Aromele și ingredientele care au dominat piața în 2019

Conform restaurant-hospitality.com și având la bază un studiu efectuat de Datassential.com, anul 2019 a fost unul mai mult decât interesant din punct de vedere al popularității crescute ale unor ingrediente culinare. Vorbim desigur de trenduri care pornesc peste ocean, dar vom vedea că multe dintre acestea sunt cunoscute și apreciate la noi în țară. Să nu uităm că 2019 este anul care marchează mențiunea Bucureștiului pe site-ul theworlds50best.com la categoria Discovery cu nu mai puțin de trei restaurante: Bistro Ateneu, Kaiamo și The Artist.

Să vedem care au fost ingredientele care i-au fascinat pe cei denumiți sugestiv foodies.

Cheese tea: este o băutură ce își are originile în Asia, dar care de curând a început să fie populară în rândul americanilor. Băutura provenind inițial din Taiwan este de fapt un ceai cald sau rece care peste care se adaugă o spumă sau o cremă delicată de lapte. Este o băutură populară în special în rândul Mileanialilor sau reprezentanții generației Z.

Broccolini nu este așa cum s-ar crede la prima vedere, “fratele mai mic” al clasicului cu care ne-am obișnuit. Acesta este de fapt un hibrid obținut din încrucișarea a 2 tipuri de broccoli, cu inflorescențe mici dispuse pe tulpină și caracterizat de un gust mai puțin amar. Se folosește cu precădere ca garnitură, dar este suficient de versatil pentru a fi vedeta unor feluri de mâncare vegetariene.

Portocala roșie este redescoperită de tinerii consumatori, în special cei din generația Z. Avându-și originea în țări europene precum Spania sau Italia, portocala roșie se regăsește în peste 10% din meniurile SUA, mai ales în restaurantele care targetează categoria de public menționată.

– Versatilul fenicul este permanent la modă, mai ales dacă luăm în considerare faptul că toate părțile plantei se pot găti – de la bulb la semințe. Se pare că gustul specific al feniculului este preferat în special de doamne.

Ghee sau untul clarificat este în ultimii ani din ce în ce mai popular în meniul restaurantelor de peste ocean, nu doar în cele etnice sau cu specific indian. Se vorbește chiar despre proprietățile anti-inflamatoare ale acestuia sau includerea în regimurile cu conținut bogat în grăsimi.

Ube împrumută o culoare deosebită deserturilor și băuturilor. Este cunoscut drept nap purpuriu, face parte din familia cartofului, iar originea sa este bucătăria filipineză. Utilizarea sa într-o varietate de deserturi precum înghețată, cupcakes, fursecuri, dar și băuturi pe bază de lapte, a făcut să-i crească mențiunile în meniuri cu mai bine de 75% doar în ultimii patru ani.

Labneh, bucătărie clasică din Orientul Mijlociu. Labneh este o brânză cremoasă, moale și este cu siguranță familiar celor care apreciază bucătăria libaneză sau cea a țărilor din bazinul Mării Mediterane de Est. În meniul restaurantelor de la noi este cel mai des servit simplu, cu condimente și ulei de măsline alături de o lipie caldă, ceea ce îl face un aperitiv ușor.

Chimichurri devine treptat un ingredient obișnuit în meniurile de peste ocean. Chimichurri este un sos ce-și are originea în Argentina și ale cărui ingrediente principale sunt: pătrunjel, usturoi, oțet, ulei de măsline și fulgi de ardei iute.

– Banala varză încă prezentă în topuri. Secretul care o menține în topul celor mai populare ingrediente stă desigur în versatilitatea sa: se poate consuma fermentată sau ca atare în salate, supe sau sandvișuri.

Cicoarea dă o notă premium mâncărurilor și băuturilor. Dacă frunzele se folosec la salate, rădăcina poate fi folosită ca înlocuitor de cafea sau pentru a potența gustul acesteia, o plantă de la care nimic nu se irosește. Deși pentru unii consumatori poate să evoce amintiri nu așa plăcute despre vremuri în care cafeaua nu se găsea pe piață, cicoarea își câștigă un loc bine-meritat meniurile restaurantelor.

– Iuțeala din harissa te încălzește din interior. Harissa este o pastă picantă care poate fi găsită în toată Africa de Nord și este în principiu un amestec obținut din ardei iute în stare proaspătă, călit sau uscat, usturoi, ulei de măsline și o varietate de condimente precum chimen, coriandru, mentă și chimion. Harissa este folosită în mod obișnuit în sosuri și marinade pentru carne și legume.

Sumac adaugă rafinament din Orientul Mijlociu preparatelor și este obținut din fructul uscat al copacului cu același nume. Are o tentă acidă care amintește de lămâie sau oțet și este adesea folosit în bucătăria Orientului Mijlociu pentru a aromatiza salatele, humusul, dar și carnea.

Tempeh este revelația preparatelor din soia, mai popular în prezent în rândul fanilor bucătăriei asiatice. Tempeh este produs din soia fiartă fermentată și transformată într-un echivalent al pâinii.

Escabeche sau ruda mai puțin cunoscută al Ceviche a crescut în mențiunile meniurilor din SUA cu 80% și datorită faptului că poate fi servit rece sau la temperatura camerei. Este un preparat pe bază de pește gătit într-o marinadă acidă și care deseori își ia o frumoasă culoare de la șofranul folosit în rețetă; este popular în special în Spania, America Latină și Caraibe.

Înghețată cu fructe pe băț – Paletas – sau creativitatea transformată în suc înghețat. Se pare că originea acestui desert sănătos și plin de savoare se pierde undeva în Mexic și a devenit cunoscut atât în varianta pe bază de apă cât și cea cu lapte/frișcă. Pe lângă efectul vizual deosebit, gustul și textura sunt apreciate de consumatori, mai ales pentru bucățile crocante de fructe captive în deliciosul suc înghețat.

– Aroma lavandei este omni-prezentă în bucătărie, un ingredient care trece cu ușurință din meniul băuturilor în cel al cofetăriilor de pretutindeni.

Încheiem lista de arome dedicate anului 2019 cu câteva ingredient mai degrabă etnice precum moringa, nuoc cham și mai multe varietăți de ardei pentru fanii produselor mai “usturătoare”: Serrano, Hatch chile, Shishito.

Cmentariile sunt închise