Patronatele si asociatiile din turism si Horeca reclama neimplicarea autoritatilor in dezvoltarea industriei si solicita crearea unui parteneriat public-privat

Printr-un comunicat de presa comun, noua patronate si asociatii din industria turismului si Horeca se declara nemultumite de neimplicarea autoritatilor in dezvoltarea turismului romanesc, lucru care a dus la o promovare aproape inexistenta a Romaniei, lipsa fortei de munca calificate pe segmentul turism si HoReCa si, nu in ultimul rand, absenta parteneriatului dintre stat si mediul de afaceri.

Reprezentantii mediului privat sustin crearea unui parteneriat public-privat, pe modelul de succes din tari cu traditie si rezultate notabile in turism, venind cu propunerea infiintarii „Organizatiei Romane de Turism”, pentru a permite astfel colaborarea dintre autoritatile publice si sectorul privat.

„Promovarea Romaniei trebuie sa fie o prioritate a autoritatilor centrale si locale. De la alegerea participarii Romaniei la targuri de turism si pana la desfiintarea birourilor de promovare din strainatate, autoritatile de resort au luat decizii unilaterale, fara implicarea mediului privat, care ar fi putut contribui prin know-how sau la o mai buna vizibilitate a tarii in plan extern”, spun reprezentantii mediului privat.

Potrivit acestora, e nevoie ca legea turismului sa proiecteze o viziune a turismului la nivel national, avand in centru conceptul de destinatie si organizatia de management a destinatiei (OMD) atat la nivel local, cat si la nivel national (ORT). Aceasta abordare este absenta din propunerea de lege a turismului, in conditiile in care ar fi trebuit sa fie centrul acesteia.

De asemenea, patronatele si asociatiile reclama lipsa fortei de munca calificate in hoteluri si restaurante si cer autoritatilor masuri pentru reducerea crizei personalului calificat, una dintre acestea fiind sprijinirea infiintarii de scoli profesionale. „Mai mult, la nivel universitar nu sunt echivalate diplomele unor univerisitati recunoscute la nivel mondial. In ceea ce priveste invatamantul de specialitate, desi in strainatate practica este componenta integranta in anii de studiu, in unitatile de invatamant din Romania este limitata la trei saptamani pe an de studiu. Pentru angajarea temporara, autoritatile nu faciliteaza sub nicio forma angajarea de personal strain, ci dimpotriva aplica reguli restrictive si discriminatorii”, se arata in comunicat.

In plus, conform reprezentantilor celor noua entitati, ezitarile si chiar anularile unor decizii publice creeaza haos in intreaga industrie, dialogul intre parti nu este unul eficient, rolul Consiliului Consultativ fiind practic egal cu zero din moment ce sedintele, de cele mai multe ori, nu se mai tin, subliniaza patronatele. Acestea doresc constientizarea impactului politicilor publice ale unor ministere (in special Educatie, Sanatate, Transporturi, Cultura, Mediu etc.) asupra industriei ospitalitatii, de cele mai multe ori deciziile acestora ingreunand desfasurarea activitatii operatorilor din turism. „Toate cele de mai sus accentueaza si mai mult relatia dificila dintre mediul privat si autoritati. Patronatele sunt deschise la comunicare, la implicare prin know-how-ul acumulat in ani de experienta, insa cer armonizarea agendelor autoritatilor cu cele ale industriei ospitalitatii, predictibilitate si respect. Un urmator pas pentru asociatiile si patronatele de profil este crearea unei structuri care sa le regrupeze intr-o voce unica, puternica si intru totul reprezentativa pentru ansamblul turismului romanesc, intr-un spirit UNIT de profesionalism si dorinta de bine pentru Romania turistica”, se mai precizeaza in comunicat.

Comunicatul este semnat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), Bucharest Tourism Board (BTB), Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica (FAPT), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR) si Clubul Profesionistilor din Turism (SKAL).

Cmentariile sunt închise