UniChef Cup 2019

UniChef România este un proiect educațional prin care bucătarii învață, în mod practic, de la chefi traineri experimentați, acumulează cunoștințe și informații din domeniul HoReCa pentru o perfecționare constantă în gastronomie. Proiectul este organizat de Unilever Food Solutions România și a început în 2016, prin cursuri susținute de Chefi traineri în mai multe orașe ale țării, pe tematici specifice.

Aplicația UniChef oferă acces pentru toți chef-ii din comunitate care au fost la cursuri în cei 4 ani și conține 22 de cursuri în format video, 103 rețete și informații despre concursurile UniChef Cup. Proiectul a adus împreună peste 1000 de membri și a format o comunitate activă destinată atât pentru chef-ii de top, cât și pentru cei care se dezvoltă acum și doresc să acumuleze cât mai multe cunoștințe.

Experiența UniChef creează o conexiune între traineri și noua generație de bucătari care își doresc să devină profesioniști în domeniul gastronomic. Focusul fiecărei sesiuni de training este pe tehnici de gătit, pe trendurile culinare de top și pe noutățile din domeniu, acestea fiind informații care ajută activitatea oricărui bucătar profesionist. Sesiunile de training de pe parcursul anului culminează cu UniChef Cup, competiția care îi provoacă pe bucătari să fie la curent cu ultimele tehnici și trenduri culinare. Experiența UniChef înseamnă noi competențe dobândite, formarea de legături în comunitate, împărtășirea practicilor, tehnicilor și experiențelor personale.

Anul acesta, în cadrul finalei UniChef Cup au avut loc două demonstrații culinare de excepție, susținute de către Chef Marian Zăncianu de la Little Texas din Iași și Chef Kiko Moya de la L’escaleta, restaurant cu două stele Michelin. Finala a avut loc în ultima zi a Food Service & Hospitality Expo – eveniment organizat de Horeca Insight, referință a inovațiilor și tendințelor pieței Horeca.

Chef Marian Zăncianu a prezentat o rețetă clasică de pandișpan, căreia i-a adăugat un piure de castane și un sos de prune fiert în vin roșu. Chef Zăncianu și-a descoperit pasiunea pentru bucătăria italiană în cadrul restaurantului La Pergola, unde a activat ca Head Chef până în 2015. Și-a continuat apoi cariera în bucătăria complexului Little Texas Iași, unde s-a specializat în domeniul fusion cuisine. La Little Texas Iași sunt organizate multe evenimente de fine dining, astfel că chef-ul experimentează constant bucătăria moleculară și meniul a la carte. Dorința de cunoaștere și de perfecționare i-a adus colaborări din care a învățat mult, precum cea cu ICEP Hotel School, Masterclass cu Chef Antonio Bachour și Ksenia Penkina, sau concursul Arena Bucătarilor.

În acest moment, Kiko Moya este Cheful bucătăriei L´Escaleta din Alicante, iar parcursul său a fost marcat de două stele Michelin, premii la numeroase festivaluri culinare din Spania și o nominalizare la Premiul Național în Gastronomie pentru cel mai bun Chef. În cadrul UniChef Cup, Chef Moya a realizat a doua demonstrație culinară, povestind despre influența sa iberică, marcată de faptul că face parte din a doua generație de chefi din familia sa. A folosit lămâi deshidratate și mangold, a explicat cât de important este ca ceapa să fie tăiată foarte fin, a gătit un cotlet de porc specific pentru Alicante cu grăsime afumată și a vorbit despre categoriile de grăsimi care pot fi folosite în preparate.

Evenimentul a culminat cu jurizarea preparatelor pregătite de finaliști UniChef Cup 2019 în cadrul unei sesiuni de live cooking care a durat 3 ore.

Concurenții UniChef Cup 2019 au fost Roxana Blenche – Melt, București, Nicolae Buniov – Grenier Brasserie, Arad, aflat pentru a doua oară în finala UniChef, Răzvan Cobuț – Perla Moldovei, Slănic Moldova, Liviu Morărescu – Mariko Inn, Roman, Codruț Murgu – Craft, Timișoara, Darius Șodincă – Villa Trevi, Bazoșu Nou, George Topârceanu – Gastro Art Consulting, Suceava și Oana Trifon – Millenium, Arad.

Premiile au fost acordate astfel:

  • Premiul I a mers la Chef Răzvan Cobuț și constă într-un training culinar la una dintre școlile de profil din Europa. Răzvan a mai primit pe lângă cupa UniChef Cup și un set de 6 farfurii de la Victoria Finală.
  • Al doilea premiu a constat într-un Thermomix și a mers la Chef Roxana Blenche.
  • Pentru al treilea premiu, echipa a pregătit o trusă de cuțite profesionale și a fost înmânat lui Chef Darius Șodincă.

Pentru jurizarea acestei ediții, chef-ii Claudio Costea, Constantin Ghimpu, Ștefan Popescu, Ciprian Nicolescu, Samuel Le Torriellec și Kiko Moya, au dat dovadă de multă dedicare, motivându-i pe bucătari să ofere tot ce este mai bun în cadrul concursului.

Cmentariile sunt închise