Ziua Națională a Vinului sărbătorită de 18 ani în Republica Moldova

Peste 70.000 de persoane au sărbătorit majoratul Zilei Naționale a Vinului în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău în primul weekend din octombrie. Ajunsă la cea de-a 18-a ediție, Ziua Națională a Vinului, a întrunit un număr record de 68 de vinificatori reuniți sub brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Alături de Oficiul Național al Viei și Vinului, organizator al celei mai mari sărbători dedicate vinului din Europa de Est, aproximativ 1600 de oameni au muncit pentru ca sărbătoarea să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Au celebrat cea de-a 18-a ediție a celei mai importante sărbători pentru industria vitivinicolă și vinificatorii, care au reușit să vândă peste 80 de mii de sticle de produse vinicole și să umple de peste 45.000 de ori paharele deținătorilor de Carnet al Degustatorului. Pentru a oferi oaspeților o experiență ghidată în Piața Marii Adunări Naționale 42 de ghizi au organizat tururi pe la standurilor vinăriilor din PMAN, însoțind peste 400 de turiști.

La „Școala Vinului”, 450 de vizitatori au aflat mai multe despre zonele IGP și terroir-ul care stă la baza produsului mândriei naționale, datorită master-class-urilor organizate de experții Oficiului Național al Viei și Vinului și sommelieri. Pentru a promova consumul corect și moderat de vin, tot aici au fost distribuite 1500 de etiloteste de unică folosință.

Conceptul de sustenabilitate, încadrat în eveniment deja de câţiva ani, a fost extins, astfel ediția aniversară a Zilei Naţionale a Vinului a înregistrat următoarele rezultate:

  • Majorarea cu 200% a cantității de deșeuri triate (comparativ cu ediția din 2018) – 18 tone. În rezultat, peste 5 tone de plastic, carton și sticlă vor fi reciclate;
  • Reducerea cu 50% a energiei electrice consumate pentru activitățile de pe scenă (comparativ cu ediția din 2018) – 70 KW
  • Reducerea cu 25% a cantității de deșeuri evacuate (comparativ cu ediția din 2018) – 59 tone;
  • Aproape 1000 de vizitatori au optat pentru transportul ecologic în detrimentul automobilelor.

Ziua Națională a Vinului contribuie nu doar la promovarea Vinului Moldovei ca produs de

calitate, dar și a potențialului turistic al țării, reușind de fiecare dată să atragă în cramele din Moldova un număr tot mai mare de turiști. În acest an, cramele din țară și-au deschis ușile pentru circa 9 000 de vizitatori, care au achiziționat peste 13.000 de sticle de vin la preț de producător și au degustat alte 900 de sticle. Cramele au oferit un răsfăț gastronomic și un program cultural pe măsură, iar oaspeții s-au convins că Moldova este o destinație oenoturistică care merită a fi vizitată.

Pentru că este unica sărbătoare națională dedicată vinului în lume, Ziua Națională a Vinului, celebrată în Moldova, atrage anual mii de turiști. Ediția din 2019 nu a fost o excepție – majoratul festivalului a convins mulți oaspeți de peste hotare să viziteze țara în această perioadă. Doar la Aeroportul Internațional Chișinău, în zilele care au precedat sărbătoarea, 4.000 de turiști străini au primit în dar sticluțe cu vin, în semn de „Bun Venit!”, alături de o cartelă prepay gratuită, cu minute incluse. În premieră, în acest an, fiecare turist care a ajuns în țară, în ajunul Zilei Naționale a Vinului a primit un mesaj SMS prin care a fost invitat să participe la sărbătoare. 

Dornici să descopere și să redescopere produsul mândriei naționale au fost și 83 de jurnaliști care reprezintă mass-media din 14 state: Belgia, Franța, Austria, Finlanda, SUA, România, Ucraina, Rusia, China, Cehia, Italia, Polonia, Coreea, Japonia.

Ziua Națională a Vinului este cea mai importantă sărbătoare pentru industria vitivinicolă – o ramură strategică a economiei Republicii Moldova. Peste 200.000 de moldoveni muncesc la crearea produsului mândriei naționale, peste 29.000 de întreprinderi activează în domeniul vitivinicol și al oenoturismului, iar sectorul vitivinicol reprezintă aproape 1/5 din valoarea creată de industria agroalimentară. Iată de ce, Ziua Națională a Vinului este sărbătoarea care pune în valoare nu doar Vinul Moldovei, dar și munca celor implicați în producerea, comercializarea și popularizarea acestuia.

Cea de-a 18-a ediție a Zilei Naționale a Vinului a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, al partenerului general „Moldova Agroindbank” și al Mastercard – cardul de plată al evenimentului.

Marele Premiu în domeniul vitivinicol pentru 2019 – compania „Bostavan”;

Titlul „Viticultorul anului” – Victor Efros,  compania „Migdal-P”;

Titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” – Victor Chira, vinăria „Suvorov-Vin”;

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” – „Vinuri de Comrat”;

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”-  profesor universitar Grigore Musteață;

Cea mai bună vinărie din Regiunea IGP „Codru” – „Doina Vin”;

Cea mai bună vinărie din Regiunea IGP „Valul lui Traian” – „Kazayak-Vin”;

Cea mai bună vinărie din Regiunea IGP „Ștefan Vodă” – „Purcari”;

3 Medalii de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru Top-3 importatori:

  • Dong Jialin – China;
  • Marcel Grajdieru – România;
  • Witold Franczak – Polonia.

Cmentariile sunt închise