Crama Bauer a lansat primul sau vin O.R.A.N.G.E., 2014

Crama Bauer a lansat recent primul sau vin O.R.A.N.G.E. 2014, un vin adresat cunoscatorilor si amatorilor de vinuri rare, disponibil intr-o serie limitata, de doar 1.600 de sticle la noul wineshop si restaurant Winestone Victoriei 37 de la hotelul Novotel.

Vinul Orange inseamna sa vinifici un soi de struguri albi la fel ca pe cei rosii. Azi, termenul  “vin Orange ” descrie o modalitate de vinificare arhaica, antica. Strugurii albi sunt partial sau complet desciorchinati si zdrobiti, apoi fermentati pe coaja. Acest proces este de durata, ajungand de multe ori sa dureze luni intregi.  Contactul indelungat cu pielita poate duce si la o intensificare a culorii  vinului.  Drept urmare “Orange”. “Pentru vinul Bauer O.R.A.N.G.E. au fost selectati struguri absolut sanatosi si perfect copti dintr-o veche plantatie de Sauvignonasse, de peste 40 ani – Via Rozopol. Am folosit acest soi cu arome discrete datorita capacitatii sale de a exprima originea si terroir-ul din care provine. Pentru ca orice imperfectiune a strugurilor sau orice urma  de putregai este evidentiata si mai mult de fermentatia prelungita pe bostina, o atentie sporita a fost acordata intregului proces inca din timpul culesului. Strugurii au fost desciorchinati fara a fi zdrobiti, iar fermentatia a avut loc in cisterne de inox cu drojdii indigene ale cramei Bauer. In timpul fermentatiei, am  facut de cel putin 3 ori pe zi procedeul  manual numit “Pigeage” pentru a pastra contactul cu coaja cat mai mult timp si pentru a evita extractia mecanica de taninuri amare. Nu am controlat temperatura, pentru a initia fermentatia malolactica.  Pentru recolta  2014, strugurii au ramas timp de 12 saptamani pe bostina inainte de presare.  In continuare vinul a stat pe drojdie plina fara alt tratament sau tragere timp de 14 luni, in butoaie folosite de 300 litri, din lemn romanesc.  Inainte de imbuteliere vinul a fost usor filtrat si stabilizat cu un tratament moderat cu dioxid de sulf (asemanator cu cel al vinurilor noastre rosii)“, precizeaza reprezentantii producatorului.

Vinul are o culoare aurie, stralucitoare, luminoasa si un nas complex de fructe galbene si exotice. Buchetul este completat de arome apetisante de coaja de paine poaspata, fagure de miere, caramel si  datorita contactului prelungit cu coaja,  note eterice de condimente brune si verzi. Vinul este bine echilibrat, cu un corp mediu, structurat de taninuri  fine si sustinut pana la finalul usor eteric de aciditatea sa cremoasa dar solida. Este inca un vin tanar si va recomandam aerare minim o ora la temperatura de 10- 12 grade  inainte de a fi consumat. Recomandari culinare: perfect insotitor pentru fructe de mare, crustacee si peste crud, dar si asocierea cu vitel  sau curcan pot fi experiente interesante.

Fondata in 2012, Crama Bauer se remarca prin calitatea si distinctia vinurilor, produse prin vinificarea unor cantitati mici de struguri, din soiuri rare sau mai putin cunoscute iubitorilor de vinuri,  culese de pe parcele vechi, bine ingrijite din inima Podgoriei Dragasani. Oenologul Cramei, Oliver Bauer, de origine germana, a venit pentru prima data in Romania in 2003, cand i s-a dat imensa sansa sa isi aduca contributia la renasterea traditiei cramei Stirbey. A avut astfel ocazia sa cunoasca, sa vinifice si sa inteleaga soiurile romanesti, precum Cramposie, Tamaioasa Romaneasca, Novac, Negru de Dragasani.

Carmen.ionescu@modernbuyer.ro

 

Cmentariile sunt închise