Investiție de 2 milioane de euro a producătorului Villa Vinèa în extindere și tehnologizare

Producătorul de vinuri Villa Vinèa anunță extinderea cramei din localitatea Mica, județul Mureș, prin creșterea suprafeței cu circa 600 de metri pătrați, dispuși pe trei trepte de înălțime. Astfel, suprafața totală a spațiilor de producție, de stocare și de degustare a vinurilor ajunge la 2.100 de metri pătrați. Procesul de construcție a fost completat și de o parte de tehnologizare, prin care au fost achiziționate echipamente de producție de ultimă generație.

Lucrările pentru modificarea și tehnologizarea cramei fondate în 2011 de către antreprenorul tirolez Heiner Oberrauch au durat 13 luni și au presupus o investiție de 2 milioane de Euro, dintre care jumătate a venit din fonduri proprii și jumătate din subvenții acordate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

“Extinderea cramei a fost proiectul nostru cel mai important din ultimii ani. Datorită noilor spații de stocare, avem mai multe zone în care putem matura vinurile, ceea ce ne permite să creștem nivelul de calitate. Practic, producția noastră nu va depăși 200.000 de sticle de vin pe an. Ce diferă e faptul că, acum, le putem matura mai mult, atât în butoaie, cât și în sticle, până în etapa scoaterii pe piață. Astfel, ne asigurăm că, atunci când ajung la raft sau în industria HoReCa, produsele noastre beneficiază de arome pline, bine integrate, elegante”, a declarat Miși Dénes, Director de Cramă Villa Vinèa.

Mai mult, pentru a menține standardul de calitate cât mai ridicat, Villa Vinèa normează cu regularitate producția. Crama a avut, în 2023, o recoltă de aproximativ 230 de tone de struguri, cu 30% mai puțin decât media ultimilor cinci ani. Astfel, producătorul se asigură că fiecare proces și fiecare vin beneficiază de un nivel ridicat de atenție.

Noua clădire este parțial subterană, pentru a menține o temperatură constantă între 15 și 18 grade Celsius, cu un consum minim de energie electrică. Mai mult de 50% din energia electrică utilizată de cramă este produsă utilizând panouri fotovoltaice.

Villa Vinèa a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 4.4 milioane de lei, în creștere cu 18% față de 2022: “2023 a fost un an bun pentru noi, pe partea de vânzări de vinuri, în special pe selecțiile de produse premium și superpremium, care au înregistrat creșteri de 30%. Am înregistrat scăderi pe turismul la cramă, acesta fiind afectat de lucrările de reamenajare și construcție. Având în vedere că beneficiem de noi spații de degustare, atât la interior, cât și la exterior, pe terasă, ne așteptăm să atragem peste 2.000 de vizitatori în următoarele 9 luni”, a completat Mircea Matei, Director General Villa Vinèa.

Pentru anul 2024, reprezentanții producătorului preconizează o creștere a veniturilor de 20%, generată de creșterea vânzărilor gamelor Premium și Selection, precum și din creșterea numărului de turiști și de evenimente desfășurate la cramă. Noua clădire inaugurată în luna mai beneficiază de trei săli de degustare cu o capacitate totală de 50 de locuri, la masă. La aceasta, se adaugă o terasă generoasă, de 75 de metri pătrați, care poate găzdui evenimente de până la 60 de persoane.

Odată cu noua structură, Villa Vinèa lansează și un vin nou, Rubin Riserva 2016, un cupaj de patru soiuri nobile – Merlot, Zweigelt, Pinot Noir, Fetească Neagră – realizat într-o ediție limitată de 300 de sticle. Acesta este un vin gastronomic complex, cu nas de coacăze negre, fructe de pădure roșii și arome mature de ciocolată amăruie, vanilie și fum.

Despre acest vin, Mircea Matei a declarat: “Rubin Riserva este un vin al cărui poveste a început în 2006, când Heiner Oberrauch a decis să planteze patru soiuri de struguri negri, într-o zonă viniviticolă cunoscută pentru solul argilos, potrivit pentru struguri albi. Ceea ce l-a motivat a fost faptul că a intuit evoluția pe termen lung a climei. Practic, acesta a fost primul pas, dintr-un pariu pe câțiva ani, menit să demonstreze că, pe Valea Târnavei, putem face un vin roșu, complex, cu potențial ridicat de maturare, diferit de orice a fost făcut până atunci. Cu Rubin Riserva 2016 arătăm că, atunci când pasiunea și expertiza se întâlnesc, nu există limite.

Obținut din struguri culeși târziu, mai exact în prima săptămână din luna noiembrie, de pe vițe individual selectate și cu producția redusă la trei-patru ciorchini, Rubin Riserva este o bijuterie. Timp de 735 de zile, vinul a fost maturat în butoaie de stejar franțuzesc, iar îmbutelierea s-a realizat exclusiv în 300 de sticle magnum, fiind păstrat pentru învechire până acum. Pentru cei care l-au creat, Rubin Riserva este un vin elegant, unic și complex, cu o personalitate puternică, un pariu câștigat cu viitorul.

 

Cmentariile sunt închise