130 de ani de la înființare Pivinițelor Rhein & CIE Azuga 1892

Aniversarea celor 130 de ani de la înființarea Pivniţelor Rhein & CIE Azuga 1892, a fost sărbătorită de Alexandrion Group printr-un eveniment organizat pe 15 octombrie 2022, în ziua centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Furnizor oficial al Casei Regale a României din 1904, spumantul Rhein, produs la Pivniţele Rhein & CIE Azuga 1892, a fost servit la dineul care a urmat ceremoniei de încoronare de la Alba-Iulia, din 15 octombrie 1922.

Dr. Nawaf Salameh, Președintele Fondator al Grupului Alexandrion, a declarat în cadrul evenimentului de la Azuga: “Anul acesta aniversăm 130 de ani de când familia Rhein a pus piatra de temelie pentru construcția Pivnițelor Rhein & CIE Azuga 1892. În 1886, când Wilhelm Rhein, primul dintre cei trei frați Rhein, sosea la Azuga, zona era aproape pustie. Doar 14 ani mai târziu despre locul acesta se vorbea cu admirație la Expoziția Universală de la Paris. Regele Carol I, care a înțeles potențialul extraordinar al zonei a fost motorul acestui proces rapid de modernizare. Industria de la Azuga s-a ridicat cu sprijinul său direct. Frații Rhein au fost oamenii care au pus bazele unui imperiu industrial, iar urmașii lor au continuat munca. Astăzi suntem aici datorită lor și îi onorăm pe fondatori. Iar eu sunt mândru că Alexandrion Group poate duce mai departe tradiția Pivnițelor și calitatea spumantului Rhein, cu respect pentru fondatori și determinarea de a crește notorietatea acestei mărci și mai mult.

Am păstrat rețeta tradițională care a asigurat succesul spumantului, dar investim permanent în modernizarea acestei locații, a liniei de producție, pentru a menține calitatea la cele mai înalte standarde. Periodic facem schimbări de identitate vizuală pentru ca imaginea produsului să rămână fresh. Prin tot ceea ce dezvoltăm aici îmi doresc ca Alexandrion Group să facă legătura dintre trecut și prezent și să contureze viitorul.

Pentru a marca acest moment important în parcursul Pivnițelor Rhein & CIE Azuga 1892, istoricul și doctorul în istorie al Universității București, Dorin Stănescu a lansat recent cartea “Șampania Regilor – O istorie a primei fabrici de șampanie din România. Pivnițele Rhein & CIE (1892 – 2022)”, un efort de cercetare materializat într-o monografie care dezvăluie elementele care au dus la succesul spumantului Rhein și la dezvoltarea fără precedent a localităților nou-industrializate.

La 130 de ani de la înființare Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892 și-au păstrat farmecul și rafinamentul pe care acest complex îl avea la finalul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Pivnițele au o tradiție neîntreruptă în producția de vin spumant, prin metoda tradițională, cu fermentație secundară în sticlă, un proces foarte meticulos și complex, bine controlat, în care vinul care constituie baza, timpul și temperatura de fermentare sunt esențiale. Domeniul include o cramă supraterană unde se organizează tururi ghidate, un muzeu în care fiecare moment important al istoriei locului este marcat, o pensiune pentru cei care doresc să înnopteze în zonă  și un restaurant unde poate fi savurat meniu regal, o reinterpretare a preparatelor preferate ale Familiei Regală a României, din acea perioadă, în asociere cu spumantul Rhein.

Cea mai veche marcă de spumant românesc, Rhein este cunoscut în istorie ca spumantul regilor, al elitei și al evenimentelor istoriei anilor 1900-1948. Calitățile sale remarcabile au fost recunoscute la doar câțiva ani de la debutul producției. În 1905, Rhein obținea medalia de aur la Expoziția Colonială de la Londra, ȋn 1929 la Expoziția Generală de la Barcelona, în 1935 la cea de la Bruxelles, iar astăzi continuă să fie medaliat la competiții internaționale din întreaga lume, precum International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition, Decanter World Wine Awards sau Vinarium.

Cartea de onoare a  Pivnițelor Rhein&Cie 1892 este o dovadă vie a  aprecierii și bucuriei  celor care la Azuga, au  descoperit un  rarisim spațiu cu istorie și tradiție neîntreruptă. Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892 oferă  călătorului care le vizitează  trăiri și  experiențe unice: el calcă pe urmele pașilor celor patru regi ai României care au vizitat adeseori aceste locuri, este martor privilegiat al istoriei locurilor de unde a început procesul de modernizare a Vechiului Regat.

Cmentariile sunt închise