Carlo Petrini, fondatorul Slow Food, recompensat cu premiul Francois Rabelais, pentru intreaga sa activitate „in slujba promovarii patrimoniului cultural al gastronomiei”

Carlo Petrini, fondatorul miscarii Slow Food, a fost recompensat cu premiul François Rabelais, ca recunoastere pentru “munca depusa in slujba promovarii patrimoniului cultural al gastronomiei in Franta si in lume”. „Este un promotor de neoprit al obiceiului de a manca sanatos, este o figura emblematica ce lupa continuu impotriva industrializarii alimentelor. Este o onoare pentru noi sa-i acordam Premiul Rabelais”, a declarat Philippe Gombert, presedintele Relais & Châteaux.

„Este o onoare sa primesc acest premiu! Toti avem ocazia, in acest moment crucial pentru viitorul planetei, de a lua masuri concrete pentru a apara biodiversitatea agroalimentara si pentru a lupta impotriva incalzirii globale. Iar chef-ii pot juca un rol foarte important in acest sens. Pentru ca, daca pana acum au fost ambasadorii tarilor lor, este timpul sa actionam si sa devenim protagonisti ai constientizarii si angajamentului cetatenilor de a schimba obiceiurile de consum si sa sustinem o productie cu adevarat sustenabila”, a spus Carlo Petrini.

Miscarea Slow Food, care promoveaza pentru „hrana buna, curata si corecta”, a luat fiinta in 1986 la Roma, Italia, ca raspuns la deschiderea unui restaurant fast-food, iar in 1989 a devenit organizatie internationala.

Astazi, Slow Food, partener al Relais & Châteaux in Franta, are aproximativ 100.000 de membri si este prezenta in peste 160 de tari. Miscarea a lansat si proiectul Cookers Alliance, care reuneste toti bucatarii ce s-au angajat sa ofere numai produse locale, bune, corecte si curate si sa dezvolte relatii directe si durabile cu producatorii.

In 2012, pentru a Premiul „François Rabelais”, destinat recompensarii unei personalitati pentru munca sa in slujba dezvoltarii patrimoniului cultural al gastronomiei in Franta sau in lume”, a fost creat in 2012, de catre Fundatia Europeana pentru Patrimoniul Alimentar, pentru a celebra cea de-a zecea aniversare a Institutului European de Istorie si Cultura Gastronomica.

Premiul François Rabelais este sustținut de Relais & Châteaux, asociatie exclusivista dedicata excelentei in industria ospitalitatii. Fondata in 1954, Relais & Chateaux este formata astazi din 550 de hoteluri si restaurante operate independent de catre gazde, chefi sau proprietari.

(sursa & foto: laradiodugout.fr)

Cmentariile sunt închise