Locul 1 pentru elevii Bakery School la Olimpiada WorldSkills

Elevii Bakery School au câștigat locul 1 la Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie, la ambele specializări. Echipa Bakery School formată din Cătălina Neagu și Corina Stoican (clasa a XI-a) a luat locul 1 la specializarea Cofetărie, iar locul 2 a fost câștigat de echipa formată din Andreea Rusu și Georgiana Burlan (clasa a X-a). Locul 1 la specializarea Brutărie a fost câștigat de echipa formată din Mihai Stoica și Ioana Niță (clasa a X-a). Tot la Brutărie, Bakery School a obținut și locul 3 cu echipa formată din Andrei Filiaș și Gabriel Mihai (clasa a X-a).

Echipele câștigătoare vor beneficia de stagii de pregătire intensivă în străinătate, alături de experți de talie internațională în Belgia și vor reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills 2023 care va avea loc în perioada 5 – 9 septembrie 2023 în Gdansk, Polonia. Toți participanții au primit o trusă profesionistă cu ustensile de bază pentru meseria pe care și-au ales-o.

În total, 22 de elevi de la 6 licee din țară, cei mai buni viitori brutari și cofetari din România, au participat la această olimpiadă care a constat în două probe, pentru două specializări: cofetărie și brutărie.

Am înființat această școală în 2020, în plină pandemie, pentru a ajuta industria cu forță de muncă calificată, dar și pentru a da o șansă copiilor din comunități defavorizate să aibă o meserie, un viitor. O mare parte din elevii noștri vin din medii vulnerabile, din familii monoparentale și cu posibilități foarte limitate. Felul în care au evoluat în cei 3 ani de liceu este impresionant și suntem mândri de ei. Rezultatele lor la această competiție sunt o dovadă palpabilă a evoluției lor și o garanție că vor avea un viitor frumos în specializarea pe care și-au ales-o”, a declarat Gabriela Bereș, country manager pentru Europa Centrală și de Est, Puratos.

Liceele participante au fost: Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești – Dâmbovița; Colegiul Economic Virgil Madgearu, Iași; Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca; Școala Specială Profesională Samus, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Emil Negruțiu, Turda. Bakery School a fost reprezentată de două echipe de câte doi copii pentru fiecare specializare.

Olimpiada, derulată după formatul WorldSkills și recunoscută de Ministerul Educației din România, a fost găzduită de Bakery School România – singura școală în sistem dual din România dedicată industriei brutăriei și patiseriei – alături de Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești – Dâmbovița și Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Competiția a început cu probele pentru Cofetărie-Patiserie, la care elevii au trebuit să realizeze un tort aniversat și 8 mono-porții cu tematici diferite, la alegere. Cătălina Neagu, Corina Stoican, Andreea Rusu și Georgiana Burlan, elevele Bakery School, au ales temele Majorat și Valentine’s Day pentru tort și mono-porții.

La specializarea Brutărie, proba a constat în realizarea unui colac de sărbătoare, pâine împletită în 3 și 4 fitile și cornuri bicolore cu umplutură. Elevii care au reprezentat Bakery School la olimpiadă, pentru această specializare sunt: Mihai Stoica, Ioana Niță, Andrei Filiaș, Gabriel Mihai.

Juriul a fost format din doi experți belgieni și doi specialiști locali pentru fiecare specializare. Aceștia au notat acuratețea rețetei, respectarea timpului și nu în ultimul rând, gustul.

Bakery School România este singura școală în sistem dual din România dedicat industriei de cofetărie, patiserie și brutărie. În septembrie 2022, Bakery School a deschis a doua școală la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Liceul Tehnologic nr.1, Cluj-Napoca. La Bakery School învață 61 de elevi, din care 50 sunt din cadrul Liceului Tehnologic Marin Grigore Năstase din comuna Tărtășești, județul Dâmbovița, și 11 din cadrul Liceului Tehnologic nr.1 din Cluj-Napoca. În 2020, Puratos a lansat Bakery School cu o clasă de 19 elevi. Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificație, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajați în 71 de țări, deține 63 de unități de producție și 88 de centre de inovație, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale.

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin: promovarea excelenței în domeniul profesional, oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale, facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

 

Cmentariile sunt închise