Scrisoare deschisă HORA

HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) – autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, adresează un nou mesaj sub forma unei scrisori deschise semnata de Ion Biriș Președinte HORA.

Ne aflăm din nou în situația de a ne transmite îngrijorarea pe canale publice către factorii decidenți de la nivelul Statului Român. Industria Ospitalității și-a exprimat de nenumărate ori îngrijorarea în ultimele 18 luni: îngrijorare pentru semenii afectați de criza sanitară, apel disperat al antreprenorilor care primesc mesaje contradictorii și per ansamblu, teama provenită din lipsa de încredere în autorități. Într-adevăr, contextul actual, politic și administrativ, poate fi considerat nepotrivit pentru încă o scrisoare deschisă în care ne lăsăm dominați de sentimente pentru afaceri în care am pus resurse umane și financiare și nu în ultimul rând, suflet. Impredictibilitatea măsurilor a condus HORA la demararea unor demersuri oficiale pentru membrii săi, respectiv acțiuni colective împotriva Statului. În acest moment însă, ne folosim de acest mijloc de comunicare pentru a adresa cele mai stringente probleme cu care se confruntă industria.

Precizăm însă, înainte de orice, faptul că toți membrii HORA sunt conștienți de situația medicală dramatică din țara noastră; susținem vaccinarea și testarea masivă ca soluții de a traversa perioada actuală. Suntem conștienți de presiunea pusă pe bugetul de stat de mai bine de un an și jumătate, dar nu putem să asistăm impasibil la faptul că în prezent aceste două crize majore sunt secundare celei politice, în defavoarea populației și a mediului antreprenorial.

Așadar, considerăm că în noua normalitate, persoanele care dețin certificat verde să poată participa la evenimente organizate cu limitare de capacitate în cinematografe, teatre, biserici, dar aceeași măsură să se aplice și Ospitalității. Ne referim la evenimente de tip conferință, workshop și seminarii organizate pentru persoane posesoare de certificat digital, în condițiile acceptate privind limitarea în funcție de spațiu.

Un alt punct stringent se referă la compensațiile promise operatorilor din Industria HORECA, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele șase luni din anul 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

Reamintim că un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale datat mai 2020, promitea ca printre primele măsuri active adoptate de Guvern să se numere susținerea a 41,5 % din salariul de bază la revenirea din șomaj tehnic și sprijin pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani, tinerilor și a cetățenilor români reveniți în țară după pierderea locurilor de muncă din străinătate. Prin această măsură, Executivul a stabilit că angajații care au beneficiat de șomaj tehnic în contextul pandemiei de SARS-COV-2 și cărora le sunt menținute raporturile de muncă ulterior reluării activității de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata a 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020. Antreprenorii încă așteaptă recuperarea sumelor restante din lunile iulie-august.

Solicităm ca datoriile statului către companiile din domeniu să fie achitate în cel mai scurt timp și ne referim aici în principal la rambursări TVA și decontarea concediilor medicale. Considerăm că responsabilitatea retenției de personal trebuie împărțită între antreprenori și Stat, forța de muncă constituie în continuare o problemă a acestui domeniu și va continua pe același trend în lipsa unor măsuri fiscale care să susțină retenția angajaților. Vă rugăm să luați în considerare că fără o forță de muncă bine pregătită și corect remunerată, acest sector al economiei nu poate performa. Lipsa performanței va impacta direct atragerea investițiilor.

Reamintim că prin OUG 59/24 iunie 2021, publicată în data de 28 iunie 2021 nu a prevăzut o prelungire a perioadei pentru care contribuabilii nu datorează impozit specific, ci o amânare a termenului de declarare și de plată a impozitului specific aferent semestrului I al anului 2021 până pe data de 25 decembrie 2021. Deși premierul a declarat că facilitatea se va prelungi până la finalul anului 2021, măsura nu a fost inclusă într-un act normativ publicat în monitorul oficial.

Așa cum menționam în prezenta scrisoare, cea mai mare provocarea a industriei rămâne criza de personal care a atins cel mai înalt nivel în industria Ospitalității Între 2020 și 2021, peste 360.000 de angajați din Horeca au primit compensații prin șomaj tehnic și Kurtzarbeit, solicităm extinderea modelului Kurzerbeit până la 80% din totalul orelor de muncă.

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România apreciază toate măsurile adoptate de Guvern pentru sprijinirea operatorilor economici din structura HoReCa, afectați serios în contextul pandemiei Covid-19. În numele HORA, vă rugam să ne oferiți sprijinul pentru a demonstra încă o dată că suntem parte integrantă a bunului mers al economiei, având contribuții semnificative ce nu pot fi contestate.

Cmentariile sunt închise