S-au deschis înscrierile la primul Campionat Național de Zacuscă

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Zacuscă, anunță că va fi organizatorul primei ediții a Campionatului Național de Zacuscă care va avea loc în primăvara acestui an. Inițiativa face parte dintr-un parteneriat de mai lungă durată cu FNDA – Federația Națională a Degustătorilor Autorizați din România, de altfel și responsabili de jurizarea, conform standardelor internaționale, a preparatelor din concurs.

Consider că avem nevoie de concursuri care își propun ca pe lângă stabilirea unor clasamente de calitate în funcție de proprietățile organoleptice ale preparatelor, să promoveze elemente care pot constitui identitatea gastronomică națională. În timp ce ajvarul sau chiar lutenitsa balcanice beneficiază de recunoaștere mondială, zacusca autohtonă pare a fi mai mult un produs care atunci când e exportat are ca piață de desfacere majoritară diaspora românească”, spune Cosmin Dragomir.

Jurizarea se va face ținând cont de o fișă profesională care conține criterii de diferențiere similare celor de la degustările profesioniste de alte produse alimentare, după modele standardizate la nivel european și adaptate la caracteristicile produsului examinat. Juriul este format din Membri ai Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați, care vor fi nominalizați de către conducerea acesteia, atât pentru recepția și depozitarea probelor, cât și pentru comisiile de jurizare, dar va include și specialiști din domeniul HoReCa: chefs, somelieri, blogeri și jurnaliști culinari ș.a.m.d. În urma jurizării se vor acorda medalii, iar producătorii vor avea posibilitatea să-și aplice semnalizarea oficială pe ambalaje și etichete.

Îmi doresc ca rezultatele acestui concurs să devină un instrument important de marketing și de promovare și în special un element diferențiator la raft. Semnalistica noastră aplicată pe ambalaj înseamnă garația calității și recomandarea profesioniștilor pentru clientul final”, completează jurnalistul gastronomic.

Concursul se desfășoară pe trei categorii mari funcție de capacitatea de producție și pe mai multe subcategorii care sunt determinate de ingrediente: clasică, cu pește, cu ciuperci, cu alte legume ș.a.m.d. Organizatorii nu acceptă decât mostre de la producători autorizați și care comercializează produsele în cel puțin un magazin.

Intenția de participare și face prin completarea unui formular la http://cosmindragomir.ro/campionat sau prin mail la cosmin.dragomir@gastroart.ro

Cmentariile sunt închise