Pentru promovarea identitatii culinare, gastronomia romaneasca autentica trebuie transpusa in prezent si trebuie sa-si gaseasca, obligatoriu, un loc in meniurile restaurantelor

“De ce nu au succes restaurantele romanesti? Pentru ca e singura categorie de restaurante care nu are personalitate. Restaurantele cu specific romanesc sunt toate la fel, cu aceleasi preparate in meniu, nu ofera nimic nou, iar oamenii nu au asteptari cand se duc la un astfel de restaurant, pentru ca stiu deja ce vor manca”, este parerea lui Chef Nico Lontras, exprimata in cadrul primei editii a Congresului National de Gastronomie si Vin, organizat de Vinul.ro, Rare Foods Services, GastroArt.ro si Concret PR.

Declaratia lui Chef Nico Lontras este, poate, cea mai adevarata si totodata cea mai trista concluzie despre restaurantele cu specific romanesc si, implicit, despre stadiul in care se afla gastronomia romaneasca astazi.

Chef Nico Lontras: „In Romania, nimeni nu deschide un restaurant romanesc ca sa dezvolte un meniu romanesc”

“Ca un exemplu, eu am reusit sa fac un tur al Romaniei cu istoria bucatariei romanesti, asa simpla, cum o stiu eu. Am incercat sa atragem furnizori locali si sa ne bazam pe povestile locale si sa reconstruim aceste meniuri romanesti in diverse restaurante din tara. Insa, marea problema este ca povestea locala nu se potriveste, de cele mai multe ori, cu povestea restaurantului. Bucatarii nu cunosc povestile si retetele vechi, astfel ca nu au cum sa promoveze si sa le transmita mai departe. Drept urmare, acele retete vechi, traditionale nu ajung sa-si gaseasca locul cuvenit intr-un restaurant. O alta mare problema este ca in Romania nimeni nu deschide un restaurant romanesc ca sa dezvolte un meniu romanesc, ci astfel de locatii se deschid doar pentru business”, a precizat Chef Nico Lontras, Rare Foods Services.

In ceea ce priveste reinterpretarea, Nico Lontras spune ca aceasta are legatura cu tot ceea ce se intampla astazi pe piata, pornind de la produse si ingrediente si pana la tehnici de gatire si echipamente: “Bucataria romaneasca trebuie adusa in actualitate, pentru ca trebuie sa fim constienti ca nimic nu mai este la fel ca pe vremuri: nici ingredientele, nici tehnicile de gatire. In plus, in prezent, avem multe informatii, stim ce se intampla cu proteinele, cu vitaminele samd. Deci, preparatele nu mai pot fi la fel oricum. Azi, temperatura la care gatim este alta si ne este clar ca nu mai trebuie sa fierbem legumele timp de patru ore, ca pe vremuri, de exemplu”.

Chef Cezar Munteanu: „Cred ca traditia poate fi pastrata doar cu implicarea Ministerului Turismului si a Ministerului Invatamantului”

Un alt subiect adus in discutie a fost cel referitor la formarea noilor generatii de bucatari, avand in vedere atat numarul mic al institutiilor profesionale cat si manualele perimate si dotarile acestor scoli cu echipamente vechi, depasite.

Cunoscut deja ca promotor al educatiei culinare, Chef Cezar Munteanu este de parere ca aceste scoli ar trebui readuse in actualitate, atat in ceea ce priveste dotarea cu echipamente, pentru ca in prezent majoritatea sunt foarte vechi, si furnizarea de materie prima pentru practica, cat si in ceea ce priveste manualele. “Cred ca pe langa modernizare, in aceste scoli profesionale ar trebui introdus un capitol dedicat exclusiv bucatariei romanesti. Insa toate acestea au nevoie de implicarea autoritatilor, a Ministerului Invatamantului si a Ministerului Turismului, astfel incat invatamantul profesional sa se dezvolte si sa fie promovat in randul tinerilor. Si avem nevoie de un Minister al Turismului care sa organizeze evenimente publice sustinute de profesionisti care sa promoveze gastronomia romaneasca si turismul local. Avem nevoie de evenimente de amploare, dar unde sa fie promovate traditiile autentice si mancarea traditionala, nu gratare cu cefe si carnati! Cred ca traditia poate fi pastrata doar cu implicarea Ministerului Turismului si a Ministerului Invatamantului”, a spus Chef Cezar Munteanu.

Gabriela Berechet: „Pentru indentitatea culinara, rolul nostru este de a gasi si  transmite mai departe retetele vechi, traditionale”

Gabriela Berechet, autor al cartii “Cartea bucatarului profesionist”, a subliniat ca pentru pastrarea si promovarea identitatii culinare o importanta majora o are existenta unui limbaj tehnic universal valabil pentru retetele traditionale, astfel incat acestea sa fie usor de inteles si de transmis mai departe. “Gastronomia este suvenirul culinar cu care pleaca orice turist. Gastronomia este un act de cultura, retetele trebuie sa fie realizate impecabil, iar tehnicile de lucru trebuie sa completeze nobletea unei retete. In ceea ce priveste retetele traditionale romanesti, cred ca multe dintre acestea s-au pierdut, pentru ca s-au transmis pe care orala si au suferit diferite interpretari. Cred  ca pentru indentitatea culinara, rolul nostru este de a gasi si  transmite mai departe retetele vechi, traditionale. Cred ca aceste retete traditionale trebuie gasite si traduse intr-un limbaj general valabil, accesibil, clar de inteles in toata tara, astfel incat sa fie reproduse si transmise generatiilor urmatoare corect, chiar daca exista variatii locale”, a declarat Gabriela Berechet la Congresul de Gastronomie si Vin.

 

De ceva timp se observa o apetenta a romanilor de a redescoperi gusturile autentice romanesti, iar pentru cei din categoria de varsta 30+ exista dorinta de a readuce in prezent gusturile copilariei. De asemenea, exista dorinta de a experimenta, de a iesi din meniurile seci si invechite ce se autointituleaza “specifice romanesti”.

Si mai mult decat atat, avem profesionisti care iubesc gastronomia romaneasca si isi doresc cu ardoare ca ea sa isi recapete locul cuvenit si sa fie promovata. Atat romanilor, cat si turistilor straini. Sunt multe preparate traditionale ce ar trebui sa-si gaseasca locul in meniurile restaurantelor si hotelurilor din toata tara, fiecare meniu ar trebui sa cuprinda macar cateva preparate traditionale romanesti, pentru promovarea identitatii noastre culinare in fata turistilor. Pentru ca nu exista carte de vizita, pentru o tara, mai buna decat gastronomia sa.

 

Prima editie a Congresului de Gastronomie si Vin a avut loc pe data de 7 iunie 2017 si a cuprins dezbateri in jurul a trei subiecte fierbinti: istoria gastronomica nationala – traditii, mosteniri, prezent si viitor; identitatea culinara nationala – suntem ultima tara europeana fara o identitate gastronomica asumata si promovata ca atare; oeno-turismul ca varf de lance pentru promovarea turismului gastronomic in Romania. La dezbateri au participat influenceri din zona gastro-oenologica: chefi, bloggeri, organizatori de evenimente, antropologi, jurnalisti, producatori locali etc.

In cadrul evenimentului a fost prezentat si „Manifestul pentru gastronomia si vinurile din Romania”, un ghid scurt si concis de bune practici in domeniul HoReCa, si, de asemenea, a fost lansata o petitie ce vizeaza declararea unei ,,Zile nationale a gastronomiei si vinului din Romania”, care sa fie libera prin lege.

Cmentariile sunt închise