Trei dintre cele mai vechi cărți de bucătărie românească vor fi reeditate

Editura GastroArt va tipări anul viitor trei dintre cele mai importante cărți de bucate apărute pe teritoriul actualei Românii în secolul al IX-lea. Este vorba de prima carte de bucate tipărită în Țara Românească (București, 1847), prima carte de bucate tipărită în Moldova (Iași, 1841) și prima carte de bucate în limba română tipărită în Ardeal (Brașov, 1874).

Proiectul denumit ”Istorie pe pâine” are nevoie de sprijinul iubitorilor de istorie și gastronomie prin cofinanțare – precomenzi ale volumelor. Cei interesați, persoane fizice, pot achiziționa pachetul în valoare de 100 de lei (un titlu sau celelalte două la alegere), 200 de lei toate cele trei cărți sau pot face o donație de 500 de lei răsplătită cu un coș cu produse locale. Pentru societățile comerciale este disponibil un pachet în valoare de 2500 de lei în schimbul căruia se oferă expunere pe coperți și în comunicările legate de acest proiect.

“Este un proiect costisitor și de anvergură. Avem nevoie de aceste fonduri pentru că eu cred că de prea mult timp facem gastronomie pe genunchi și nu prea ne iese”, spune Cosmin Dragomir, inițiatorul acestui proiect. ”Profitul obținut va fi reinvestit în tipărirea și editarea altor cărți, mai ales că în 2019, pe lângă această colecție, intenționăm să mai lansăm două, una cu volume de rețete și alta cu cărți de specialitate din domenii conexe gastronomiei.”

Cele trei cărți cuprinse în proiect sunt:

Maria Maurer – Carte de bucate (1847, București) a fost reeditată în urmă cu peste un deceniu într-un tiraj infim. Cartea Mariei Maurer este primul volum cu rețete tipărit în Țara Românească.

Mihail Kogălniceanu și Constantin Negruzzi – 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești (1841, Iași) este prima carte de bucate tipărită în Moldova. A avut parte de reeditări, însă ediția editată de GastroArt vine cu câteva aspecte inedite: cartea va fi îngrijită și va avea parte din prefața lui Mihai Kogălniceanu, descendent direct al celebrului pașoptist. De asemenea, volumul va cuprinde și corespondența culinară a lui Mihail Kogălniceanu cu surorile lui, cât și alte fragmente gastronomice din operele celor doi autori.

Johann Carl Hintz (alias Hințescu) – Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germâne și magiare supranumită și Bucătăreasa națională (reeditată în 1884 la Librăria H. Zeidner, în Brașov, va purta titlul: „Bucătares’a naționala, seu Carte de bucate a bucateresei romane, francese, germane și maghiare”). Cartea e scrisă în limba română, într-o epocă în care chiar și în Moldova sau Muntenia aparițiile editoriale de gen erau extrem de rare. Autorul a dedicat această lucrare românilor, având în vedere că în primă ediție ea a fost publicată cu listă de prenumeranți (preplătitori) din toate teritoriile locuite de români, aflate în granițele României de azi. Volumul nu a fost reeditat până în prezent.

Precomenzile și cofinanțările se pot face la link-ul următor:

https://www.tesustin.ro/campanii/vezi-campanie/istorie-pe-paine-37

”Nu putem avea o identitate gastronomică românească fără un portofoliu solid de documente și materiale din care să ne inspirăm. Ajutorul dumneavoastră nu înseamnă doar bani, ci mai ales o contribuție la cercetarea istoriei gastronomiei autohtone extrem de importantă pentru identitatea românească”, spune Cosmin Dragomir, inițiatorul GastroArt.

Campania a fost lansată de 1 Decembrie 2018, având în vedere semnificația celor trei titluri strâns legate de Marea Unire. Mai multe detalii despre proiect puteți afla aici

https://gastroart.ro/2018/12/01/cum-puteti-precomanda-trei-carti-fundamentale-pentru-gastronomia-romaneasca/

Editura GastroArt este parte a conceptului gastroart.ro.

Cmentariile sunt închise