Crama Liliac lansează vinul UNEXPECTED 2.0, în ediție limitată

La 2 ani de la aparitia neașteptată a vinului Unexpected I, Crama Liliac continuă firul întâmplărilor frumoase, dar mai puțin așteptate, și revine cu o a doua ediție limitată – Unexpected 2.0 – de această dată cu o poveste bine ticluită de oenologul cramei, Laurent Dubreuil.

După o muncă titanică și multe încercări, 4 tehnici de vinificare, împreunarea a nu mai puțin de 7 soiuri de struguri, din ultimii 3 ani de recoltă, a luat naștere un vin unic, îndreptățit să poarte numele Unexpected.

Iubitorii de vin vor descoperi un vin dulce, creat din soiuri alese, precum Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris și Fetească Albă, vinificat în cisternă de inox și maturat în butoaie de stejar transilvănean, pe meleagurile transilvănene.

Foarte diferit de vinul „UNEXPECTED I” a luat naștere această a doua comoară neprevăzută, obținut dintr-o multitudine de loturi mici de vinuri albe produse în ultimii 3 ani.

Originile vinului Unexpected

Inițiatorul, fără să știe ce va urma, este enologul Laurent DUBREUIL, care coordonează  recoltarea și vinificarea pe podgoriile Cramei Liliac din 2018. Povestea Unexpected 2.0 începe exact în acel an, cu un lot de Sauvignon Blanc care fusese dedicat producerii vinului Ice Wine, însă ciuperca microscopică Botrytis a decis“ o altă soartă pentru vin, consumând prea devreme fructele extra coapte. Recoltarea a fost astfel obligatorie pentru a salva strugurii încă sănătoși care nu au mai beneficiat de timp pentru stafidirea naturală.  Apoi, povestea a continuat cu un șir de alte întâmplări fericite, ce ne-au adus astăzi aici.

Toate aceste vinuri, uitate în diferite locuri din cramă, l-au provocat în cele din urmă pe domnul Dubreuil la începutul anului. Ideea a răsărit din dorința de a crea un regal din cel mai bun amestec.

Abia în primăvara acestui an, vinificatorul a dezvăluit echipei și a oferit spre degustare licoarea rezultată. Aprobat și adorat de toți în unanimitate, devine așadar al doilea vin neplanificat, perfect dulce cu cele 60 g/l de zaharuri naturale, extraordinar de complex cu expresia a 7 soiuri de struguri albi, prelucrați după diverse metode în diferite momente, caracterizat prin o eleganță rară și o lungime aromatică extrem de apreciabilă.

Diversitatea, armonia  și răbdarea sunt principalele surse ale marii bogății a acestui vin unic, imposibil de reprodus.

Vinul Unexpected 2.0 ne-a luat prin surprindere cum ne ia viața de multe ori. Și ne-a cucerit pe loc, pentru că arată o altă față a meleagurilor transilvănene, unde iau naștere an de an vinurile noastre reper. Acest vin nu era planificat nici de această data, dar cu pasiunea, experiența și determinarea domnului Dubreuil, am înțeles că nu totul trebuie să fie perfect planificat ca să fie minunat. Nu este doar un vin, ci este o poveste despre adaptare, răbdare, știință combinată cu îndrăzneală și salt în necunoscut, exact ca vremurile prin care trecem. Dar iată că turnura neașteptată, a fost surprinzătoare. Acest experiment, dacă îl putem numi așa, ne dă încrederea că vom putea crea mereu  magie, spune dl. Miron Radić, Director General al Cramei Liliac.

Ediția este limitată iar  vinul este disponibil în magazine specializate și pe site-ul cramei – www.liliac.com.

 

 

Cmentariile sunt închise