikat despre mesele in familie la romani.

Potrivit reprezentantilor Unilever, din portofoliul careia face parte brandul Delikat, initiativa desfasurarii acestei cercetari la nivel national despre mesele in familie la romani contribuie la identificarea barierelor actuale si a oportunitatilor.

Cercetarea releva ca, in general, la mesele in familie participa membrii familiei nucleu: cuplul, copii, parintii cuplului. Sigur, exista si o frecventa in prezenta celorlalti membrii ai familiei, insa este mai redusa: surorile sau fratii participa in proportie de 25%, socrii in proportie de 11%, bunicii in proportie de 10 %, unchii si matusile in proportie de 8%, iar nurorile sau ginerii cu o frecventa de 6%. In medie, la mesele in familie mai participa si colegi de birou sau scoala (6%), veri (5%), chiar si vecini (4%).

In zona urbana, la mesele in familie participa si prietenii, cu o frecventa de 20%. Poate fi usor de observat cum prietenii participa mai des la mesele in familie decat nepotii (20% vs 12%) sau bunicii (20% vs 10%), insa acest lucru poate fi usor de explicat, avand in vedere ca noile generatii isi extind familia in alte comunitati si isi considera prietenii/colegii, la fel de apropiati precum membrii familiei. Bunicii sunt de asemenea prezenti la mesele in familie organizate de tinerii adulti, in proportie de 16%, in timp ce fratii si surorile au o frecventa mai mare de participare (32%), inclusiv comparativ cu categoria varstei mijlocii/seniorilor (15%).

Weekend-ul ramane rezervat meselor in familie, duminica fiind ziua preferata pentru acestea. Zilele in care se serveste masa in familie cel mai rar, pe toate segmentele de varsta, sunt marti, miercuri si joi. Pentru ca se bucura de mai mult timp pentru pregatiri, romanii se reunesc cu familiile la masa in weekend si servesc preparate gatite in casa, mai elaborate, de mai multe tipuri, inclusiv desert. In timpul zilei, membrii familiei servesc mesele separat, la serviciu, la scoala, la domiciliu, la restaurante, etc, fiind caracterizate de graba, de presiunea temporala (oamenii trebuie sa ajunga / sa revina la locul de munca, la scoala etc.).

De sarbatori pregatirea mesei in familie dureaza mai mult decat in celelalte zile sau ocazii speciale (75% vs. 52%), inclusiv decat cea din weekend. Pentru tineri si tinerii adulti (18-45 ani), mesele in familie organizate de sarbatori sunt mai scumpe decat majoritatea (73% vs. 67%) si mai bogate in grasimi (67% vs. 63%). In plus, aceeasi categorie a declarat ca impartaseste mai des experientele de sarbatori pe retelele de socializare decat cu ocazia altor mese in familie (28% vs 24%) si ca sunt obisnuiti ca oaspetii sa aduca mancare sau bautura.

Studiul arata ca familiile cu copii constientizeaza importanta meselor in familie. Principalul beneficiu perceput al meselor in familie este consolidarea relatiei dintre toti membrii familiei. In afara de acesta, mesele in familie au avantajul ca familia poate servi masa linistita, fara graba, intr-un mediu in care se simt protejati. De altfel, masa ideala este cea care implica toti membrii familiei in procesul de pregatire, deoarece cuplul invata sa isi imparta responsabilitatile in familie, iar copii au ocazia de a comunica mai mult cu parintii, de a se implica direct in treburi casnice si de a invata lucruri noi. De aceea, experienta mesei in familie incepe odata cu pregatirea preparatelor, continua cu aranjarea mesei si culmineaza cu momentele petrecute la masa, fiind liantul care sustine o familie zi de zi.

„Cu toate acestea, desi beneficiile meselor in familie sunt vizibile atat in viata copiilor, cat si a adultilor, realitatea autohtona reflecta foarte multe familii care nu au posibilitatea financiara de a se reuni la masa cu toti cei dragi. Exista familii vulnerabile care nu au suficient spatiu pentru a organiza o masa pentru toti membrii, nu au bucatarii amenjate unde pot gati sau poate nu au resurse financiare suficiente pentru ca o masa sa fie considerata consistenta si sa fie privita ca pe o ocazie pozitiva. Pentru acestea, Delikat impreuna cu Crucea Rosie, vor sprijini pana la finalul acestui an, 7 familii nevoiase din Galati, Urlati (judet Prahova), Jaristea (Vrancea) si Bacau, pentru ca acestea sa aiba in fiecare saptamana o masa in familie. In plus, prin acest parteneriat, Delikat va oferi echipamente electrocasnice, in functie de nevoile fiecarei familii. Initiativa face parte din campania nationala derulata de brandul Delikat, si este un prim-pas al proiectului de lunga durata prin care Delikat si Crucea Rosie isi propun sa sprijine cat mai multe familii, in a se bucura de mese impreuna”, precizeaza reprezentantii Unilever.

Studiul national „Mesele in familie la romani” face parte din campania derulata de brandul Delikat, cu scopul de a creste gradul de constientizare asupra importantei meselor in familie. Acesta constituie doar o prima etapa a campaniei, obiectivul fiind de a instaura Ziua Nationala a Meselor in Familie, pentru a sustine si promova in fiecare an, beneficiile meselor in familie, in toata tara. Studiul a fost desfasurat cu sprijinul agentiei ISense Solutions in doua etape: cantitativa si calitativa. Componenta cantitativa a cuprins un esantion de 640 respondenti cu reprezentativitate nationala (urban 67% & rural 33%), cu varste cuprinse intre 18 si 65 ani (50% barbati & 50% femei). Numarul mediu al membrilor din familie a fost de 3 persoane, iar numarul mediu al copiilor din familie este 1.

Cmentariile sunt închise