Concluzii conferința „Turism cu optimism!” organizată de APT

Alianța Pentru Turism (APT) ce reunește 25 organizații și patronate reprezentative din turismul românesc, a organizat în data de 22 martie 2022 conferința de presă „Turism cu optimism” la care au fost invitați reprezentanți ai Statului și membri ai Consiliului Director APT. Scopul principal al organizării acestei întâlniri a fost de a dezbate public provocările industriei turismului la ieșirea din pandemie, poziționarea României ca țară sigură pentru călătorii și susținerea pe care o pot oferi autoritățile acestui sector.

Evenimentul a fost găzduit de Hotel Novotel, București, și a debutat cu vorbitorii confirmați, înalți reprezentanți ai Statului: domnul Nicolae Ciucă, Prim-Ministru al României, domnul Constantin – Daniel Cadariu, Ministrul Turismului și Antreprenoriatului și domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor Publice.

Mesajul Premierului s-a remarcat prin tonul obiectiv, acesta subliniind nevoia curentă ca reprezentanții Guvernului şi ai HoReCa să transmită mesajul că România este în primul rând „o ţară sigură”: „Avem posibilitatea ca, prin turism, prin domeniul HoReCa, să ajungem la o contribuție de aproximativ 10% din PIB. Nu suntem acolo, dar faptul că împreună căutăm măsuri, faptul că împreună lucrăm la cadrul legal și la măsurile de protecție și de sprijin a activității din turism ne dă încredere și speranță că putem să atingem acest nivel”, a declarat domnul Nicolae Ciucă.

Aspecte din mesajul Premierului s-au adresat direct membrilor Consiliului Director al APT, inclusiv pentru gestiunea de până acum a situației din țara vecină. A fost subliniată încă o data exploatarea potențialului imens deținut de țara noastră, cât și a resurselor din fondurile de coeziune, fondurile din PNRR și fondurile din cadrul financiar 2021 – 2027. Îndemnul adresat a fost către o analiză a metodelor de eficientizare a tot ce înseamnă sprijin pentru HoReCa în particular și a turismului în general.

S-a reiterat ideea domnului Anastasiu, Vicepreședinte și Purtător de Cuvânt APT, că pentru a ajunge prin HoReCa la o contribuție de aproximativ 10% din PIB, e lăudabil că se caută constant măsuri, există colaborare între organizații și instituțiile statului. S-a dezbătut și problema infrastructurii, iar premierul a dat asigurări că: “… în toate proiectele pe care noi le avem pe fonduri europene, în toate proiectele pe care Guvernul le are în desfășurare prin banii de investiții, pe care i-a asigurat în buget și în programul de guvernare, nu urmărește altceva decât să dezvolte această infrastructură, astfel încât să faciliteze deplasarea tuturor celor care vin în țara noastră, mai întâi a cetățenilor români și a tuturor celor care vin în țara noastră să poată să viziteze toate aceste locuri minunate.”

Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a atenționat că acest moment este unul de restart pentru turismul din România și prin eforturi comune se poate ajunge la cifrele înregistrate în 2019: în jur de 10,5 milioane de turiști români și aproximativ 7 milioane de turiști străini.

Daniel Mischie, Președinte APT, a punctat: „În primul an de pandemie, din cauza restricțiilor, încasările au scăzut cu 35%, iar în cel de-al doilea an cu 25%.” Tot acesta a îndemnat să se ia în considerare inclusiv faptul că Turismul reprezenta 5,3% din PIB-ul României, adică 200.000 de angajați direcți și încă 150.000 de angajați indirecți, respectiv aproape 7% din totalul forței de muncă angajate în România.

Ministrul Turismului a readus în discuție și tema voucherelor de vacanță, lansând un mesaj de încurajare pentru instituțiile publice din țara noastră să emită vouchere, mai ales că există prevederi pentru ele în bugete, cât și cadrul legat de aplicare. Premierul Ciucă a mulțumit reprezentanților HoReCa inclusiv pentru implicarea în gestionarea crizei refugiaților ucraineni şi i-a asigurat de sprijinul Guvernului în continuare.

Alianța Pentru Turism (APT) reunește 25 organizații și patronate reprezentative din turismul românesc și acestea au ca scop dezvoltarea sectorului turistic din România, respectând principii legale și etice în afaceri.

Cmentariile sunt închise