Restaurantele se vor redeschide de la 1 septembrie

Subiectul cel mai intens dezbătut din această vară și preocuparea principală a reprezentanților organizațiilor patronale din Horeca, cât și a antreprenorilor din domeniu, a primit un semnat pozitiv de la autorități – restaurantele se vor deschide la interior de la 1 septembrie. În actualele condiții, oaspeții vor putea în sfârșit să viziteze restaurantul preferat cu anumite restricții dictate de regulile de distanțare fizică.

Urmare a crizei provocată de pandemie și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria Horeca este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de primele șase luni ale anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

„La nivel național, este important să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajați cu slujbele în pericol. Nu se pune problema să mai așteptăm. Evident, vor fi excepții punctuale acolo unde nivelul epidemiologic nu este ținut sub control. Vor fi restricții la redeschidere, noi am propus o utilizare a restaurantelor la interior de maximum 50% pentru această fază a relaxării. Purtarea măștii, condițiile de dezinfectare vor fi reguli absolut stricte. Am solicitat Ministerului Sănătății să beneficiem de impunerea legii în restaurante și activitatea HoReCa, cu respectarea normelor și cu penalizarea care să meargă până la suspendarea activității pentru acei operatori care nu respectă regulile”, a declarat Dragoş Petrescu, CEO City Grill și Presedinte Onorific HORA.

Chiar dacă țara noastră se numără printre ultimele din Europa care vor lua măsura de redeschidere a restaurantelor, purtarea măștii este una dintre măsurile general agreate la nivel european ca măsură preventivă și barieră igienică în calea răspândirii virusului. Deocamdată se vehiculează accesul permis a 6 persoane la masă, dar este posibil ca decizia finală să fie pentru 4 meseni. Urmează a fi clarificate aspecte precum programul de funcționare, iar în această fază a relaxării restaurantele vor funcționa fără aer condiționat.

Vă reamintim că organizațiile din turismul românesc HORA, FIHR, ANAT, FAPT și OPTBR au organizat miercuri, 19 august 2020, conferința de presă ReStart Industria Ospitalității prin care sesizau autoritățile cu privire la impactul asupra industriei ospitalității, cât și a contribuției deloc neglijabilă a acestui domeniu la PIB. În acest moment industria ospitalității asigură 400.000 locuri de muncă prin intermediul celor 40.000 firme din domeniu, iar încasările acestora au scăzut cu 60% în contextul pandemiei și restricțiilor impuse. 39% din angajații din industria hotelieră se află în șomaj în condițiile în care restaurantele din hoteluri sunt închise, iar acestora li se adaugă încă 5% cu fiecare lună în care nu se ridică restricțiile. În stațiunile balneo-climaterice s-a înregistrat o scădere de 70% față de sezon similar în alți ani. Argumentul și propunerile organizațiilor prezente la conferință sunt evaluarea obiectivă a faptului că redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, iar redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranță în unitățile în care se respectă reglementările.

Cmentariile sunt închise