Emanuel Mocan s-a calificat in Finala Regionala San Pellegrino Young Chef

După un proces riguros de aplicare si selecție, in care creativitatea si viziunea despre lume a concurenților sunt criterii importante, PPD – importatorul oficial al brand-ului San Pellegrino si Aqua Panna in România, are bucuria de a-l felicita pe Chef Emanuel Mocan pentru  prezenta sa in Finala Regionala a competiției culinare San Pellegrino Young Chef, care se va desfasura in 07-09 noiembrie la Zagreb, Croația. El va participa alături de alți 9 tineri finaliști la Finala Regionala a Regiunii Europa de Sud-Est si Regiunea Mediteraneeana a competiției.

“Ne bucuram sa avem din nou un reprezentant al României in aceasta importanta faza a a competiției San Pellegrino Young Chef. Încercam prin acest proiect al celor de la San Pellegrino si Aqua Panna sa sprijinim si noi tinerele talente de bucătari si sa fim alături de gastronomia din România.” ne-a declarat cu entuziasm Alexandru Frangopol, General Manager, PPD Romania.

San Pellegrino Young Chef este un proiect desfășurat la nivel mondial, acolo unde activează brand-ul San Pellegrino, cu 16 regiuni, Romania fiind parte a regiunii  Europei de Sud-Est si Regiunii Mediteraneene, din care fac parte Croația, Grecia, Israel, Polonia, Romania, Slovenia si Ungaria.

Premiile pentru care se lupta tinerii bucătari sunt următoarele: San Pellegrino Young Chef Award; Fine Dining Lovers Food For Thought Award; San Pellegrino Social Responsibility Award; Aqua Panna Award For Connection In Gastronomy.

Alături de Chef Emanuel Mocan s-au calificat următorii Chefi Gregory Kikis si Maria Zoga – Grecia; Pawel Szulzycki – Polonia; Ivan Tartaro – Croatia, Ziga Koprivc si Mojmir Marko Siftar – Slovenia; Dominik Kovacs – Ungaria, Letizia Vella – Malta, Olga Feferkuchen – Israel.

Emanuel Mocan face parte din noua generație de bucătari tineri, talentați, care au ambiția să se întreacă cu cei mai buni bucătari internaționali. A început să lucreze în bucătărie la vârsta de 14 ani, la hotel Black Tulip, alături de primii săi profesori și mentori Chef Adrian Pop şi Adrian Rusu, care i-au insuflat dragostea pentru bucătărie și în același timp pentru competiții culinare. In 2014, “Manu” a avut șansa de a participa la o competiție internațională la Paris și a câștigat trofeul “Les Chefs en Or” la categoria Juniori. A câștigat la doar 21 de ani competiția “Arena Bucătarilor”, fiind cel mai tânăr câștigător din istoria competiției. Unul dintre mentorii şi antrenorii săi a fost şi este Chef Cezar Munteanu, care l-a “ajutat să devină un bucătar mai bun” şi care ii va fi mentor si la aceasta Finala Regionala.

“Mă bucur sa pot participa din nou la competiția San Pellegrino, mai ales după o pauza competiționala oarecum forțata de împrejurări independente de voința noastră. In 2015, am participat pentru prima data la aceasta competiție si am avut o experiența plăcută, iar acum după 7 ani mă bucur ca am din nou ocazia sa reprezint Romania la acest concurs important!

Îmi doresc sa ajung in Marea Finala si sunt conștient ca va fi destul de greu, nu imposibil, cu o buna pregătire. Sunt încrezător in preparatul meu si si in povestea pe care am vrut sa o transmit”

Preparatul “signature dish” cu care s-a calificat Emanuel se numește “Renaissance” si este pe baza de ciuperci de pădure si țelina si are o poveste autentica:

“Toate poveștile încep cu ….a fost odată ca niciodată…..Daca am începe povestea de fata cu “acum este” ar trebui sa ne uitam la prezent, pentru a crea viitorul.

Omenirea se afla in acest moment intr-un roller coaster –  pandemie, război, încălzire globala, imigranți si foamete. Oare de ce am ajuns aici?

Poate ca Planeta Noastră dorește sa ne transmită un mesaj pentru a ne reîntoarce într-o lume mai buna.”

Juriul Finalei Regionale va fi format din 5 Chefi cu experienta: Avivit Priel Avichai din Israel, Jeffrey Vella din Croatia, Georgianna Hiliadaki din Grecia, Iwona Niemczewska din Polonia si Oana Coanta din Romania.

Chef Oana Coanta, Bistro de’l Arte, din Brasov, una dintre personalitățile marcante ale gastronomiei din Romania, este pentru a doua oara in juriul prestigioasei competiții culinare. Cu un interes vădit pentru ingrediente locale si preparate romanești, tradiționale sau reinterpretate, Oana Coanta caută in noua generație de Chefi, abordarea “no waste”, in special când vorbim de rețete vechi reinterpretate.

“Alegeți simplitatea – ingrediente puține, prelucrate cu tehnici foarte bune. Nu gătiți pentru a impresiona alți Chefi, ci gătiți pentru voi si pentru oaspeții voștri. Si nu încetați sa învățați in timpul liber, sa încercați tehnici si rețete noi sa va bucurați daca reușiți, dar daca eșuați sa va ridicați si sa o luați de la capăt” – a recomandat Oana Coanta in Fine Dining for Lovers.

Romania a avut reprezentanti in semifinala SPYC din 2019 prin Roxana Blenche si Diana Draghici, asistate de mentorii Cezar Munteanu si Adrian Hadean.

„Experiența unei competiții culinare naționale sau internaționale este o etapa extrem de importanta in cariera oricărui bucătar si încurajez toti tinerii bucătari sa aibă curaj sa se înscrie la astfel de concursuri. In afara de abilitați si cunoștințe tehnice, iți trebuie o pregătire mentala solida, care sa te ajute sa faci fata presiunii timpului, a celorlalți concurenți, dar si a exigentelor unui juriu internațional. Nu este ușor, dar astfel de situații te ajuta sa crești si devii un bucătar de excepție.” ne-a declarat Daniela Sima, Trainer&Consultant.

Cmentariile sunt închise