Studiu GfK: Fast-food-urile, pe locul intai in preferintele romanilor

Localurile cu servire rapida care vand burgeri, shaorma, pui prajit si cartofi prajiti sunt preferate pentru achizitionarea de mancare pentru a fi consumata “in mers”, conform unui studiu care investigheaza obiceiurile de consum de mancare ale romanilor in afara casei realizat de GfK Romania. Astfel, 50% dintre participantii la studiul GfK declara ca au cumparat de la un astfel de local in ultimele patru saptamani.

Fast-food-urile sunt frecventate cu precadere de catre barbati, in timp ce femeile opteaza mai degraba pentru patiserii sau covrigarii. Cei mai multi dintre clientii acestor locatii au intre 25-34 de ani.

Pizzeriile, inclusiv cele cu livrare la domiciliu, sunt pe locul trei in topul preferintelor si au un public mai tanar, pizza fiind consumata cu precadere de cei intre 18 si 24 de ani. Pizzeriile sunt si optiunea cea mai des intalnita la persoanele cu venituri peste medie, in timp ce persoanele cu venituri foarte mici aleg patiseriile. Acestea din urma sunt la fel de populare ca si fast-food-urile in localitatile medii (intre 50.000 si 200.000 de locuitori), in vreme ce pizzeriile sunt preferate in orasele mari, cu peste 200.000 de cetateni, exceptand capitala.

Cat de des se cumpara mancare in oras?

Doar 2% dintre romani iau masa in oras in fiecare zi. Cei mai multi, aproximativ 20%, mananca o data pana la de trei ori pe saptamana mancare gata preparata, barbatii facand acest lucru in proportie mai mare decat femeile.

Cei tineri si foarte tineri, intre 15 si 24 de ani, sunt cei care au obiceiul de a cheltui cel mai des pentru a lua masa pe drum, mai ales cei din Bucuresti si din orasele mari.

Locuitorii Capitalei si cei din marile orase sunt campioni la frecventa consumului de alimente in afara casei, cu un procent dublu fata de ceilalti romani.

Persoanele cu venituri mari, de peste 4.000 de lei, sunt cele care mananca chiar mai des de o data pe zi in oras. Si tinerii, chiar daca nu au deloc venit sau au unul foarte mic, obisnuiesc sa manance in mers cel putin o data pe zi.

Cele mai populare locuri de unde se cumpara mancare

  • McDonald’s
  • KFC (Kentucky Fried Chicken)
  • Shaormerii
  • Pizzerii
  • Fornetti
  • Fast-food-uri independente
  • Cafenele/Snack-baruri/ Bufet
  • Spring Time
  • Subway
  • Viva (benzinariile OMV)

Studiul a fost realizat de GfK Romania pe un esantion de 1.000 de respondenti din toata tara, cu varsta de peste 15 ani. Metoda folosita este cea a interviurilor fata in fata si are o marja de eroare de+/- 3%.

carmen.ionescu@modernbuyer.ro

Cmentariile sunt închise