Horeca Next Level – Concluzii Food Trends 2020

Primul eveniment susținut de Horeca Insight în 2020 și de altfel  primul din seria Horeca Next Level – Food Trends – a avut loc pe 3 martie la Hotel Intercontinental. Ca în fiecare an, această conferință își propune să surprindă o imagine cât mai fidelă a vastului subiect Food. Conferința din acest an a atras un număr de aproximativ 230 de participanți, ceea ce înseamnă că am reușit să oferim cadrul adecvat în care profesioniști, chefi, furnizori din Horeca se pot exprima liber încercând să se ridice la așteptările unui public din ce în ce mai exigent.

Așadar, prima parte a conferinței am ales să o dedicăm Dezvoltării afacerii și factorilor de care trebuie să ținem cont când deschidem un restaurant. Prin intermediul invitaților noștri am reușit să aruncăm o privire de ansamblu asupra pieței în acest moment și să vedem cum se prezintă capitala în termeni de popularitate a unor zone: Liviu Popescu, Dragoș Panait, Marcel Vulpoi, Gabriel Faflei și Radu Dumitrescu. Printre concluziile primului panel putem enumera faptul că oaspetele de azi încă se așteaptă să primească experiențe când merge la restaurant, nu doar preparate de calitate. Din acest motiv, un consultant în domeniu sfătuiește investitorii să acționeze cu prudență, să aprofundeze și felul în care se răspunde la un anumit concept. De asemenea, să știe că există ajutor specializat, companii de consultanță care pot asista întreg procesul de dezvoltare a unui restaurant-concept. O problemă des întâlnită și unul dintre motivele pentru care rata de închidere a locațiilor noi este încă crescută, este faptul că managerii pornesc la drum fără să facă o analiză riguroasă înainte, uneori cu un model de business greșit și o comunicare defectuoasă cu departamentul financiar. Ulterior, această comunicare poate conduce la un management greșit al food cost-ului. E important pentru creșterea sănătoasă a oricărui business să pornim cu șanse egale și să evităm “scurtăturile” care tind să ocolească legistalația în vigoare.

 

Pentru al 2-lea panel am ales o tema mereu actuală: Ce tip de bucătărie preferă românii. Studiile arată că în ultimul timp suntem mult mai atenți cu alimentația în general și acest lucru se reflectă în obiceiurile de consum. La acest panel am invitat bucătari cu experiență, ei înșiși fiind martorii unor schimbări în gusturile românilor : Marian Lupu, Cătălin Petrescu și Chef Foa. Știm deja că există o tendință remarcată în ultimii ani pentru un consum crescut de fructe și legume, dar asta nu înseamnă totuși că românii sunt pregătiți să renunțe la felurile de mâncare cu tradiție, cele care încă trezesc nostalgii. Vestea bună este că prin intermediul călătoriilor, a expunerii la diverse culturi încep să aprecieze ritualul meselor în oraș. Accesul la ingrediente de calitate este mult mai ușor, există o preocupare pentru a ține cont de sezonalitate când vorbim de fructe și legume locale. Un chef care ține pasul cu vremurile trebuie să fie atent la felul în care evoluează gusturile, să-și apropie consumatorul prin accente discrete, dar care fac diferența – cum ar fi un coffee corner cu cafea de specialitate în localul preferat. Este evident că suntem atașați de tradiție, că încă ne așteptăm să găsim acel comfort food când decidem să luăm masa în oraș, iar componenta aceasta de educare venită din partea unui chef vizionar își va spune cuvântul.

Pentru ultimul panel al zilei ne-am concentrat pe Avantajele și dezavantajele de a fi Chef și Owner. Am avut invitați în panelul dedicat Owner și Chef nume importante din peisajul gastronomic românesc și am încercat să elucidăm ce i-a motivat în acest demers și care sunt provocările cu care se confruntă: Adrian Hădean, Nicolai Tand, Radu Dumitrescu, Alexandru Dumitru si Joseph Hadad. Ei sunt o parte dintre cei care și-au asumat riscuri și au trecut la o nouă etapă a carierei – de la Chef la Owner, deși uneori beneficiile de a deveni proprietar de restaurant nu sunt pe măsura costurilor și nu întotdeauna cele cuantificabile. Chef Johnny Susala a oferit un input pentru chefi in ceea ce priveste eficientizarea fluxului de productie in bucatarie cu ajutorul unui aparat de gatit Thermomix. A fost un panel care a ținut întreaga audiență atentă, nu neapărat datorită informațiilor transmise de invitați, mai degrabă datorită încărcăturii emoționale. Ne-am bucurat să avem încă o dată confirmarea că în spatele acestui demers de a avea un loc al tău stă foarte multă pasiune pentru bucătărie. Chiar și pentru cei aflați la început de drum în antreprenoriat, cuvântul de ordine a fost implicare și dăruire, de la amenajarea spațiului la drumurile zilnice la piață și identificarea unor furnizori locali sau dorința de a deveni un manager mai bun. Pentru cei cu experiență în antreprenoriat, ne-am bucurat să aflăm că încă sunt mânați de aceeași bucurie, gătitul îi face fericiți și asta îi determină să livreze experiențe memorabile. Un final de zi potrivit pentru o conferință dedicată unui domeniu fascinant – mâncarea.

Mulțumim partenerilor care fac posibile astfel de evenimente:

Vă invităm și la evenimentele viitoare din aceeași categorie: Beverage Trends și Pastry&Dessert Trends, cu mențiunea că cea din urmă este singura conferință dedicată în exclusivitate patiseriei și cofetăriei. De asemenea, anul 2020 va marca și extinderea evenimentelor din seria Horeca Next Level în afara capitalei, la Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

 

Cmentariile sunt închise