Grai, noua voce a lui chef Daniel Pălici

Ani de experiență și studiu individual l-au adus pe chef Daniel Pălici în punctul în care știe cum să se exprime într-o manieră proprie, iar Grai, cel mai nou restaurant fine dining din București, este vocea sa culinară pentru care s-a asociat împreuna cu investitorii Ilinca Dănescu și Gabriel Stanciu.

Deschis într-o clădire cu valoare istorică, ce a fost căminul lui I.C. Brătianu, din zona elegantă de case dintre Maria Rosetti și bd. Dacia, restaurantul a avut nevoie de 8 luni pentru amenajare și o investiție de 200.000 Euro. Designul este unul minimalist, cu un negru profund ce învăluie spațiul și accente aurii ce dau luminozitate, în vreme ce culorile sunt vedete în farfurii. Conceput ca un restaurant de autor, îndreptat exclusiv pe comunicarea directă cu oaspeții, Grai are doar 30 de locuri la mese și 4 pentru chef’s table, barul din dreptul bucătăriei deschise.

Chef Pălici își dorește să interacționeze direct cu clienții săi, motiv pentru care va fi prezent adesea și la mese, explicându-le acestora preparatele pe care le aduce, în vreme ce somelierul Octavian Gruianu se va ocupa direct de recomandarea băuturilor potrivite fiecărui fel, având de ales din peste 100 de etichete de vinuri, dar și spirtoase de colecție.

Meniul gândit de Daniel Pălici este un cumul de tehnici și gusturi care îl inspiră, cu ingrediente exclusiv de la producători locali. Pentru început, oaspeții vor fi martorii unui meniu de degustare, iar în timp, acesta va exista alături de un meniu a la carte. El își dorește să pună accentul pe legume, obținând din ele preparate spectaculoase, dar și pe carnea de calitate, provenită de la animale crescute cu respect. Dintre preparatele cu care Grai își face debutul în lumea gastronomiei bucureștene, vedete sunt Ardei, un fel pe bază de ardei copt cu leurdă fermentată, usturoi negru, smântână infuzată cu soc și cracker de suc de ardei, dar și Cubul De Miere Crocantă, cu spumă de lapte infuzată cu mușețel și cremă de lapte ars cu oțet de gutui.

Un capitol important din Grai este pâinea, o pasiune mai veche de-a lui chef Pălici, pe care o pregătește în bucătăria proprie cu maia crescută de el vreme de 3 ani, reușind din doar trei ingrediente de bază, făină, apă și maia, să crească versiuni spectaculoase de panificație, potrivite cu preparatele din meniul de degustare.

 

 

Cmentariile sunt închise