Strategia verde: Solutii de ambalare BIO si ECO FRIENDLY pentru Horeca

Ultimii ani au adus consolidarea trendului bio in domeniul ambalajelor, directie sustinuta si de adoptarea unor masuri legislative clare la nivel european. In concordanta cu aceasta directie, SNICK AMBALAJE SI CONSUMABILE SRL si-a orientat activitatea in ultimii ani in directia corecta, de protejare a mediului, dezvoltand produse BIO si ECO FRIENDLY.

Managerului general al companiei, domnul Sofronie Neculai, explica locul pe care ambalajele trebuie sa il aiba in economie si solutiile pe care compania pe care o conduce le-a adoptat pentru industria Horeca.

I: Ce ne puteti spune despre compania SNICK AMBALAJE SI CONSUMABILE SRL?
R: Compania SNICK AMBALAJE SI CONSUMABILE este o afacere de familie cu capital privat 100% romanesc. Acest proiect a inceput in anul 2007. Printr-un managment performant si prin aplicarea unei strategii de reinvestire permanenta a profiturilor, firma SNICK AMBALAJE , a ajuns in anul 2018 leader de piata in domeniul ambalajelor BIO si ECO FRIENDLY.

Compania SNICK AMBALAJE a facut alegerea castigatoare de orientare a modelului sau de afacere pe o stategie verde pe termen lung cu scopul de a oferi solutii de ambalare responsabile si inovatoare in armonie cu legislatia UE si cu principiile economiei circulare.

I: Cum a evoluat piata de ambalaje in anul 2018?
R: Anul 2018 a dus la consolidarea trendului bio in domeniul ambalajelor din sectorul food service.

Chefii au promovat din ce in ce mai mult produsele bio obtinute din ingrediente organice. Aceste produse nu mai puteau fi servite in ambalaje de polistiren, de aluminiu sau de plastic. In mod logic produsele din trestie de zahar, din frunze de palmier, din lemn, din carton si PLA aflate in portofoliul SNICK au inlocuit ambalajele mai sus mentionate.

I: Cum a reactionat piata la noile tendinte?
R: Prin hotararea EN 13432 a UE s-au trasat directii clare pentru piata de ambalaje. Astfel pana in anul 2021 vor fi interzise la comercializare paiele, tacamurile, farfuriile, paharele si paletinele de cafea din plastic. Managementul SNICK si-a dat seama de impactul negativ pe care il au aceste produse asupra naturii, astfel incepand cu anul 2016 a scos din portofoliul de produse paletinele din plastic si le-a inlocuit cu paletinele din lemn. Deasemenea am completat gama de tacamuri cu produse din lemn si CPLA care sunt 100% biodegradabile si compostabile. Referitor la paie, in anul 2018 am introdus in piata paiele din carton si paiele din PLA, materiale biodegradabile si compostabil 100%.

I: Folositi frecvent termenii de biodegradabil si compostabil? Vreti sa detaliati putin?
R: Biodegrabilitatea si compostabilitatea reprezinta noua filozofie de alegere a materialelor pentru ambalajele din industria de Food Serv. Desi toata lumea foloseste acesti termeni, nu toti inteleg conceptul. Foarte multi manageri din piata de food service cred ca daca folosesc un ambalaj din carton innobilat cu PE sau PET acesta este bio, dar nu este asa. Ambalajele bio sunt compostabile, adica in anumite conditii de umiditate si temperatura in spatii special amenajate numite statii de compostare, ambalajele se degradeaza impreuna cu alimentele in timp foarte scurt devenind suport biologic pentru plante, adica deseul devine materie prima. Pentru a diferentia corect produsele bio de cele care nu au proprietatile de biodegrabilitate si compostabilitate legislatia U.E. a impus certificarea acestor produse. Certificarea se obtine de la organisme idependente, ce atesta ca produsele bio respecta cerintele economiei circulare. Firma SNICK AMBALAJE este certificata incepand cu anul 2019 pentru comercializarea produselor din materiale compostabile.

I: Vreti sa detaliati putin si ce inseamna economie circulara?
R: Economie circulara este un termen generic folosit pentru economie industriala care este creata cu scopul de a fi restauratoare in care ciclul materialelor este de doua feluri: ciclul biologic, unde procesele actioneaza astfel incat componentele reintra in biosfera fara efecte negative; al doilea ciclu este cel tehnic, unde componentele sunt folosite foarte eficient si nu intra in biosfera.

Daca ne referim la ambalaje, acestea se transforma in compost in statiile de compostare mai sus mentionate, adica in material biologic pentru noul ciclu de dezvoltare a plantelor.

Va multumim pentru interviul acordat si va mai asteptam pentru a ne impartasi noi informatii despre produsele bio si despre lumea ambalajelor.

Cmentariile sunt închise