Chefs Evening powered by San Pellegrino Young Chef Academy

Natura ne invata ca intotdeauna dupa ploaie vine soare si dupa iarna vine primavara. In acest spirit, a fost organizat evenimentul “Chefs Evening” sub partonjaul San Pellegrino Young Chef Academy, ocazie cu care am dat startul competitiei 2022-2023.

Intr-o atmosfera extrem de calda si placuta, alaturi de San Pellegrino, Jidvei, Monini si Pfanner evenmentul a avut loc la CulinaryON, o locatie foarte primitoare, Chef’i din Bucuresti si din tara, reprezentanti ANBCT si scoli importante din domeniu, reprezentanti media si prieteni ai comunitatii de Chefi. Dupa prezentarea competitiei San Pellegrino Young Chef si o degustare interesanta de ulei de masline Monini, am fost cu totii implicati intr-o aventura senzoriala concertata de talentatul sommelier al Casei de Vinuri Jidvei, Costi Dragan.

Unul dintre momentele principale a fost prezentarea programului San Pellegrino Young Chef Academy, patronata de brand-ul San Pellegrino. Viziunea acestui brand este de a crea experiente culinare, dominate de creativitate si gust desavarsit si se implica prin aceasta competitie in educatia gastronomica cu gust, descoperind tineri talentati, pe care ii educa si ii sustine in cariera profesionala.

Academia San Pellegrino Young Chef este o comunitate in care tineri bucatari, talentati si pasionati au oportunitatea de a cunoaste si de a interactiona cu cei mai influenti si renumiti membrii ai comunitatii gastronomice si de a beneficia de un program educational solid si de mentorat.

Competitia San Pellegrino Young Chef este modalitatea prin care, tinerii selectionati pentru a intra in etapele regionale, devin membrii ai Academiei San Pellegrino Young Chef, primind acces la o serie de oportunitati, cum ar fi:

 • Experiente si contacte
 • Educatie
 • Mentorat si Stagii de Practica

SPYC este un proiect desfasurat la nivel mondial, acolo unde activeaza brand-ul San Pellegrino, cu 16 regiuni, Romania fiind parte a regiunii  de Sud-Est si Regiunii Mediteraneene, din care fac parte Croatia, Grecia, Israel, Polonia, Romania, Slovenia si Ungaria.

Premiile pentru care se lupta tinerii bucatari sunt urmatoarele:

 • San Pellegrino Young Chef Award
 • Fine Dinning Lovers Food For Thought Award
 • San Pellegrino Social Responsibility Award
 • Aqua Panna Award For Connection In Gastronomy

Etapele principale in acest proces sunt:

 • Depunerea aplicatiilor se va face pana la data de 30.04.2022. Conditiile de participare tin in principal de varsta ( intre 18 si 30 de ani – nascuti la si dupa 01.02.1992) si experienta (aplicantii trebuie sa fi muncit full-time pentru cel putin 1 an, intr-unul sau mai multe restaurante companii de catering, ca si “commis/chef de cuisine/chef de partie/sous chef”)
 • Selectia celor 175 de competitor, care vor intra in competitia regionala
 • In Finala vor merge castigatorii celor 4 premii mentionate mai sus (01.07 – 31.12)
 • Marea Finala cu 64 de candidati si Decernarea celor 4 Premii Globale (Iunie 2023)

Romania a avut reprezentanti in semifinala SPYC din 2019 prin Roxana Blenche si Diana Draghici, asistate de mentorii Cezar Munteanu si Adrian Hadean. Lady Chef Oana Coanta, membru al juriului, ne-a impartastit cateva sfaturi pentru cei care isi doresc sa-si depuna candidatura.

“Competiția nu este una ușoară dar ține de noi să ne folosim de avantajele pe care le avem. Mai întâi, produsul local este esențial. Avem acces la multe ingrediente dar trebuie ținut cont că perioada de selecție și finalele sunt în sezoane diferite.  Ingredientele mai puțin folosite puse în valoare în întregul lor sunt o soluție bună. Tot ce e premium (vezi mușchiul de vită) nu vă ajută, important este să arătați că știți să faceți din ceva obscur ceva valoros. Cât despre tehnică, e bine să nu vă străduiți să arătați într-o singură farfurie toate tehnicile pe care le cunoașteți. Abilitatea și cunoștințele tehnice se văd și doar în două – trei metode de gătire care pot cuprinde mai multe etape. Juriul este suficient de experimentat ca să poată vedea într-un sos sau într-un piure toți pașii pe care i-ați făcut mai ales că aveți și ocazia să le explicați. Decorurile ar trebui să nu includă inutilități, păstrați farfuria simplă, folosiți culorile legumelor. Și, mai ales, țineți cont că, dacă ajungeți în finala pe zonă, va trebui să puteți aduce sau procura la fața locului toate ingredientele anunțate și să puteți face tehnic tot ce ați propus pe preselecție – preparatul nu se schimbă” ii sfatuieste Lady Chef Oana Coanta, selectionata a doua oara in juriul competitiei regionale SPYC

Inscrierea se face pe site-ul competitiei completand un formular de inscriere care va include informatii personale si profesionalesi reteta unui preparat cu semnatura – www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com

Experienta unei competitii culinare nationale sau internationale este o etapa extrem de importanta in cariera oricarui bucatar sau cofetar si indemnam pe toti tinerii din acest domeniu sa gaseasca curajul si timpul necesar de pregatire pentru a se inscrie in competitia SPYC.

Cmentariile sunt închise