România a depășit Cehia, Austria și Belgia la consumul de bere

România a ocupat în 2017 locul al șaptelea în ceea ce privește volumul consumului de bere în topul țărilor din spațiul UE, potrivit celui mai recent raport al organizației Berarii Europei. Cu 16,11 milioane hl, țara noastră a depășit trei dintre țările cu tradiție în acest domeniu: Cehia, Austria și Belgia.

În ceea ce privește consumul per capita, țara noastră se situează pe locul al șaselea la nivel european, cu un volum de 82 de l / an pe cap de locuitor. În perioada 2011 -2017, cel mai ridicat nivel al consumului s-a înregistrat în anul 2012 (90 l/an), iar cel mai scăzut, în 2014 (74 l/an).

În 2017, cea mai multă bere per capita au consumat cehii (138 l), urmați de austrieci (105 l), germani (101 l), polonezi (97 l) și estonieni (82 l).

La nivelul producției, România a ocupat în 2017 locul opt în rândul țărilor mari producătoare de bere. Astfel, cu un volum de 16,05 milioane hl, România a succedat anul trecut Cehia, la doar un loc distanță, reușind să devanseze însă Italia.

În ceea ce privește volumul importurilor de bere, România și-a păstrat și în 2017 ponderea de doar 3% din consumul intern.  Marea Britanie rămâne țara cu cea mai mare cantitate de bere importată, care atinge 10,06 milioane hl și reprezintă cca. 23% din consumul intern, fiind urmată de Franța, cu o cantitate importată de 7,69 milioane hl și care are o pondere de cca. 35% în consumul intern, și de Germania, cu o pondere a importurilor atingând cca. 8% din consum, ceea ce corespunde unei cantități importate de 6,74 milioane hl.

Sectorul berii reprezintă în egală măsură un motor de creștere atât pentru economia României, cât și pentru cea a Europei, iar asigurarea predictibilității fiscale și a unui context economic stabil la nivelul fiecărei țări membră UE rămâne factorul determinant pentru conservarea echilibrului piețelor și asigurarea unei dezvoltări locale durabile”, a declarat Julia Leferman, Director general Asociația Berarii României.

Clasamentul european al țărilor producătoare de bere este în continuare dominat de Germania, țară care se poate mândri cu o îndelungată tradiție în fabricarea berii și cu o producție record de 93,01 milioane hl, dublă față de cea a ocupantelor umătoarelor două locuri, Marea Britanie, cu o producție de 40,48 milioane hl, și Polonia, cu 40,38 milioane hl.

Cmentariile sunt închise