Chef Tobias, cu experință într-o bucătărie cu stea Michelin: ”Absolut iubesc bucătăria românească și gusturile ei”

Elvețianul Tobias Fetz, Executive Chef în lanțuri hoteliere importante din Dubai, Varșovia, Frankfurt, Jamaica, Arabia Saudită sau Austria, crede că bucătăria românească, în ciuda faptului că nu este cea mai sănătoasă, este abudentă în gusturi delicioase, greu de uitat. Bucătarul chef care a avut șansa să lucreze într-o bucătărie premiată cu stea Michelin a acordat un interviu Food and Bar, vorbind despre experiența sa în România, dar și despre cariera sa care l-a plimbat prin toată lumea.

 

Mango PrawnDupă ce a muncit în lanțuri hoteliere cunoscute la nivel mondial, Tobias Fetz a ajuns în România în septembrie 2014, ocazie cu care a început să ofere consultanță culinară în țara noastră. După ce a gătit în faimosul restaurant spaniol El Bulli și a apărut în show-uri televizate în Canada și Jamaica, elvețianul a ajuns și în România, țară despre care vorbește cu mult drag și în care simte că și-a găsit un loc unde să se retragă când nu mai va fi un nomad în numele gastronomiei.

Întrebat despre locurile care i-au oferit cel mai bun drum pentru a-și desfășura munca și cea mai bună inspirație la nivel culinar, Fetz spune că ”fiecare loc are părțile lui bune și părțile lui rele”.

”Este mereu o nouă provocare când ajungi într-un loc nou, pe un continent nou, într-o cultură nouă. Carierei mele i-a prins bine experiența din Maldive, un loc unde trebuie importat aproximativ orice, însă logistica și desfășurarea lucrurilor acolo a decurs minunat, m-a surprins total”, a explicat el.

Sosirea în România i-a fost pe placul bucătarului, spunând că apreciază enorm timpul petrecut aici și oamenii cu care a avut ocazia să interacționeze.

”Îmi plac provocările și primisem o ofertă foarte bună din România. Am venit și m-am bucurat la maxim de timpul petrecut aici, în România, printre români. Desigur, am avut parte de experiențe și experiențe, dar pot spune cu mâna pe inimă că mi-a plăcut mult. Atât de mult încât plănuiesc o vacanță aici în vară”, a povestit Tobias.

Mâncarea i s-a părut ușor grasă, iar porțiile mari, însă bucătăria românească i-a lăsat per total o impresie bună, de gastronomie efectiv gustoasă.

”Eu iubesc mâncarea românească. Știu că e destul de greoaie și nu chiar cea mai sănătoasă opțiune, dar în preparatele românești se găsește mult gust. Când mai îmi permitea timpul, mai plecam și vizitam diferite locuri din țară unde am găsit cașcaval bun și niște cârnați excepționali. Știu că porțiile trebuie să fie mari, iar stomacul să fie burdușit, însă există mult potențial și se va câștiga mult dacă se vor adopta trenduri din toată lumea în bucătăria românească”, a completat acesta.

În ceea ce privește restaurantele românești, Tobias spune că a vizitat și mâncat în câteva localuri excepționale. Nu are sfaturi de dat la nivel de mâncare, dar a făcut un apel spre onestitate și servicii bune, care să nu păcălească în niciun moment clienții.

”Standarde bune, câțiva chefi minunați. Însă recunosc că nu am avut timp să vizitez cât de multe mi-aș fi dorit. Însă în București am două favorite, restaurantul Joseph de Joseph Hadad și Mica Elveție de Jakob Hausmann. Cei doi gentlemani sunt, din punctul meu de vedere, cei mai talentați și îi respect enorm pentru munca și efortul pe care îl depun. Am și un favorit în Iași, Chef Galerie, al lui Adrian Dobrin, care alături de Gigi Bulbuc face o treabă extraordinară”, a mărturisit elvețianul.

El crede că localurilor din România le lipsește puțin curaj și îndrăzneală pentru a deschide trenduri noi, pentru a schimba stilul și orientarea în acest business.

”Trebuie să fiți deschis la nou. Și nu mă refer doar la decorul unui restaurant, ci și la staff, la bucătărie. Dacă aceste lucruri sunt prioritatea deținătorilor de restaurant, vor avea doar de câștigat. În plus, este nevoie de mai multă strictețe, de onestitate și de muncă cinstită, de un control din partea Administrativului pentru ca afacerile să se facă doar fățiș și cinstit”, a completat chef Tobias.

Consultant culinar la Red Angus în București și Chef Galerie în Iași, el crede că România trebuie să facă un scop din a cuceri o stea Michelin, chiar dacă drumul până acolo nu este cel mai ușor.

”Pentru o stea Michelin, ai nevoie de un pachet întreg. Să fii consistent și să servești perfect în fiecare zi”, spune Tobias Fetz.

În present, acesta lucrează în insulele Turks and Caicos, unde are același scop ca pentru orice restaurant pentru care a lucrat vreodată – steaua Michelin și servicii excepționale. Însă se declară la fel de cucerit de ce a văzut în România, de calitatea fructelor și legumelor noastre și de pasiunea cu care se gătește în țara noastră.

”România are produse agrare superbe. Legume de cea mai bună calitate, produse din carne și cârnați dintre cei mai buni din lume. Industria are nevoie de multă susținere din partea Guvernului pentru a arăta lumii ce produse superbe are România de oferit”, a conchis elvețianul.

Autor: laura.holban@foodandbar.ro

Cmentariile sunt închise