“Sa punem pe primul plan agricultorii!”, tema centrala a reuniunii Terra Madre Balcani 2016

Aproximativ 350 de delegati din 13 tari (Bosnia-Hertegovina, Bugaria, Croatia, Cipru, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, Romania, Serbia, Turcia, Italia si Albania) vor participa in perioada la cea de-a IV-a editie a reuniunii periodice Terra Madre Balcani, care va avea loc in acest an la Tirana, in Abania.

“Sa punem pe primul plan agricultorii” este tema principala a acestei editii, avand in vedere In regiunea Balcanilor traiesc o diversitate de fermieri. Din acest motiv, tema acestui an a fost aleasa pentru a scoate in evidenta importanta plasarii producatorilor de hrana artizani, pe scara redusa, in prim planul agendei de politici publice, pentru asigurarea dezvoltarii durabile a regiunii. Vor fi prezenti presedintele Slow Food, Carlo Petrini va participa la eveniment, impreuna cu mai multi ministri din guvernul Albaniei si primarul capitalei Tirana, Erion Veliaj.

In piata Maica Tereza din Tirana va fi gazduita Earth Market-Piata Pamantului, cu peste 50 de standuri ce vor oferi vizitatorilor sansa de a descoperi o larga varietate de produse selectate din comunitatile hranei, Prezidiile Slow Food si Arca Gustului, catalogul Slow Food al biodiversitatii din intreaga lume.

Evenimentul va oferi o serie de conferinte si dezbateri ce se vor concentra pe agricultura multifunctionala, drepturile legale ale micilor producatori, justitia sociala, turismul rural, marketing-ul produselor artizanale, cu luarea in considerare a standardelor europene.

Albania a fost aleasa pentru editia acestui an a Terra Madre Balcani pentru ca reteaua sa este in crestere constanta si rapida. Tara are 22 de produse inregistrate in catalogul Slow Food al produselor alimentare in pericol, Arca Gustului, doua prezidii Slow Food (Permet si Mishavin) – o branza realizata de pastorii transhumanti din platourile inalte ale Kelmendi, in Alpii Albaniei), cinci convivia Slow Food (organizatiile locale), si sute de suporteri. Mai mult, Alianta Maestrilor Bucatari a fost lansata in Albania in mai 2015.

Evenimentul este organizat de VIS Albania si Slow Food in Albania cu sprijinul Slow Food, al Ministerului Agriculturii, Ministerului Dezvoltarii Economice, Turismului si Antreprenoriatului si Municipalitatea din Tirana. Reuniunea Terra Madre Balcani se va realiza in parteneriat cu Universitatea Agricola din Tirana precum si cu sprijinul Agentiei pentru Cooperare Internationala a Italiei.

Terra Madre Balcani va fi de asemenea o oportunitate de a fi prezentata viitoarea editie a Terra Madre Salone del Gusto, care va avea loc in perioada 22-26 septembrie 2016 la Torino, Italia. Terra Madre Salone del gusto este unul din cele mai importante evenimente desfasurate in lumea intreaga, dedicat producatorilor artizani de hrana pe scara mica, precum si un forum international de intalniri. Ultima editie, organizata la Torino in octombrie 2014, a atras 222.000 vizitatori din peste 60 de tari, au participat peste 3.000 de delegatia Terra Madre din circa 160 de tari, si a oferit o imensa piata cu 1.200 de expozanti din intreaga lume, din 100 de tari, inclusiv producatori din 300 de Prezidii Slow Food si 400 de comunitati Terra Madre. In acest an, o suprafata de aproape 100 de metri patrati va fi dedicata regiunii Balcanilor, unde mai mult de 50 de comunitati ale hranei si prezidii Slow Food vor expune si isi vor vinde produsele.

A patra editie a Terra Madre Balcani este organizata in cadrul proiectului ESSEDRA, co-finantat de Uniunea Europeana, prin DG Enlargement si promovat de catre Slow Food cu obiectivul de a sustine procesul integrarii europene a tarilor din regiunea Balcanilor si Europa, prin consolidarea societatii civile si a capacitatii ale de a influenta politicile publice si a promova modele durabile de dezvoltare rurala.

Carmen.ionescu@modernbuyer.ro

 

Cmentariile sunt închise