Legea privind risipa alimentara s-a modificat. Cu ce noutati vine si care sunt implicatiile fiscale pentru producatori, comercianti si operatori Horeca

Producatorii, distribuitorii, comerciantii si operatorii HoReCa vor beneficia de un tratament fiscal favorabil daca aleg sa doneze produsele alimentare aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale. Prevederile au fost introduse in legea 200/2018 pentru modificarea legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, publicata pe 25 iulie 2018, cu aplicare de la 1 februarie 2019.

Astfel, daca in varianta anterioara a legii, operatorii din aceste industrii aveau obligatia de a intreprinde masuri de prevenire a risipei alimentare, in forma adoptata de legislativ luna trecuta, aceste masuri devin optionale. In acest sens exista doar recomandarea de a fi indeplinite cel putin doua dintre masurile enumerate in cadrul actului normativ.

In acelasi timp, legea clarifica modalitatea prin care operatorii pot beneficia de un tratament fiscal favorabil in cazul in care opteaza pentru actiuni de preventie.

Prin urmare, cheltuielile inregistrate cu ocazia aplicarii masurilor de diminuare a risipei alimentare (de exemplu, in cazul donatiei) vor fi deductibile prin prisma impozitului pe profit, in baza prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c), pct. 4, 5 si 6 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, si anume:

“4. alimentele destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare, altele decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1 si 2, daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;

  1. subprodusele de origine animala, nedestinate consumului uman, altele decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1 – 3, daca eliminarea acestora este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
  2. produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionarea/dirijarea vizeaza transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare […]”.

Legea vine de asemenea cu o serie de atributii suplimentare pentru operatorii economici care opteaza pentru aplicarea masurilor de prevenire detaliate mai sus, acestia avand obligatia de a intocmi rapoarte anuale prin care sa prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare.

Introducerea acestor raportari poate fi interpretata in stransa legatura cu formularea existenta in Codul fiscal, tratamentul fiscal mentionat fiind aplicabil doar in conditiile respectarii prevederilor legale privind risipa alimentara. Astfel, aceste raportari ar trebui sa constituie documente justificative in baza carora se acorda deductibilitatea cheltuielilor aferente.

Legea nu mai mentioneaza sponsorizarea cu produse alimentare printre masurile de prevenire, ceea ce nu exclude de principiu posibilitatea de a apela la aceasta varianta. Cu toate acestea, avand in vedere motivatia inclusa in raportul comun emis ca urmare a dezbaterilor din Camera Deputatilor, legiuitorul nu a dorit ca bugetul de stat sa fie afectat de costurile legate de risipa alimentara (prin diminuarea impozitului pe profit aferent creditului fiscal acordat pentru sponsorizare).

Totusi legea mentioneaza donatia, alaturi de celelalte categorii de masuri reglementate in scopul diminuarii risipei alimentare. Donatiile se pot efectua oricand in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea datei limita de consum. Exceptie de la aceasta regula vor face produsele alimentare perisabile care urmeaza sa fie stabilite prin hotarare de guvern. Operatorii receptori, respectiv cei carora le sunt donate produsele, nu au voie sa le vanda altor operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final decat in conditiile prevazute de lege.

Mai precis, asociatiile, fundatiile si intreprinderile sociale vor avea dreptul sa le comercializeze la preturi care sa le permita acoperirea costurilor de functionare (de exemplu, transport) si care vor fi stabilite prin normele de aplicare a legii.

Prevederile legii privind diminuarea risipei alimentare au fost suspendate pana la 1 februarie 2019, data pana la care autoritatile urmeaza sa emita legislatia secundara necesara pentru punerea acesteia in practica. (Articol realizat de Camelia Malahov, Director Deloitte Romania si Andreea Vlad, Senior Consultant Deloitte Romania)

Cmentariile sunt închise