Conferința de presa HORA privind efectele dezastruoase în situația creșterii TVA de la 9% la 19% în industria restaurantelor

HORA, entitatea reprezentativă a industriei Horeca, reunind peste 200 de companii din industrie cu  o cifră de afaceri însumată de peste 600 de milioane de euro anual, a organizat o conferință de presă ad-hoc pe 20 iulie 2023, pentru a prezenta și a anticipa consecințele grave asupra industriei restaurantelor în contextul zvonurilor de creștere a TVA de la 9% la 19%.

Subiectele pe care s-a axat conferința au adresat pericolele unei migrări în zona gri a economiei, accentuarea falimentului și reducerea investițiilor în restaurante, poziția țării noastre în topul țărilor cu cel mai mare TVA în industria restaurantelor din Europa, pierderea locurilor de muncă în condițiile post-pandemice.

La conferința de presa au participat la discuții membrii Consiliului Director HORA: Daniel Mischie, Vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group, Radu Savopol, membru board HORA și Fondator 5 TO GO și Răzvan Crișan, membru board HORA și Fondator KANE Group.

Concluziile la care s-a ajuns în urma discuțiilor au urmărit consecințele majorării TVA la alimente în industria restaurantelor:

  • Închiderea unor firme mici și concediere angajaților. Estime:
    • 15% din angajații firmelor mici, aprox. 10.000 de angajați sunt în pericol de a fi concediați
    • 300 de firme mici și foarte mici își vor închide afacerile.
  • Comprimarea vânzărilor cauzată de creșterile de preț. Impact social:
    • Estimările pentru 2022 erau de -2% vânzări comparativ cu 2022;
    • Majorarea TVA-ului va duce la o depreciere a vânzărilor cu 15% față de 2022
  • Migrarea unor operatori în zona gri a economiei:
    • Vom reveni la situația dinainte de 2015 când evaziunea fiscală era un fenomen de masa, fără a mai putea corecta;
    • 25% din operatori se vor uita foarte atent la 1/5 din valoarea bonului.
  • Apariția unor resurse financiare care pot fi folosite pentru cheltuieli cu salariile și altele:
    • Evitarea fiscalizării veniturilor va crea un flux financiar gri în piață care va fi folosit pentru alte cheltuieli;
    • Competiție incorectă pentru operatorii care vor fiscaliza și care nu vor fiscaliza.
  • Diminuare interesului de a investi în domeniul restaurantelor.

Sectorul Ospitalității, în care sunt incluse și restaurantele, contribuie în mod semnificativ la economiile statelor Uniunii Europene, în special în țările în care încasările din turism reprezintă un procent de două cifre din PIB, iar o modificare TVA în acest sector are un impact direct asupra prețurilor, afectând atât cererea internă, cât și concurența pe piața internă. Cota TVA în industria restaurantelor variază foarte mult în statele membre UE, de la 3% la 25%, 16 țări aplică cote de TVA de peste 15% la restaurante, ceea ce conduce la o cotă mai mare a TVA-ul pentru alimente în medie cu 7% în 12 țări. Atunci când produsele alimentare au un TVA diferit (mai mare) în restaurante, implicit va descuraja apetitul oaspeților pentru ieșiri la restaurant.

Dintr-o perspectivă națională, cotele mai mici de TVA stimulează cererea internă și atrag mai mulți turiști, sectorul ospitalității fiind unul vital pentru economia unui stat. În țara noastră codul CAEN 5620 – Restaurante, cuprinde 14.167 de firme cu o cifră de afaceri însumată de 3,7 mld euro și 90.000 de angajați. Urmări imediate ale modificării TVA ar fi scădere de 5% a cifrei de afaceri aferente 2023 fără a lua în calcul o inflație de 10% și o creștere a prețurilor de 25%.

„Riscul cel mare este posibila orientare a unor operatori către evaziune fiscală. Se poate spune astfel că statul nu va câștiga nimic. Dimpotrivă, masa monetară de tip gri va invada piața românească, este încurajată angajarea la negru, iar operatorii corecți vor fi supuși unei competiții incorecte din partea operatorilor care vor alege să se îndrepte către zona gri.
În plus, datorită creșterii prețurilor în restaurante, pentru că majorarea TVA înseamnă și prețuri mai mari în restaurant, oamenii nu vor mai fi motivați să vină la restaurant, iar investitorii din această industrie nu vor fi stimulați să mai investească”, a menționat Daniel Mischie, Vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group.

„După numai o lună de la anunțarea modificării TVA-ului la preparate pe bază de cafea, o majorare fără argumente clare, pe care peste 80% dintre operatori nu au înțeles-o și deci nu au aplicat-o. Înainte de a începe valul de controale tematice, ministerul finanțelor publice ar trebui să comunice mult mai bine o astfel de majorare (TVA mărit în cazul băuturilor calde), pentru că altfel este foarte greu de implementat. Nu putem sta cu mâinile în sân și accepta o plată retroactivă, în contextul unei lipse totale de comunicare clară și a unor norme, pe care le-am solicitat în repetate rânduri de la autorități, de la începutul anului. În cazul grupului nostru de cafenele, am implementat noul TVA acum 2 zile, iar în prima zi au scăzut vânzările cu 3%. Dacă extrapolăm și ne gândim la afacerile mici din domeniul, e simplu să evaluăm dezastrul,” a declarat Radu Savopol, membru în boardul HORA și Co-Fondator grupul 5 TO GO.

Distribuția TVA în țările Uniunii Europene:

 

 

Un alt aspect sub care trebuie privită această modificare este faptul că industria restaurantelor este o una puternic fragmentată, cu 3% din cifra de afaceri totală deținută de marii operatori și 81% din aparținând întreprinderilor mici și foarte mici cu o cifră de afaceri sub 10 M euro/an/companie, dar care dețin 90% din angajați.

 

 

România se situează momentan în media europeană în ce privește TVA la alimente în restaurante. Țările cu un grad mare de conformare fiscală și extrem de bine digitalizate își permit un TVA peste 18%, având o  mai mare putere de consum decât țările est europene. Țările care au mizat pe dezvoltare turismului, care încurajează socializarea, se situează la un nivel TVA de 9-10 %.

 

 

Hora și-a anunțat poziția încă de la primele zvonuri în direcția creșterii TVA pentru restaurante, de a amenda și contesta o astfel de măsură, cerând totodată consultări publice cu privire la decizii care ar putea afecta semnificativ un sector întreg. Momentan, nu s-a identificat nicio opinie oficială a autorităților care să clarifice acest zvonuri, apelul organizațiilor fiind ca autoritățile să creeze un climat economic predictiv în care toți operatorii economici au șanse egale de a prospera într-o economie aliniată cu cea europeană.

Cmentariile sunt închise