Cornelia Toma, prima femeie somelier din Romania, sarbatorita cu ocazia implinirii a 70 de ani

Astazi, 10 iulie, comunitatea somelierilor o sarbatoreste pe Cornelia Toma, un nume binecunoscut si respectat in aceasta bransa. „Pe 10 iulie avem satisfactia sa omagiem aceasta personalitate a tasse-du-vin-ului romanesc, cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani. O varsta care nu se regaseste decat in acte, pentru ca doamna Cornelia Toma, cu o incredibila energie, continua sa fie o prezenta draga si indispensabila in lumea Vinului”, se arata intr-un comunicat al WineTaste – Sommelier’s Agency, Winetaste School.

Cornelia Toma are o experienta remarcabila in domeniul ospitalitatii, este prima femeie somelier din Romania si, de asemenea, singura femeie din tara noastra care preda aceasta meserie.

Din 1978 si pana dupa 1990, in calitate de instructor la catedra de Restaurant si Bar din fostul THR, Cornelia Toma a contribuit in mod determinant la formarea majoritatii lucratorilor in turism. Insa consacrarea sa ca unul dintre marii formatori din aceasta industrie i-a fost adusa odata cu anul 1997, momentul istoric de cotitura prin renasterea profesiei de somelier in Romania, la initiativa profesorului Radu Nicolescu si a doamnei Cornelia Toma, cu sprijinul italianului Giuseppe Vacarini. Dupa ce a devenit prima femeie somelier din Romania, Cornelia Toma si-a pus amprenta definitiv la stabilirea bazelor acestui tip de invatamant. Generatie dupa generatie, a format majoritatea somelierilor consacrati azi in Romania, dar si peste hotare.

In 1998 a fondat Clubul Someleriei, care l-a avut ca presedinte pe renumitul profesor Radu Nicolescu. In 2007, a contribuit substantial la transformarea acestei organizatii in ASR – Asociatia Somelierilor din Romania, afiliata la ASI. Impreuna cu Nicolae Pupaza face parte din Asociatia Nationala a Maitre d’Hotel (ANMH), ca secretar general. Din 2011 a devenit si „cavaler al vinului”.

Pentru toate aceste rezultate, poate mai mult decat pentru faptul ca este singura femeie care preda aceasta meserie, Cornelia Toma a fost supranumita „Mama Somelierilor” intr-un articol aparut, in 2006, in revista „Wine & Spirit Club” (fosta „Wine Industry”). De atunci, acest supranume a fost preluat de toti elevii sai, fiind transformat in renume, ca o expresie a recunostintei pentru dragostea si implicarea sa totala in formarea fiecarui elev in parte, dar si in organizarea celor mai reprezentative competitii profesionale. Dupa 2003, a colaborat cu cele mai importante scoli de profil, printre care Lira Cop Creative, condusa cu succes de Liliana Bucataru.

„Doamna Cornelia Toma este de mai multi ani o prezenta activa si indispensabila in majoritatea concursurilor profesionale, ca membra sau presedinta a juriilor. La fel, este o prezenta care aduce prestigiu majoritatii celor mai importante evenimente legate de vin (targuri, prezentari, degustari,  campionate etc). Pentru activitatea sa prodigioasa a fost recompensata cu peste 100 de premii si distinctii nationale si internationale”, se precizeaza in comunicat.

Cmentariile sunt închise