279 de vinuri si 19 distilate din vin, descrise si clasificate in The Wine Book of Romania, volumul 2

Al doilea volum al ghidului The Wine Book of Romania, ghidul bilingv al celor mai bune vinuri din Romania si din Republica Moldova, se va lansa in cadrul RO-Wine | The Wine Festival of Romania, eveniment ce va avea loc in perioada 20-21 mai 2017. Din prima editie a ghidului s-au vandut circa 6.000 de exemplare.

”Pentru mine, The Wine Book of Romania reprezinta, pe langa o mare responsabilitate, si un angajament fata de industria vitivinicola si producatorii de vin din Romania. Pentru pregatirea volumului al doilea, m-am bucurat sa constat o crestere remarcabila a calitatii vinurilor evaluate. De exemplu, anul trecut doar un vin 100% Feteasca Neagra a obtinut 5 stele. Anul acesta, patru vinuri 100% Feteasca Neagra, dintr-un total de 15 vinuri, au obtinut 5 stele. Va invit sa descoperiti excelenta vinurilor romanesti în volumul 2 The Wine Book of Romania!”, a declarat Marinela V. Ardelean, autor The Wine Book of Romania si presedinte al juriului.

Toate vinurile prezentate în The Wine Book of Romania au fost evaluate de un juriu format din experti internationali: Rod Smith (Master of Wine – Franta), Paul Robert Blom (degustator international de vinuri – Olanda), Luiz Alberto (fondatorul comunitatii #winelover – SUA), Galina Niforou (Asociatia Exportatorilor de Vin – Bulgaria), József Kosarka (presedinte al Asociatiei Somelierilor din Ungaria), Maria Sofia Dare Biancolin („Wine and More”– Germania), Elias Macovela (blogger de profil si activist al vinului – Portugalia). In urma acestei evaluari, au fost descrise si clasificate 279 de vinuri, apartinand a 75 crame, 60 din Romania si 15 din Republica Moldova.

Daca în primul volum 15% dintre vinurile evaluate au obtinut 5 stele, cei care vor rasfoi volumul al doilea vor descoperi 50 de vinuri care au primit calificativul maxim din partea juriului, reprezentand 18% din totalul vinurilor prezentate.

Noutatea fata de primul volum al ghidului o reprezinta introducerea unui capitol dedicat exclusiv distilatelor din vin („vinars” în Romania si „divin” în Republica Moldova). Au fost degustate si notate 19 distilate, dintre care 16 din Republica Moldova si 3 din Romania.

“Îmi doresc ca vinurile romanesti sa fie apreciate la adevarata lor valoare si sa îsi castige locul meritat pe harta vinurilor europene”, a declarat Marinela V. Ardelean.

In vederea realizarii acestui volum, Marinela V. Ardelean a vizitat timp de 3 luni crame din Romania si Republica Moldova, a degustat peste 2.000 de vinuri, dintre care a selectat maximum cinci etichete de la fiecare producator.

Anul acesta, jurizarea vinurilor pentru volumul 3 The Wine Book of Romania va avea loc în timpul RO-Wine | The Wine Festival of Romania, ce se desfasoara pe 20 si 21 mai, la Fratelli Studios.

The Wine Book of Romania, volumul 2, va beneficia de un turneu de lansare în mai multe orase din Romania, dar si la targuri si evenimente internationale. Primele orase confirmate sunt:

  • Arad, 14 mai, Clubul Degustatorilor de Vin Neautorizati si 15 mai, la PrimariaMunicipiului Arad
  • Bucuresti, 20 mai, în cadrul RO-Wine | The Wine Festival of Romania, la Fratelli Studios
  • Sibiu, 23 mai, Universitatea Lucian Blaga
  • Cluj-Napoca, 25 mai, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu si pe 26 mai la The Office Wine Bar
  • Targu Mures, 1 iunie, Hotel Privo

Cmentariile sunt închise