Cateva cifre relevante din “spatele” restaurantelor

Astazi, „povestile” despre chef-i si restaurante sunt din ce in ce mai populare. Dar cum arata cifrele din „spatele” acestora? Publicatia finedininglovers.com a oferit recent o imagine de ansamblu asupra industriei Horeca din Statele Unite, cu cateva cifre relevante pentru acest domeniu, precum si cateva tendinte observate chiar de catre bucatari, in propriile bucatarii. Potrivit sursei citate, cinci tendinte majore vor domina piata restaurantelor in perioada 2016 – 2017. Prima dintre aceste tendinte se refera la folosirea taieturilor „neobisnuite” pentru carne si peste, urmata de cresterea cererii pentru vinul imbuteliat la cutie (can). A treia tendinta se refera la servirea legumelor in moduri originale, chiar si in cazul preparatelor non-vegane. A patra tendinta are in centru utilizarea de produse fermentate si probiotice, iar cea de-a cincea se refera la cresterea popularitatii produselor nemodificate genetic.

Cati bucatari lucreaza in Statele Unite? Dar cati chelneri sau barmani? Care este nivelul salarial? Ce dispozitive electronice de ultima generatie sunt folosite in industria Horeca? Care este perceptia bucatarilor vis-a-vis de „moda” actuala, de a fotografia preparatele si a le posta pe retelele de socializare? Sunt cateva dintre intrebarile ale caror raspunsuri au fost relevate de publicatia mentionata.

  • 20,01 $ a fost salariul mediu pe ora al unui bucatar in Statele Unite in 2014, dar poate ajunge si la 35,44 $. Salariul mediu anual, pe de alta parte, se ridica la aproximativ 45.880 de dolari.
  • In 2009, in Statele Unite existau 109.000 de bucatari, numarul acestora ajungand in 2015 la 121.000. Este de asteptat ca numarul bucatarilor sa creasca la circa 138.000 pana in 2025. Potrivit finedininglovers.com, tendinta din Statele Unite este similara cu cea din alte tari ale lumii: se caracterizeaza printr-o crestere constanta, dar inca lenta. In acelasi timp, se asteapta ca bucatarii sa fie mai calificati si sa aiba o experienta profesionala cuprinsa intre 8 si 15 ani.  In prezent, studiile de specialitate sunt frecvent solicitate, pornind de la cursuri de scurta durata, cu o durata de cateva luni, pana la cativa ani de formare.
  • In prezent, in SUA exista aproximativ 2,4 milioane de chelneri si circa 500.000 de barmani. 16% dintre angajatii din restaurante au varste cuprinse intre 16 ani si 19 ani, iar 50% dintre acestia lucreaza cu jumatate de norma.
  • 80% dintre bucatarii americani ce au participat la sondaj au declarat ca anul acesta merg pe o tendinta majora: de a alege pentru bucatariile lor doar carne si peste ce provin din surse locale. O alta tendinta populara, semnalata de 78% dintre respondenti, se refera la crearea de retete alternative rapide, urmata de alegerea produselor locale, cu 77%. De asemenea, exista un interes deosebit pentru crearea de meniuri sanatoase pentru copii (73%) si pentru realizarea inghetatei de casa (71%).
  • 57% dintre bucatari sunt de parere ca fotografierea locatiei si preparatelor de catre clienti reprezinta publicitate gratuita si, prin urmare acestia ar trebui incurajati. 32% dintre bucatari sunt mai conservatori si cred ca este un gest frumos, dar numai daca pozele sunt facute discret, in timp ce 9% cred ca este un obicei foarte prost si ar trebui descurajat.
  • 29% dintre restaurante utilizeaza in mod regulat tableta, dispozitivul aflandu-se in fruntea listei celor mai utilizate noi tehnologii in industria Horeca. Acest procent include atat tabletele folosite pentru meniuri, cat si cele utilizate pentru preluarea comenzilor sau afisarea listei de vinuri. Pe locul al doilea, in ceea ce priveste noile tehnologii, cu 26%, se gasesc aplicatiile concepute special pentru relatiile cu clientii, in timp ce 22% dintre restaurante utilizeaza astfel de aplicatii in scopuri manageriale. Locul al patrulea, cu 21%, este ocupat de dispozitivele care permit plata wireless (POS-uri mobile).
  • 32 de miliarde de dolari reprezinta vanzarile generate de pizzerii, multe dintre aceste locatii avand in momentul de fata bucatari calificati specializati, pentru a oferi sortimente de pizza  exclusive si deosebite. Cu siguranta, dintre ingredinete americanii prefera ardeii, dat fiind faptul ca circa 11,4 miliarde kilograme de ardei ajung „pe” pizza anual.
  • La nivel mondial exista aproximativ 16 milioane de restaurante, din care un milion de restaurante sunt localizate in Statele Unite ale Americii. Acest numar, cu titlul de estimare, cuprinde si pub-uri si cafenele.

Spre comparatie, datele disponibile arata ca in 2014 pe piata romaneasca activau aproximativ  24.400 de firme cu domeniul principal de activitate „restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie“(potrivit Registrul Comertului), Capitala concentrand aproximativ o optime din totalul acestora. Mai precis, conform ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), in Bucuresti exista aproximativ 3.400 de restaurante, cafenele si baruri.

 

Carmen.ionescu@modernbuyer.ro

Cmentariile sunt închise