FPTR: Desi numarul de turisti a crescut cu 8% in sezonul acesta, profitul hotelierilor de pe litoral nu il va depasi pe cel din anul anterior

Numarul de turisti din acest sezon pe litoral a crescut cu 8% fata de anul trecut, Mamaia, Eforie Nord si Venus fiind statiunile cu cea mai mare cerere, iar la polul opus s-au situat Costinesti, Neptun si Eforie Sud, conform dateleor centralizate de FPTR. Avand in vedere numeroasele investitii in structurile de primire turistica, se mentine tendinta de crestere a numarului de turisti in sudului litoralului fata de anii anteriori, mai ales a turistilor familisti.
La data de 14 septembrie 2018, conform site-ului oficial al Ministerului Turismului, in statiunile de pe litoralul romanesc, inclusiv Constanta, Eforie si Mangalia erau 1.548 structuri de cazare clasificate, care aveau 56.595 spatii de cazare si puneau la dispozitie un numar de 121.280 locuri de cazare, cu 14.168 mai multe decat anul trecut.

Dintre locurile de cazare, cele mai multe, adica 64.987, sunt reprezentate de locuri in hoteluri, iar restul de 56.293 de locuri de cazare sunt in vile, campinguri, hosteluri. Spatiile de cazare din hotelurile de 1 – 2 stele s-au vandut in procent de 60% prin agentii de turism si 40% prin alte canale de rezervari. Spatiile de cazare in hotelurile de 3, 4 si 5 stele s-au vandut in procent de 35% prin agentii de turism si 65% prin alte sisteme de rezervari.

Sezonul estival a debutat ca in fiecare an, la 1 Mai, cu un numar de 28.000 de turisti gazduiti in unitatile de cazare clasificate, doar in statiunea Mamaia gradul de ocupare al hotelurilor deschise la acea data fiind de 90%.
Topul celor 10 tari de provenienta a turistilor straini care au sosit pe litoralul romanesc, potrivit datelor Institutului National de Statistica pentru luna iulie, a fost condus de Germania, urmata de SUA, Israel, Franta, Polonia, Regatul Unit, Italia, Belgia, Austria, Republica Moldova.

Programul “Litoralul pentru toti” si biletele vandute prin sistemul early booking au contribuit la obtinerea unui grad de ocupare de peste 50% in luna iunie. In ultimii ani, din cauza ploilor abundente din intreaga tara, la inceputul lunii iulie gradul de ocupare a scazut, astfel ca in primele trei luni ale sezonului s-a inregistrat o scadere a numarului de turisti sositi pe litoral cu 1,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Odata cu reintoarcerea vremii bune, incepand cu luna august, numarul turistilor a crescut spectaculos, cu 22% mai multi fata de aceeasi luna a anului trecut in special prin valorificarea voucherelor de vacanta, care au salvat de la un dezastru financiar acest sezon. Astfel, hotelierii au reusit sa obtina venituri mai mari in primele 4 luni ale acestui sezon, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unei cresteri cu 8,2% a numarului de turisti sositi pe litoral.

Desi numarul de turisti a crescut statistic, profitul hotelierilor de pe litoral nu il va depasi pe cel din anul anterior. Cauzele sunt cresterea fondului de salarii, productivitatea scazuta a angajatilor, cresterea costurilor pentru utilitati, dar si majorarea semnificativa a preturilor materiilor prime alimentare.

In acest an, litoralul s-a confruntat cu cea mai grava criza a fortei de munca din ultimii 29 de ani. Exodul fortei de munca, scaderea natalitatii, iesirea la pensie a numerosi angajati, legislatia anacronica si protectionista va face ca Romania sa se confrunte si in urmatorii ani cu o criza tot mai adanca de forta de munca. „Sistemul de educatie, asa cum este el in prezent, este complet inutil in fata provocarilor din piata muncii. Se scot pe banda rulanta someri cu diploma, absolventi de liceu si universitate care nu sunt conectati la realitatile economice, iar turismul este cel mai expus”, a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele FPTR.

Avand in vedere ca sezonul estival s-a decalat in ceea ce priveste vremea, iar voucherele de vacanta au fost eliberate foarte tarziu, s-a pastrat tendinta ca multi turisti sa vina pe litoral la sfarsitul lunii august sau la inceputul lunii septembrie. O parte dintre hotelurile de pe litoral s-au inchis inainte de jumatatea lunii septembrie, odata cu inceperea scolilor, dar sunt inca hoteluri care vor ramane deschise pana la finalul lunii septembrie.
FPTR constata ca si Romania se adapteaza rapid tendintei mondiale de „sharing accommodation”, astfel ca 20% din locuintele private din statiunile si orasele de pe litoral, se inchiriaza in timpul sezonului estival, ceea ce genereaza un numar foarte mare de persoane cazate, ducand la o aglomerare a statiunilor si o concurenta acerba pentru structurile clasificate. Nu se stie care este volumul turismului nedeclarat si necuantificat in miile de apartamente neclasificate care opereaza in regim de inchiriere hotelier (Mamaia, Navodari etc.), in casele si apartamentele oferite de localnici (Constanta, Eforie, Vama-Veche, 2 Mai, Mangalia etc.) sau in alte stucturi de primire turistica neclasificate, valorificate online.

„Cu toate ca Ministerul Turismului nu s-a implicat in promovarea litoralului romanesc, mediul de afaceri a investit in structuri de cazare pe litoralul romanesc, a creat oferte si servicii cat mai diversificate, care sa cuprinda o arie cat mai larga de turisti. Desi mediul de afaceri din turism depune eforturi in fiecare an pentru cresterea numarul turistilor din statiunile de la malul marii, se confrunta de mai bine de 20 de ani cu aceleasi probleme: administrarea si atribuirea ineficienta a plajelor, lipsa unui plan urbanistic coerent, lipsa mijloacelor de transport public, lipsa punctelor sanitare, iluminatului public deficitar, spatii verzi neamenajate, acces dificil in destinatie, drumuri neasfaltate sau crapate, trotuare distruse, lipsa parcarilor amenajate, spatii verzi neintretinute etc. Toate aceste probleme, dar si lipsa managementului eficient al statiunilor, duc pe termen lung, la scaderea atractivitatii destinatiei si la scaderea interesului turistilor pentru litoralul romanesc”, spun reprezentantii FPTR.

Chiar daca cheltuielile de operare au crescut semnificativ si in 2018, o parte dintre investitori vor reinvesti profitul obtinut in acest an, in special in nordul zonei Mamaia, a zonei Navodari si in sudul litoralului. Vor continua investitiile in structurile de primire turistica existente, astfel incat sa se ridice gradul de confort spre minim 3 stele.
Conjunctura internationala va fi in continuare favorabila dezvoltarii turismului intern si a incomming-ului. In privinta tarifelor, acestea vor ramane aproximativ la fel sau vor creste la unele hoteluri cu maximum 8%. Va exista o concurenta acerba intre marii turoperatori autohtoni in vederea contractarii celor 5 tipuri de cazare, in special cele pentru 3, 4 si 5 stele, care ofera cazare cu demipensiune, pensiune completa si all inclusive.

*Datele au fost obtinute pe baza informatiilor primite de la INSSE, Ministerul Turismului, a estimarilor realizate de catre membrii FPTR si a unui numar important de operatori din turism.

Cmentariile sunt închise