Ultimă oră – Măsurile aplicabile pentru redresarea industriei Horeca

Horeca Insight  anunță primele măsuri aprobate de autorități pentru a sprijini industria ospitalității, grav afectată de situația de urgență impusă pentru protejarea populației. Organizațiile de profil prin reprezentanții lor, profesioniști cu experiență în industria restaurantelor, au înaintat pe 7 mai, la o primă întâlnire cu Primul Ministru, o listă de măsuri asupra cărora era necesar să se intervină prompt.

La întâlnirea de astăzi dintre Daniel Mischie, Președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România – HORA cu Primul Ministru, s-au luat următoarele hotărâri:

 1. Deschidere terase pe 1 iunie, urmată de deschiderea restaurantelor parțial din faza 2 a relaxării măsurilor, respectiv 15 iunie. De la 1 iulie se poate implementa faza 3 de relaxare completă, în condițiile în care nu se vor constata derapaje majore în cifrele comunicate de Comitetul pentru Situații de Urgență.
 2. Suport salarii în cuantum de 42.5% din partea Statului pentru primele 3 luni după deschidere.
 3. Plata taxelor și impozitelor aferente anului 2020 în 12 rate egale în 2021.
 4. Acordarea de granturi în valoare de 0.3 miliarde lei pentru working capital și 0.7 miliarde lei pentru investiții, măsură valabilă doar în cazul IMM-urilor.
 5. Folosirea ticketelor doar pentru achiziția unei mese calde în restaurante.
 6. Suspendarea impozitului specific pentru semestrul 2 din 2020.
 7. Garantarea creditului furnizor prin Fondul Național de Garantare a Creditelor.

Precizăm că propunerile de la întâlnirea inițială cuprindeau, fără a se limita la:

 • Redeschiderea unităților treptat, iar a teraselor cât mai curând posibil;
 • Menținerea șomajului tehnic până la finalul lunii mai;
 • Acoperirea de către stat a 35 – 45% din salariile plafonate până la finalul anului;
 • Suspendarea plății impozitului specific pentru anul 2020;
 • Plata taxelor și impozitelor din 2020 în 12 rate egale în 2021;
 • Acordarea de sprijin financiar pentru a susține investițiile în eventuale dotări necesare pentru siguranța oaspeților;
 • Analiza condițiilor în care se pot adapta chiriile noului context economic.

Concluziile și măsurile aprobate sunt binevenite, iar pentru operatorii din ospitalitate sunt cu siguranță semnale încurajatoare în vederea redeschiderii. Horeca Insight continuă să asigure comunicarea transparentă între operatorii din industrie prin evenimente online dedicate relansării industriei și reluării firești a unor obiceiuri de socializare conform noilor norme.

Cmentariile sunt închise