Turistii romani au cheltuit aproape 4 milioane de euro pentru minivacanta de Rusalii

Potrivit datelor comunicate de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), peste 100.000 de turisti, dintre care 30.000 pe litoral si 40.000 in pensiuni din intreaga tara, au cheltuit in minivacanta de Rusalii aproximativ 4 milioane de euro.

„Pentru cei mai multi dintre romani vacanta de Rusalii a inceput inca de vineri 25 mai. Avand in vedere ca si luni a fost zi libera, iar urmatoarea zi libera este 1 Iunie, iar pe litoral sezonul a inceput,  hotelierii au pregatit pachete pornind de la trei pana la sase nopti de cazare. Sarbatoarea Rusaliilor a reprezentat, de fapt deschiderea sezonului estival pe litoral. Ca de obicei, structurile de cazare din nordul litoralului au fost cele mai aglomerate – Mamaia si Navodari, dar foarte multi turisti au ajuns si in Vama Veche. La inceputul acestui sezon estival, hotelierii s-au promovat prin oferte avantajoase, tarifele fiind cu 40%-70% mai scazute fata de cele din sezon, iar pentru turistii care au stat mai mult de 3 zile s-au aplicat tarifele din programul „Litoralul pentru toti”. Unii dintre turisti au achizitionat pachete all inclusiv, altii au preferat sa manance la  putinele terase deschise. Tarifele medii au variat in functie de categoria de stele, incepand de la 50 de lei pe noapte camera de 1*, 100 lei camera de 2*, 150 lei camera de 3* si pana la 350 lei de 4*”, spun reprezentantii federatiei..

Peste 18.000 de romani au ales zona montana pentru aceasta minivacanta, cele mai cautate statiuni fiind cele de pe Valea Prahovei. Costurile pentru cazare au inceput de la 120 lei/ pers pana la 500 lei/pers in hotelurile de lux. Din estimarile FPTR, turistii au cheltuit la munte in jur de 3,6 milioane lei.

Datele FPTR arata ca aproximativ 40.000 de romani au preferat sa mearga in zona rurala. In topul solicitarilor au fost pensiunile din zona Bran, Moeciu, Transfagarasan, Valea Sambetei, turistii cheltuind pentru  astfel de minivacante aproximativ 6 milioane lei.

De asemenea, au fost solicitate si statiunile balneare, circa 15.000 de romani alegand sa-si petreaca vacanta la bai, pentru a  beneficia de programe speciale de tratament si relaxare. Cea mai cautata statiune a fost  Baile Felix, unde pentru trei nopti de cazare cu mic dejun, la un hotel de patru stele cu Spa, a costat 600 lei. In total, cei 15.000 de turisti au platit pentru acest tip de vacanta aproape 2,7 milioane lei. Un loc inedit pentru aceasta minivacanta a fost Delta Dunarii, o destinatie aleasa pentru romanii pasionati de pescuit si dornici de a petrece timpul in natura. Pentru trei nopti de cazare la o pensiune de trei stele, cu toate serviciile incluse, pretul mediu a fost de 500 de lei de persoana.

Datele comunicate sunt aproximative si au fost obtinute pe baza estimarilor realizate de membrii FPTR si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Cmentariile sunt închise