Jipa Adrian, desemnat câștigătorul celui mai mare concurs al somelierilor: Trofeul Someleriei – Halewood Wines&Spirits 2016

Finala Trofeului Someleriei – Halewood Wines & Spirits a avut loc pe 25 martie 2016, fiind desemnat câștigător Adrian Jipa, de altfel și câștigătorul concursului ”Cel mai bun maître d’hotel” în trecut. Învingătorul acestei ediții, somelier șef de sală la Lolly Pop Decebal, locație premium din București, s-a înfruntat în finală cu Sergiu Neamțu, doctor și owner wine bar, pe locul doi și Laurențiu Nica, somelier maître d’ Nuba, pe locul trei.

În fața a peste 200 de invitați, numărând și nume precum Dana Săvuică, Alexandra Păcurar, Adi Hădean sau Graziela Marinea, cei trei finaliști s-au confruntat în cinci probe de foc. În prima dintre acestea au avut de analizat un meniu de gală și de corectat greșeli, urmat de o testare blind a cinci vinuri și trei spirtoase, o decantare după reglemetăriile Asociației Internaționale a Sommelierilor, dar și deschiderea unui spumant și turnarea lui în 14 pahare. Cea mai spumoasă și aplaudată probă a fost cea de table show, în care concurenții au fost și maître d’, dar și somelieri.

Juriul competiției a fost compus din nume sonore ale Industriei Ospitalității din România. Primele două probe au fost arbitrate de o comisie condusă de Laurențiu Achim și din care au făcut parte Cătălin Păduraru, Mihai Vasiloiu, Dana Niculescu și Nico Lontras. Juriul pentru proba de decantare și turnare a spumantului a fost condus de doamna Cornelia Toma și cu participarea lui George Cioca, Constantin Drăgan, Bogdan Todor și Mihai Vasiloiu, aceștia fiind campioni naționali sau finaliști în această competiție. Juriul pentru ultima probă a fost condus de domnul Niculae Pupăză, avându-i alături pe doamna Marinela Popa, Ionel Dumitru, Carmen Cioca și Ovidiu Olteanu. Președintele juriului a fost ales Alexandru Dan, vicepreședintele Asociației Somelierilor din România. A fost format și un juriu al presei, condus de Sergiu Nedelea și compus din Silvia Ion, managing partner la Food & Bar și bloggerul Mihai Vasile.

Invitată specială a fost doamna Michele Chantome, secretar general al Asociației Internaționale a Sommelierior, care, din cauza unei întârzieri a zborului cu care sosea în România, nu a mai putut bifa prezența în sală, însă a intervenit prin Skype pentru a le spune câteva cuvinte concurenților și tuturor invitaților.

Competiția Trofeul Someleriei este organizată, în mod tradițional, de către Asociaţia Somelierilor din România, împreună cu Halewood Wines & Spirits, sub auspiciile Asociației Internaționale a Somelierilor (A.S.I). Competitia a devenit o adevărată tradiție pentru cunoscătorii și degustătorii de vinuri, câștigătorii acesteia putând reprezenta mai departe țara noastră, la nivel internațional.

„Compania Halewood Wines & Spirits, partenerul tradițional al Trofeului Someleriei, a susținut continuu educația somelierilor, competiția fiind un punct de reper pentru industria de profil din România. Importanța concursului a crescut de la an de an, numărul mare de concurenți înscriși arată acest lucru, iar anul acesta, nivelul concursului a fost foarte ridicat”, a declarat Alina Praja, Director Marketing Halewood Wines & Spirits.

Concurenții, pregătiți de cei mai buni profesori din țară

Timp de trei zile, concurenții au fost pregătiți de cei mai buni specialiști în domeniu, profesori și somelieri cunoscuți, precum Niculae Pupază – Presedintele Asociației Maitres D’Hotel di Romania, Florin Voica – Președintele Asociației Somelierilor din România, Alexandru Dan – Vicepreședinte al Asociației Somelierilor din România, George Cioca – Campion Național și Castigator al „Trofeul Someleriei”, ediția 2010, Marius Bratu – somelier și Sales Manager Halewood Wines&Spirits, Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai cunoscuți somelieri din România, Laurențiu Achim, Președintele Federației Somelierilor din România, Nico Lontras – Executive Chef la restaurante faimoase cu stele Michelin din Europa, Daniela Niculescu – expert în trabucuri și țigări de foi – Laura Chavin și Roxana Murguleț – Director de Producție Halewood Wines & Spirits.

În organizarea evenimentului au fost implicați și partenerii externi ai companiei Halewood Wines & Spirits: Concha y Toro (Chile), Marchesi di Frescobaldi (Italia), Gerard Bertrand (Franța), Trapiche (Argentina) și Torres (Spania).

Cmentariile sunt închise