Ghidul Michelin Franta, editia 2018: Sapte restaurante si-au castigat a treia sau a doua stea, iar un restaurant celebru a iesit din ghid

Noutatile editiei 2018 a Ghidului Michelin pentru Franta au fost prezentate recent in cadrul unui eveniment ce a avut loc in Boulogne-Billancourt. Dupa un omagiu adus regretatului Paul Bocuse, ce a decedat pe 20 ianuarie a.c. la venerabila varsta de 91 de ani, au fost anuntate restaurantele care au intrat in ghid sau care si-au adaugat o stea.
La Maison des Bois din Manigod, al celebrului chef Marc Veyrat, a castigat a treia stea Michelin, dupa ce in 2017 o primise pe a doua. Este a treia oara cand Chef Marc Veyrat primeste cea mai mare distinctie Michelin, iar acest lucru este cu atat mai remarcabil cu cat vine la trei ani dupa ce un incediu a devastat restaurantul.

De asemenea, Castellet Hotel din Var, condus de chef Christophe Bacquié, a castigat a treia sa stea Michelin, ceea ce inseamna ca in editia 2018 a Ghidului Michelin pentru Franta sunt 28 de restaurante cotate cu trei stele.

De remarcat ca in editia curenta nu mai apare restaurantul Le Suquet din Laguiole, inspectorii Michelin alegand sa respecte in cele din urma decizia lui Sébastien Bras, care a anuntat in luna septembrie a anului trecut ca doreste sa renunte la cele trei stele Michelin detinute. Initial, oficialii Michelin au spus ca o astfel de „retragere” nu este automata, iar ghidul doreste sa fie independent in ceea ce priveste atribuirea stelelor. Insa, in urma discutiilor, s-a decis ca Le Suquet sa nu mai fie inclus in ghid. “Este dificil sa includem in ghid un restaurant care a indicat in mod clar ca nu doreste sa fie aici, care nu vrea sa faca parte din marea familie Michelin. Insa, Sébastien Bras a sustinut ca este o decizie de familie, bine gandita, si ca isi doreste sa intre intr-o noua etapa a vietii sale. Iar noi am decis sa o decizie familiala. Este prima data cand avem o cerere publica de acest fel. Nu credem ca este precedent care va fi urmat, pentru ca exista mai multi bucatari care isi doresc sa intre in ghid decat invers”, a declarat Claire Dorland-Clauzel, membru al comitetului executiv al grupului Michelin.

Totusi, la eveniment a fost anuntata lansarea unui scheme de mentoring, ce va fi condusa de Anne-Sophie Pic, cu scopul de a ajuta bucatarii sa faca fata presiunii pe care o presupune prezenta in ghidul Michelin.

Per total, editia 2018 cuprinde 54 de noi restaurante, din care cinci cotate cu doua stele si 47 cu o stea. Ca observatie, chef-ii de origine japoneza continua sa aiba succes, anul acesta Takao Takano si Masafumi Hamano castigand, fiecare, cea de-a doua stea. (sursa: finedininglovers.com)

Restaurante ce au primit a treia stea Michelin
1. La Maison des Bois (Manigod)
2. Restaurant Christophe Bacquié (Le Castellet)

Restaurante ce au primit a doua stea Michelin
1. Au 14 Février (St-Amour-Bellevue),
2. Enfin Flaveur (Nice)
3. Hostellerie Jérôme (La Turbie)
4. Jean Sulpice (Talloires)
5. Takao Takano (Lyon)

Lista restaurantelor ce au primit o stea Michelin anul acesta poate fi vazuta aici.

Cmentariile sunt închise