Harta Painii, cel mai nou proiect culinar lansat de Gastroart.ro

Harta Painii ( https://gastroart.ro/harta-painii/) este un proiect prin care Cosmin Dragomir, initiatorul gastroart.ro, cartografiaza retetele traditionale de paine (si nu numai) din Romania. Harta Painii este pilotul unei serii de subdomenii ale gastroart.ro ce se va continua cu Harta Ciorbelor, Harta Sarmalelor, Harta Tocanelor, Harta Branzei, Harta Produselor Traditionale etc.

Harta Painii este un proiect interactiv ce se bazeaza pe contenul furnizat de producatorii locali de paine traditionala, iubitorii de gastronomie, oameni implicati in promovarea gastronomiilor locale etc. Toti cei interesati pot scrie la adresa cosmin.dragomir@gastroart.ro

Harta porneste cu cateva povesti si retete si destul de numeroase articole despre istoria painii si a domeniilor conexe de la noi, specialitatea casei cum s-ar zice, gastroart.ro fiind primul site dedicat cercetarii istoriei gastronomiei romanesti. Zilnic proiectului i se va adauga content original.

“Ne dezvoltam pe orizontala. Am gandit aceste harti din nevoia de a centraliza informatii importante pentru creionarea unei identitati gastronomice nationale, plecand de la cele regionale. Cred cu tarie ca demersul va avea succes, dat fiind faptul ca trendul culinar se indreapta spre local, regional, redescoperire a traditiilor si incurajarea micilor producatori. In acest moment incerc sa gasesc un partener solid pentru acest proiect care sa ma ajute sa il dezvoltam pana isi atinge imensul potential. In proiect este inclusa si lansarea cartii “Painea – aliment si simbol, experienta sacrului”, a etnologului Varvara Buzila, o serie de articole a caror finalitate sa fie un volum despre istoria painii la noi si multe, multe alte texte de profil (istorie, antropologie, etnologie, interviuri, reportaje, morarit, grau, drojdii etc.) Am contactat deja cativa producatori, am vorbit cu Ministerul Agriculturii pentru lista tuturor produselor de panificatie atestate ca traditionale. Harta Painii este cel de al patrulea proiect personal dupa gastroart.ro, Conferintele GastroArt si Editura GastroArt, care deja a lansat prima carte – reeditarea in premiera dupa 153 ani a singurei carti de bucate tiparita in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmand ca in scurt timp sa lansam si gastroart.ro/shop/ o librarie on-line dedicata exclusiv cartilor de gastronomie, un proiect amanat inca din vara”, a declarat Cosmin Dragomir.

Cosmin Dragomir este jurnalist specializat in gastronomie, istoric culinar amator, co-organizator al Congresului de Gastronomie si Vin alaturi de Cezar Ioan (publisher vinul.ro) si Chef Nico Lontras (Rare Food Services) alaturi de care a initiat Legea Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinului.

Cmentariile sunt închise