Cota TVA de 5% in turism, de la 1 noiembrie

Guvernul a adoptat recent o ordonanta de urgenta initiata de Ministerul Finantelor Publice, prin care se reduce cota TVA pentru turism si activitati conexe.

Potrivit unei informari publicate de Ministerul Turismului, cota de TVA de 5% a fost extinsa la domenii precum:

  • cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping,
  • serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea,
  • activitatile sportive, recreative si distractive.

De asemenea, o alta masura pentru stimularea turismului balnear, adoptata prin aceeasi ordonanta de urgenta, si care va intra in vigoare de la 1 noiembrie 2018, presupune eliminarea redeventelor pentru utilizarea apelor geotermale si minerale naturale utilizate pentru consumul populatiei la buvetele publice.

„Sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste masuri in contextul in care o treime dintre izvoarele termale si minerale ale Europei sunt in tara noastra”, se precizeaza in comunicatul ministerului.

De asemenea, Ministerul Turismului a anuntat ca urmeaza sa definitiveze Legea Turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de functionare a serviciilor in domeniul turismului.

Cmentariile sunt închise