Top 3 alimente consumate zilnic de 80% dintre români

Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – și-a propus să evidențieze, prin studii de piață relevante, obiceiurile cu risc crescut care impactează calitatea vieții românilor, un pilon important în realizarea acestor cercetări fiind rutina legată de alimentație. Conform celui mai recent studiu CIPRA, derulat în luna martie 2023 cu ajutorul Reveal Marketing Research, doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar 58% din respondenți consideră că alimentația lor este una de calitate medie.

În privința alimentelor care fac parte zilnic sau aproape zilnic din alimentația românilor, fructele și legumele dețin locul fruntaș (81%), lactatele, ouăle, carnea și peștele sunt consumate frecvent de 76% dintre români, în vreme ce doar 17% dintre respondenți obișnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food. Îngrijorător este faptul că 80% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificație, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri, alimente adesea lipsite de beneficii nutriționale, care impactează imunitatea și cresc riscul de obezitate, diabet, probleme digestive și alte afecțiuni.

De altfel, 44% dintre români nu au timp să își gătească singuri, iar calitatea alimentației lor are de suferit din acest motiv, aspect susținut și de concluzia că 50% dintre români au probleme cu digestia din cauza alimentației nesănătoase.

Din păcate, timpul tot mai puțin de care dispunem și scumpirile accentuate din ultima perioadă își pun amprenta asupra fiecărui aspect care influențează calitatea vieții, iar acest lucru este vizibil și în rezultatele studiului CIPRA realizat anul acesta. Oamenii nu își permit să cumpere produsele alimentare pe care și le doresc, nu au timp să gătească, în plus nu au acces la suficiente informații medicale, iar aceste lucruri se reflectă în calitatea alimentației și în starea sănătății lor. Tocmai de aceea le punem la dispoziție  platforma CIPRA – aici  experții noștri în nutriție și nu numai oferă sfaturi care să-i ajute pe oameni să ia deciziile cele mai bune pentru ei în contextul actual“, spune Constantin Bratu, Președinte CIPRA.

 

Este natural ca primul sistem afectat de calitatea slabă a alimentației să fie cel digestiv. Din păcate, acesta este doar începutul. Pentru că, odată ce digestia nu mai funcționează optim, organismul începe să înregistreze deficiențe, ca într-un joc de domino. Sistemul digestiv procesează precursorii necesari pentru funcționarea întregului corp – de la funcțiile cognitive superioare până la imunitate. Iată de ce este esențial să începem să mâncăm echilibrat și să inițiem pașii necesari compensării deficiențelor deja instalate. Gătitul nu ar trebui să ne <fure> din timpul de relaxare, dar nici nu ar trebui să fie exclus din viața noastră. Putem opta pentru soluții simple, dar cu siguranță mai sănătoase decât majoritatea mâncărurilor pe care le procurăm și mâncăm pe fugă, lucru extrem de dăunător, chiar dacă este mai comod“, explică Oana Trifu Bulzan, medic, specialist în schimbarea stilului de viață și expert CIPRA.

 

Alte informații relevante evidențiate în studiu:

  • Nervozitatea și lipsa de energie afectează peste 53% dintre români, ca efect al alimentației necorespunzătoare;
  • 51% dintre respondenți nu au energie și se simt lipsiți de vlagă din cauza alimentației deficitare, iar 41% se plâng de dureri de stomac;
  • Doar 50% dintre respondenți sunt de părere că alimentația lor este echilibrată (mănâncă din toate grupele alimentare);
  • Pentru îmbunătățirea calității alimentației, pe lângă timpul necesar pentru a-și găti singuri, respondenții menționează: nevoia de a avea mai multe cunoștințe despre ce înseamnă să mănânci sănătos, dorința de a-și permite să-și cumpere tot ce doresc și posibilitatea de a avea un plan alimentar detaliat pentru întreaga săptămână;
  • Aproape jumătate – 48% dintre respondenți sunt mulțumiți de greutatea lor corporală 43% în cazul femeilor, iar 25% sunt nemulțumiți;
  • Doar 21% dintre români consumă peste 2 litri de apă pe zi, 41% între 1 și 2 litri, iar 37% mai mult de 1 litru.

Realizat de Reveal Marketing Research pe baza metodologiei CAWI – chestionare autoaplicate online, studiul CIPRA din luna martie a acestui an a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 1003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural. Studiul a depistat, comparativ cu octombrie 2021, diferențe semnificative de percepție asupra aspectelor care influențează calitatea vieții, precum odihna, alimentația, răsfățul cu moderație, sportul sau echilibrul între viața personală și cea profesională. Astfel, conform noului studiu, în topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții se află: alimentația (importantă pentru 67% dintre respondenți), somnul/odihna (cu un procent de 54%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (45%), activitatea sportivă (menționată de 34% dintre români) și răsfățul cu moderație (28%).

Rezultatele studiului sunt disponibile pe site-ul oficial CIPRA secțiunea Studii.

Pe aceeași platformă, românii pot găsi articole, noutăți și informații validate de specialiști, pentru îmbunătățirea calității aspectelor cu impact asupra calității vieții: alimentație, somn, sport, echilibru între viața personală și cea profesională și răsfăț cu moderație. Cei trei membri fondatori au dezvoltat CIPRA cu misiunea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții românilor prin informare corectă, validată de către experți. Pentru a se adapta permanent nevoilor curente de informare ale românilor, CIPRA va stabili un dialog permanent cu consumatori, companii și autorități.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 14 ani companii din România și Europa.

Cmentariile sunt închise